Voeding voor je hersenen? 

Leestijd 2 minuten
brain food

Denk hier eens aan, je brein staat altijd ‘aan’. Niet alleen overdag maar ook in de nacht is je brein erg hard voor je aan het werk. Het zorgt voor al je gedachten, je ademhaling, je hartslag, al je gevoelens, je bewegingen, hoe je reageert, je slaap, hoe je je voedsel verteert, het werkt enorm hard voor je 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Je brein heeft nooit eens even weekend, er is geen dag dat hij zijn functies niet voor jou hoeft uit te voeren.

Wat dus betekent dat je hersenen ook en constante aanvoer van de juiste brandstoffen nodig heeft, deze brandstof halen we uit de juiste voedingsstoffen. En wat er in die brandstof zit aan energie en informatie, bepaalt hoe je hersenen functioneren, hoe fit je bent, hoeveel energie je hebt en of je gelukkig bent of niet.  

Brandstof voor gezonde hersenen 

Wanneer je je auto tankt dan gooi je daar ook de juiste brandstof in. Toch lijkt het of we zuiniger zijn op onze auto dan op onze hersenen. We zijn ons nog veel te weinig bewust van belangrijke brandstof voor onze hersenen. Net zoals je auto stuk kan gaan wanneer je er de verkeerde brandstof in gooit, kan je brein schade oplopen wanneer je verkeerde voeding aan hem geeft.

Denk aan neuro-ontstekingen, je geheugen wat je in de steek laat, laag in je energie, mindfog, een kort lontje, uitputtingsverschijnselen, burn-out verschijnselen maar ook vormen van depressies kunnen zich uiten door de verkeerde voedingsstoffen. Veel studies hebben al aangetoond dat een dieet met veel geraffineerde suikers en bewerkte voeding kan resulteren in breinstoornissen, cognitieve achteruitgang en mentale disbalans zoals een depressie.   

Het maakt dus heel veel uit wat er in ons brein terechtkomt. Via onze darmen en de nervus vagus worden de voedingsstoffen naar ons meest belangrijke orgaan gebracht. Je hersenen ontwikkelen zich dankzij de juiste voeding. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de vrije radicalen die we dagelijks binnenkrijgen, dat gebeurt dag in dag uit, wij allemaal. Middels de verontreinigde lucht, voeding, stress, gedachten, schoonmaakmiddelen, shampoos en ga zo maar door. Alleen voeding kan met antioxidanten de schade beperken die deze vrije radicalen in ons systeem teweegbrengen. 

Wanneer ik mensen spreek die helemaal overstappen op de juiste voeding voor hun brein hoor ik vaak dat het onvoorstelbaar is dat ze dit niet eerder hebben geweten, dat het verschil binnen enkele dagen al zo goed voelbaar was. Zorg dus voor deze verrijkte omgeving voor je brein.