Help! Hoe begin ik met mediteren?  

Leestijd 6 minuten
Leerkrachten – relax

Ik moet eerlijk zijn, mediteren is lang niet echt mijn ding geweest. Zo dat is eruit.

Toen ik jong was werd mij meerdere malen geadviseerd om te gaan mediteren, maar ja, hoe doe ik dat? Ook ik had mijn oordelen over meditatie en dan met name het idee (zoals velen) dat je dan een lange tijd stil moet zitten en dat je vervolgens niets mag horen, zien en denken. Phoe, dat is nogal wat. Dus hoe interessant mediteren er voor mij ook uitzag ik begon er niet aan en in die tijd was er nog geen youtube of een ander sociaal mediakanaal.

 

Hoe ben ik begonnen

Ik startte pas met een beetje mediteren (althans dat dacht ik) toen ik begon met yoga maar eigenlijk was ik mij er ook toen nog steeds niet echt van bewust hoe (en dat zegt misschien wel weer iets over de opleiders). Ja ik mediteerde, maar eigenlijk voornamelijk tijdens de lesmomenten en dan ben je toch meer bezig met de deelnemers en niet met jezelf en ik nam maar zelden écht tijd voor mijzelf. Ik weet niet wat het was maar op een of andere manier ben ik er altijd heel goed in geweest om anderen te leren mediteren en begeleide meditaties te geven.

 

Wat voor meditaties zijn er?

Totdat ik erachter kan dat meditatie vele facetten kan hebben. In feiten ben je bezig met mediteren op het moment dat je ergens mee bezig bent waarbij je de tijd als het ware verliest en minder bezig bent met alle dagelijkse beslommeringen. Zo ben ik erachter gekomen dat ik in een meditatieve toestand kwam tijdens het geven van massage- en reikibehandelingen maar ook tijdens yoga. Yoga heeft mij geholpen om rustiger te worden in de geest en meer overzicht te krijgen over mijn leven en mijzelf. Wanneer ik de bewegingen samenvoegde met de ademhaling kwam ik in een flow en in een bepaalde state of mind.

Een geleide meditatie of luisteren naar muziek vind ik trouwens ook erg prettig. Daardoor ben ik erachter gekomen dat mijn vorm van mediteren beweging of luisteren is. Vroeger dacht ik dus dat ik dan niet echt mediteerde. En, ik deed mijn oefeningen en mijn ademhaling. Ik ben ontspannen dus waarom zou ik dit veranderen?

 

Een nieuw begin

Eind juli heeft er een nieuwe verandering plaats gevonden. De ommekeer was een moment van minder positief nieuws over een project waar ik heel veel tijd aan had besteed maar waarvan de website niet goed genoeg was opgebouwd. Geld voor een nieuwe website is er niet en we zijn alweer bijna een jaar verder. Het was dit moment dat ik besloot om alles even los te laten. Zelfs yoga. Ik besloot om alleen maar te gaan mediteren. Het bijzondere is dat ik al een emotionele doorbraak had na de allereerste meditatie.

Sindsdien is meditatie het eerste dat ik iedere ochtend doe en ik merk dat ik steeds meer in contact kom met mijn eigen kern. Dieper dan ooit tevoren. En vanuit die kern ga je anders met alles om. Yoga deed dit ook al voor mij, maar met meditatie ga ik naar een nog dieper niveau.  En dat wil ik voor jou ook!

 

Hoe begin je met mediteren?

Meditatie voor diegene die dit niet gewend is en die hier toch (eindelijk) iets van hun tijd aan willen wagen is iets heel dierbaars en kostbaars. Dit is hét moment om je erop toe te leggen omdat dit een systeem is dat je de rest van je leven kunt volhouden zonder enige moeite.  Het is wel van belang dat je de keuze echt gaat maken. Dat je het echt gaat doen. Zonder twijfels en zonder smoezen. Iedere dag weer als het kan en liefst 5 dagen per week.

Als je gaat starten met mediteren wees dan gerust dat het niet zo moeilijk en ingewikkeld hoeft te zijn zoals je wellicht (net zoals ik) in je hoofd hebt bedacht. Denk niet aan de monniken of yogis’s. Dit zijn mensen met een ander leven die al vroeg een andere keuze hebben gemaakt. Het is een toewijding die niet past bij de huidige maatschappij zoals jij deze kent. Het is ook niet van toepassing op hoe jij nu bedoeld hebt om dit leven te leven. Meditatie voor jou nu is vooral om contact te maken en dichterbij jouw binnenste kern te komen. Dichterbij jouw eigen bron van liefde en waardering voor jezelf en jouw leven.

Het is niet de bedoeling dat je enkel maar in stilte zit met een stille geest. Slechts enkele zullen dit iedere dag weer voor elkaar krijgen. Je mag luisteren naar jezelf en de gedachtes zoals we ze kennen laten komen en ze er laten zijn zonder hiermee contact te maken. Zonder jezelf te laten opslokken door de inhoud en de bijkomende emoties en ook zonder oordeel want hoe kun je iets stopzetten dat jou door het leven heen trekt, iets dat jouw leven ook mooier kan maken en zorgt voor ideeën en genieten. Hoe meer je je best doet om niet te denken, des te meer zullen de gedachtes zich aandringen.

Uit onderzoek blijkt dat het brein aantoonbaar verandert na 8 weken meditatie minimaal drie maal 13 minuten per week. Neem de tijd om iedere dag minstens een paar minuten te mediteren en probeer dit op te bouwen naar 15 minuten. Dit mag ook 3x 5 minuten zijn. Ga als het echt niet anders kan desnoods op het toilet zitten, doe het tijdens een wandeling met de hond. Laat je afleiden door geluiding in je omgeving om de rust in jezelf terug te vinden. Voel je voeten op de aarde of je billen op een stoel. Voel je adem stromen en weet dat dit de adem is van het leven. Weet dat dit een manier is wat jou gaat ondersteunen door de rest van je leven. Telkens weer iets dichterbij jezelf iedere dag weer opnieuw.

En hou vol!

Sta het jezelf toe om tijd te nemen voor jezelf!
Gun het jezelf want je bent het waard!

Wil je meer weten over meditatie, yoga en ademhaling?
Check dan de video’s waarin ik meer hierover uitleg.

 

Probeer deze meditaties!

Speciaal voor jou heb ik drie simpele meditaties opgenomen. Een van 5 minuten, een van 10 minuten en een van 15 minuten. Hiermee kun je mediteren stapsgewijs gaan opbouwen of verdelen over de dag of in ieder geval als je een druk schema hebt tussendoor toch even mediteren.

En, je kunt ook nog kiezen voor een meditatie zonder muziek.

 

Verwachting

Laat verwachtingen los. Meditatie is geen genezing (ook al kan meditatie soms een genezingsproces versnellen) en het zal er ook niet voor zorgen dat je je vandaag ineens beter zult voelen. Soms moeten we eerst ergens doorheen voordat we ons beter kunnen voelen. Probeer er ook niet heel erg goed in te worden want je zult merken dat het iedere dag anders zal gaan. Het is jouw ervaring en dat is heel persoonlijk.

Je voorbereiding

  • Kies zo liefst mogelijk een prettige omgeving waar jij je veilig voelt
  • Zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden door een telefoon en spreek eventueel met je kids af dat ze je 5/10/15 minuten laten. Zet voor hen een wekker en spreek af dat je ze daarna net zoveel tijd geeft en aandacht.
  • Zorg ervoor dat je zo comfortabel mogelijk kunt zitten of liggen en dat je omgeving niet te koud is of dat je goed bent aangekleed.
  • Ook in het ergste geval is er stress op het werk en is een toilet de enige uitkomst. Beeld je dan in dat je in een prettige omgeving bent en dat de buitengeluiden daarbij horen.
  • Je zou eventueel ook een meditatie-dagboekje kunnen bijhouden waar je alles in noteert.
  • Uiteraard mag je geen autorijden of met machines bezig zijn tijdens een meditatie.

 

Ga op zoek naar jouw persoonlijke manier van mediteren

Als je deze meditaties hebt gedaan kun je ook op zoek gaan naar jouw persoonlijke manier van mediteren. Misschien vind je dit wel prettig of wil je liever niet iets hebben om naar te luisteren. Misschien wil je graag meditatief wandelen of naar Binaural Beats luisteren of een anders soort geleide meditatie doen. Volg je eigen weg en doe het gewoon!

 

Ik wens je heel veel succes! Als ik het kan, dan kan jij het ook!

Liefs,

Jeanne