Rust in de chaos van de wereld om ons heen – 5 tips

Leestijd 2 minuten
relax

‘Ik heb het druk’ ‘Ik heb geen tijd’ of ‘ik heb veel stress’. Als leefstijlgynaecoloog zijn dit dingen die ik dagelijks hoor. Vrouwen die op zoek zijn naar rust in de chaos, maar niet weten hoe. Voor mij staat kwaliteit van leven op één en daarom help ik je op weg met verschillende tips!

 

Rust is belangrijk

In mijn eigen praktijk zie ik regelmatig vrouwen die zwanger willen worden maar plotseling niet meer menstrueren. Stress is namelijk een van de factoren die ervoor kan zorgen dat je niet meer menstrueert. Je lichaam geeft in principe aan dat je op dit moment niet in staat bent kinderen te krijgen. Mede om deze reden is het belangrijk op zoek te gaan naar momenten van rust.

Chronische stress speelt in de huidige samenleving een grote rol. We lopen onszelf voorbij, blijven alsmaar doorgaan en leggen de lat steeds hoger. Chronische stress is een belangrijke factor bij veel verschillende klachten. Om het tij te keren is het belangrijk op rust te vinden. Aan het eind van dit artikel geef ik je 5 tips om weer naar je lijf te gaan luisteren. Dat is wat we nodig hebben om minder stress en meer rust te ervaren.

 

Het hoeft niet allemaal alleen

Uit ervaring heb ik geleerd dat leefstijl heel belangrijk is voor je kwaliteit van leven. Niet alleen voeding en beweging, maar ook momenten van rust zijn hierbij van groot belang.

Leefstijl is dus al een grote stap op zich, maar zeker niet de énige stap. Ik raad iedereen aan om een expert met zich mee te laten kijken. Je kunt en hoeft namelijk niet alles in je eentje te doen. De expertise die een arts/coach met zich meebrengt kan jou helpen met dingen die je zelf niet kunt weten. Alleen al door te praten kan er een enorme last van je schouders vallen.

 

Relax stand

Ons lijf en ons gevoel probeert ons te vertellen waar we behoefte aan hebben. Als jij jezelf continu een te hoge druk oplegt gaat je lijf op den duur protesteren waardoor je verschillende klachten kunt ervaren.

Teruggaan naar je gevoel en luisteren naar je lijf is dus een ontzettend belangrijke factor voor een gezonder en gelukkiger leven.

De eerste stap is om minder in je ratio te zitten. Dit wil zeggen dat je minder vanuit je denken handelt en meer vanuit je gevoel. Je brein komt als het ware in een relax stand en kan zijn batterij weer opladen.

Hoe je dit doet? Ik heb vijf tips voor je:

  • Maak regelmatig een wandeling in de natuur.
  • Leg je telefoon weg! Onze telefoon geeft ons continu prikkels waardoor we moeilijker kunnen ontspannen.
  • Doe het liefst dagelijks een meditatie, ook een meditatie van 5 minuten kan al veel goeds voor je doen.
  • Doe geregeld een yogasessie om je lijf en geest tot rust te brengen.
  • Last but not least: Doodles tekenen! Een hele mooie oefening om je brein in de relaxstand te krijgen.

 

Ik wens je heel veel succes!