Pleasen tijdens de seks? No please!

Leestijd 2 minuten
breinkennis

Ik zie in mijn praktijk heel veel mannen en vrouwen die komen met hetzelfde probleem; ik heb niet meer zo’n zin in seks. We hebben het allemaal druk, veel ballen hoog te houden. Het moet allemaal goed en veel. Seks met je partner is dan één van de dingen die erbij komt op de lijst. Vaak proberen we onze partner te pleasen en toch seks te hebben, maar dit heeft nadelige gevolgen voor je brein. Seksuologe Eveline Stallaart legt het je in dit artikel uit.

 

Ben ik een pleaser?

Na een lange dag gooi ik mijn tas op de grond en loop ik naar de keuken, nu moet ik ook nog bedenken wat ik ga koken… een half uur later schuif ik aan tafel en eet ik snel mijn pasta op. Ik draai nog snel een wasje en trek mijn sportkleren aan, hup naar de sportschool. Ik kom thuis, spring onder de douche en werk nog even mijn mail bij. Zo… dat was het dan. Ik kruip in bed en mijn vriend komt tegen me aan liggen. ‘Ik heb zin’ zegt hij…

Wellicht herken je jezelf in bovenstaand verhaal, na wéér een lange dag heb je eigenlijk niet zo’n zin meer in seks. Je wilt je partner echter niet teleurstellen en denkt ‘vooruit dan’.

De ander pleasen klinkt misschien positief, maar dat is precies waar het fout gaat. Pleasen mag nóóit de hoofdnoot zijn om seks te hebben, daarmee parkeer je namelijk je eigen genot.

 

Nóg een To-Do

Door het pleasen van een ander haal je zelf geen of minder genot uit de seks. In ons brein zorgt dit ervoor dat het beloningssysteem niet meer wordt geactiveerd. Seks is voor je brein letterlijk de moeite niet meer waard.

Je brein leert seks te associëren met een To-Do. Weer iets wat je kunt afstrepen op die ellenlange takenlijst. ‘Als ik dit en dit doe is mijn partner tevreden, dan kunnen we weer even vooruit’.

Beide gevolgen leiden ertoe dat je onderbewuste seks zal gaan vermijden, het brein ziet het nut van seks niet meer in. Het vermijden en afwijzen veroorzaakt een disbalans in de relatie waardoor er aan beide kanten meer ontevredenheid zal ontstaan.

 

Weer genieten

Het eigenlijke doel van seks is genot voor beide partijen. Zo is de clitoris dan ook het enige orgaan wat echt alleen maar ontworpen is om genot te ervaren. Het is dus belangrijk dat je ernaar streeft om te genieten, alleen dan kan je weer goed in je seksdrive komen te zitten.

Dit betekent overigens niet dat het altijd zo makkelijk is. Je bent dan ook zeker niet de enige die hier last van heeft, ik hoor het op het moment erg veel in mijn praktijk.