Wat je nog niet wist over wandelen 

Leestijd 3 minuten
beweging
Wat je nog niet wist over wandelen 

Dat wandelen gezond voor je is, is inmiddels wel algemeen bekend. Naast dat het enorm goed is voor je fysieke gesteldheid zijn er nog veel meer voordelen. 

Ons cognitieve brein wordt gedurende de dag continu belast, er zijn nauwelijks nog momenten van rust voor ons brein. Ons werk en onze mobiele telefoon eisen gedurende de dag bijna alle aandacht op. Zodra we gaan wandelen laten we deze druk letterlijk van ons af vallen, hierdoor komt ons brein tot rust, krijgen we ruimte in onze hersenen en worden we creatiever. Tip van de dag, laat je telefoon thuis tijdens het wandelen, anders neem je alsnog allerlei prikkels met je mee. 

 De reden dat ons brein tot rust komt door het terugschakelen naar een ‘default’ modus. Tijdens het lopen hoeven onze hersenen zich namelijk nergens anders zorgen over te maken. 

Van viervoeter naar tweevoeter 

Het heeft de mens veel voordeel gebracht dat we zijn gegroeid naar het lopen op twee voeten. Hierdoor kwamen onze handen vrij, waarmee we konden werken, dragen, dingen maken en nog veel meer. Vroeger waren de mensen vrijwel allemaal nomaden, we waren continu onderweg en dus altijd aan de wandel. Hedendaags in de westerse wereld wordt er geacht dat je achter je bureau gaat zitten en je werk zo efficiënt mogelijk doet, terwijl onze hersenen juist veel meer worden uitgedaagd op het moment dat we bewegen, hetzelfde geldt voor ons lichaam. Van zitten worden we in de basis dus lui en zullen we dus ook sneller moeten rusten nadat we hebben bewogen, een negatieve spiraal. Door regelmatig te wandelen kan je deze spiraal doorbreken en je lichamelijk maar ook mentaal veel fitter en frisser gaan voelen. 

Lopen scherpt de zintuigen 

Ken je dat gevoel aan het eind van de werkdag dat je oogleden zo rustig aan dicht beginnen te vallen? Wanneer je dit moment herkent, wil ik jullie adviseren om je veters te strikken en nog even te genieten van een wandeling in de buitenlucht. Binnen een split second ben je dan weer fris en fruitig en kan je de laatste klusjes van je werkdag alert en gefocust afronden. 

Wat gebeurt er nog meer tijdens het wandelen? 

Het aantal neuronen in onze hersenen worden vergroot door lichamelijke beweging. Er worden nieuwe neuronen aangemaakt in de hippocampus, deze geven de onderstaande voordelen voor ons brein: 

  • Verbetering van het leervermogen 
  • Verbetering van het lange termijngeheugen 

 Andere voordelen zijn: 

  • Verkleint het risico op hersenaandoeningen zoals: 
  • Dementie 
  • Depressie 
  • Parkinson 
  • Je verhoogt je weerstand 
  • Slapen gaat eenvoudiger 
  • Stress verlagend 

Naast bovenstaande voordelen wordt er tijdens het wandelen serotonine, endorfine en dopamine aangemaakt. Van deze stofjes krijg je een geluksgevoel, heerlijk toch!? Voor de snelwandelaars onder ons komt er het stofje BDNF (Brain Derived Neurotrofic Factor) vrij bij wat intensievere beweging. Dit stofje helpt met herstelprocessen van onze hersenen en wordt ook wel de pokon voor ons brein genoemd. 

Wandelen in de natuur heeft natuurlijk altijd de voorkeur in verband met verontreinigde lucht in de steden, er is altijd wel een park binnen 15 minuten te vinden waar je jezelf weer kan opladen en je plek kan gaan maken in je hersenen. En onthoud, bewegen is goed, meer bewegen is nog beter!