Opgeslagen emoties in het lichaam die voor mentale en fysieke klachten zorgen

Leestijd 2 minuten
breinkennisJongerenLeerkrachtenOnderwijs

Emoties zijn een fundamenteel aspect van ons mens-zijn en zijn onlosmakelijk verbonden met ons fysieke lichaam. Onze emoties worden niet alleen ervaren in onze geest, maar ook opgeslagen in ons lichaam en kunnen leiden tot fysieke en mentale gevolgen.

Het idee dat ons lichaam emoties opslaat is niet nieuw en heeft in de loop van de geschiedenis vele vormen aangenomen. Oude tradities, zoals de Ayurvedische geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde, geloven dat emoties gerelateerd zijn aan specifieke organen en dat het niet uiten of verwerken van deze emoties kan leiden tot fysieke aandoeningen.

Maar ook moderne wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat emoties fysieke gevolgen kunnen hebben. Zo kan langdurige stress of angst leiden tot een verhoogde productie van stresshormonen zoals cortisol. Dit kan vervolgens leiden tot een verhoogde bloeddruk, een verminderde immuun functie en zelfs hartziekten.

Hoe worden emoties in het lichaam opgeslagen?

Eén van de manieren waarop emoties in het lichaam worden opgeslagen, is door middel van spierspanning. Wanneer we bijvoorbeeld angst of stress ervaren, spannen onze spieren zich automatisch aan om ons voor te bereiden op een bedreiging. Als deze spanning echter niet wordt losgelaten, kan dit leiden tot chronische spanning in de spieren en zelfs tot pijnlijke aandoeningen zoals hoofdpijn, nek- en rugpijn.

Verder kunnen emoties ook worden opgeslagen in het zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van onze fysiologische functies, kan worden beïnvloed door onze emoties. Wanneer we bang zijn kan ons lichaam reageren met een vecht-of-vlucht reactie, waarbij de hartslag en ademhaling versnellen. Als deze reactie niet wordt afgezwakt, kan het leiden tot langdurige effecten op het zenuwstelsel en ons lichaam.

Tot slot kunnen emoties ook opgeslagen worden in ons celgeheugen. Dit idee is gebaseerd op het concept van epigenetica, waarbij ervaringen en omgevingsfactoren ons DNA kunnen beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat negatieve ervaringen en trauma’s onze genen kunnen beïnvloeden en zelfs doorgegeven kunnen worden aan toekomstige generaties.

Om deze opgeslagen emoties los te laten en onze gezondheid te verbeteren, is het belangrijk om ons bewust te worden van onze emoties en te leren hoe we ze kunnen verwerken. Dit kan gedaan worden door middel van therapie, meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken. Het kan ook nuttig zijn om regelmatig lichaamsbeweging te doen om spanning in de spieren los te laten en de bloedcirculatie te stimuleren.

Je kunt dus concluderen dat emoties een essentieel onderdeel zijn van ons mens-zijn, dit is onlosmakelijk verbonden. Werken aan je opgeslagen emoties (die je brein en onderbewustzijn aansturen en programmeren) is een belangrijke stap in jouw persoonlijke ontwikkeling. In handeling, gedrag, welzijn en gezondheid.

Level 1 – Update je brein

Wil je hier meer over leren? Dan is de level 1 opleiding ‘update je brein’ van Brain Balance Opleidingen een mooie stap. Tijdens deze opleiding ga je hiermee aan de slag en leer je jouw onderbewustzijn ontdekken én herprogrammeren!