In m’n laatste artikel over of je intuïtie te vertrouwen is hebben we besproken dat onze ‘patronen’ in de eerste acht levensjaren voor meer dan 80% worden bepaald. De overige ruimte wordt gaandeweg geconditioneerd. Dat wil dus zeggen zodra je volwassen bent je eigenlijk volledig geprogrammeerd bent met allerlei routines en patronen. Routines en patronen die jou wellicht helemaal niet meer passen op een later moment. Intelligent (bewust) kunnen we hier heel leuk andere dingen voor verzinnen en plannen maken om dit anders te gaan doen, maar deze programmaties komen helaas niet uit je bewustzijn. Deze programmaties zijn in je onderbewustzijn met watervaste stift geschreven. Gelukkig kunnen we zelfs watervaste stift uitgummen en nieuwe programmaties ontwikkelen in je onderbewustzijn. Jammer genoeg werkt het niet om even snel een doekje met water te pakken en de watervaste stift uit te gummen, nee we moeten echt aan de slag hiervoor!
Eerst gaan we kijken waarom ons brein dan zo graag (terwijl we dat zelf natuurlijk helemaal niet graag willen) terugvalt in oude patronen. Daarna kijken we naar een mooie methodiek om de programmaties te herkennen; welke trigger zet je patroon in gang? Tot slot gaan we kijken naar het licht in het einde van de programmatietunnel, want ja die is er zeker!
Waarom vervallen we in oude patronen?
Het is eigenlijk heel simpel waarom we vervallen in oude patronen. Dit komt namelijk omdat ons onderbewustzijn, waar deze patronen zich bevinden, een miljoen keer sterker is dan ons bewustzijn. Zoals aangegeven kunnen we intelligent van alles rationeel verzinnen maar als je energie laag is of op is, neemt je onderbewustzijn het over en verval je dus in je oude gewoontes en patronen. Je nieuwe patronen vasthouden kost namelijk meer energie als deze nog niet volgroeid zijn. Onze ‘oude’ gewoontes en patronen zijn zo vastgeroest omdat de neurale netwerken continu in gebruik zijn geweest. Je nieuwe patronen/neurale netwerken zijn nog in opbouw en dus niet sterk genoeg om het te winnen van het gebaande pad. Je loopt tenslotte toch liever ook rechtstreeks naar de finish op 100 meter in plaats van eerst een 800 meter krom pad af te leggen. We gaan zo kijken hoe je dat kromme pad tot een recht pad van 50 meter kan maken.
Welke trigger zorgt ervoor dat je onderbewustzijn wordt aangesproken?
Bij het daadwerkelijk vervallen in je oude patronen is er vaak een bepaalde trigger die zorgt dat je onderbewustzijn het touw in handen neemt. Even een simpel voorbeeld: je brein heeft fijne herinneringen aan Netflixen op de bank, met een bak chips samen met je partner. Dit geeft jou een ultiem gevoel van ontspannen. Rationeel weet je dat dit juist het tegenovergestelde brengt, nog meer overprikkeling van je brein waardoor die juist niet tot rust komt. Maar zodra het moment daar is, trek je je lekkere huispak of onesie aan, plof je op de bank neer samen met je partner en zetten jullie de serie aan die je samen kijkt. Opeens zweeft de gedachte van chips door je hoofd. De boosdoener hiervan is je onderbewustzijn. Zoals ik al eerder zei is je zijn onderbewustzijn een miljoen keer sterker is dan je rationele brein. Reken nu maar eens uit wie deze wedstrijd wint. Dus jouw brein koppelt Netflix aan chips eten en dit zorgt weer voor een gezellig en ontspannen gevoel.
Angst en programmering
Onze patronen staan in nauwe connectie met angst. En dit hoeven echt niet altijd jouw angsten te zijn, maar kunnen ook de angsten zijn van de personen die hebben bijgedragen aan jouw programmatie. Denk aan de angsten van jouw opvoeders, je leraar of lerares op school, je familie, vriendjes en vriendinnetjes en de maatschappij. Sommige normen en waarden gaan zelfs over verschillende generaties heen. Hoe vaak krijg je te horen: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Dit is puur om mee te gaan met de grote gemene deler en je niet te veel laten afwijken van het gemiddeld. Maar waarom genoegen nemen met gemiddeld? Veel angsten zijn ook gekoppeld aan falen.
Enkele voorbeelden van deze angsten die gekleurd zijn met falen als volgt:
- Ben ik wel goed genoeg?
- Als ik er maar bij hoor
- Kan ik dit wel?
- Bang om in geldnood te komen
- Ik ben niet slim genoeg
- Wat vindt de andere van mij
Ons brein heeft geen zin om te veranderen, dit is zo bepaald in ons biologisch systeem. Dat betekent dat we ons brein dus moeten overtuigen dat de verandering hem positieve effecten brengt. Daarvoor hebben we onze ratio nodig, het intelligente brein, ook wel de prefontrale cortex. Laten we kijken hoe we onze hersenen daar een handje bij kunnen helpen.
Bewustwording van je patronen
Om je huidige patronen te veranderen is een stuk bewustwording stap één. Als je niet herkent wat er gebeurt kan je het ook niet veranderen. Dus stap één: bewustwording van je huidige patronen. Hierin kan je rationeel bepalen of deze programmatie nog dienend is voor jou of dat je denkt merkt dat deze programmering niet meer bij je past. Bij de stap daarna is het vooral belangrijk om geen excuses en smoesjes te verzinnen waarom de programmatie toch wel dienend is voor jou. Je brein houdt er namelijk van om smoesjes te verzinnen, omdat het graag kiest voor de weg met de minste weerstand. Wist je trouwens dat je brein je per dag gemiddeld 600 tot 700 leugentjes voor eigen bestwil voorschotelt? Zodra de noodzaak er dus is bij jezelf is het tijd voor actie: het installeren van je nieuwe patroon!
Actie
Als je altijd alles precies hetzelfde blijft doen, krijg je ook altijd het resultaat wat je altijd al kreeg. Daarom is het dus van essentieel belang om actie te ondernemen. Op je kont blijven zitten en wachten tot de verandering van je eigen gedrag voorbijkomt vliegen is voor weinig mensen weggelegd, eigenlijk voor helemaal niemand. Het inzetten van je nieuwe patroon voelt aan het begin enorm onwennig omdat het nieuw is voor je brein. Heb je het artikel over groeien naar onbewust bekwaam al gelezen? Hier kun je het mee vergelijken; het gaat met vallen en opstaan. De eerste maanden zal het meer energie kosten om je nieuwe patroon volledig te adopteren. Dus hop, kom in actie en verander de programmaties die je niet meer dienen in patronen die wel bij jou passen op dit moment. Per dag krijgen we 700 tot 800 nieuwe hersencellen. Deze kan je dus altijd vullen met nieuwe programmeringen en door deze aandacht te blijven geven zullen deze groeien en groter worden dan je oude ‘diep begraven’ overtuigingen.
Herhaling, doorzetten en volhouden
Stap één was actie ondernemen, daarna gaat het gevecht pas echt beginnen. Want je brein vindt het niet leuk dat hij uit z’n comfort zone wordt getrokken en ineens anders moet gaan handelen. De nieuwe programmaties daadwerkelijk adopteren is een kwestie van herhalen, herhalen, herhalen en nog meer herhalen. Daarnaast blijven volhouden en doorzetten, want het zal echt niet zonder slag of stoot gaan. Kleine veranderingen kunnen al binnen 30 dagen (ja elke dag) een nieuw patroon vormen, voor grote verandering kan je zomaar 12 maanden zoet zijn. Dus je zult er echt zelf voor aan de slag moeten gaan. Oh en had ik al gezegd dat je moet blijven herhalen?