Waarom het een cadeau voor je brein is om regelmatig even stil te staan

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Laatst was ik een rondje aan het hardlopen. Het was nog een zeldzaam warme nazomerdag, daar wilde ik nog van genieten. Met hardlopen probeer ik, en waarschijnlijk zijn velen met mij, altijd een rondje vol te maken in een bepaald tempo. Door alle hedendaagse geavanceerde technieken, kun je je prestaties tijdens dit rondje nauwgezet bijhouden. Zo zie je de tijd, de afstand,  je hartslag, de verbrandde calorieën. Dit kan ervoor zorgen dat je gefocust bent op het verbeteren van je prestaties en/of het halen van je doel. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig even stil te staan.

 

Behalen van je doelen

We leren ook dat het vasthouden van je focus heel belangrijk is om je doelen te behalen. Daar ga ik natuurlijk niet zoveel tegenin brengen. Natuurlijk helpt een focus je bij het behalen van je doelen en is dus zeer nuttig. Er zit alleen een risico aan; namelijk dat we alleen nog maar bezig zijn met het najagen van doelen. Dat kan zijn in ons werk, sport en misschien ook wel in sociale contacten. Zeker mensen met een hoog streefniveau en waarbij perfectionisme hun middle name is, lopen het risico om steeds maar door te hollen zonder een moment te nemen om even te stil te staan.

 

Een mooi cadeautje door stil te staan

Tijdens mijn rondje hardlopen belandde ik halverwege op het strand en ik voelde hoe heerlijk het was en toen besloot ik te stoppen met rennen en stil te staan, te kijken en te luisteren naar de zee, de warmte en het enigszins frisse briesje te voelen op mijn huid. Ik ging er zelfs bij zitten. Ja wellicht zou je kunnen zeggen dat ik geen diehard hardloper ben (dat klopt ook, en ben ik helemaal oké mee). En toen werd ik getrakteerd op een zeehond die vlak bij het strand zijn kop boven de zeespiegel uitstak. Toen ik nog wat beter keek zag ik aan weerskanten een paar meter verderop ook nr.2 en 3. Wat een cadeautje! Ik bedacht me dat ik dat niet had gezien als ik gewoon was doorgerend en dat af en toe stil staan loont. Niet alleen tijdens een rondje hardlopen, maar ook in het dagelijks leven.

 

Je brein de rust en ruimte geven om verbindingen te leggen

Nu is het natuurlijk niet zo dat elke keer als je even stil staat dat je iets bijzonders ziet of hoort, maar het zal je altijd wat opleveren. Een moment van rust, (letterlijk) op adem komen, je hersenen even de tijd gunnen om hetgeen waar je mee bezig bent te verwerken en weer op te laden voor je volgende activiteit. Uit onderzoek is gebleken dat het `defaultnetwork` in de hersenen een grote rol speelt op het moment dat je even afstand neemt van wat je aan het doen bent. Deze hersengebieden helpen bij zowel het behouden van focus als bij het ontfocussen en kunnen ervoor zorgen dat er allerlei verbindingen worden gelegd tussen alle kennis en ervaringen die jij hebt opgedaan. Hierdoor kun je bijvoorbeeld originele en spontane ideeën krijgen, denk maar aan moment dat je onder de douche staat en opeens de leukste ideeën krijgt. Ook dat is een cadeau en niet zomaar 1 maar een heel belangrijk cadeau voor jezelf.