In mijn vorige artikelen heb ik meermaals gezegd dat beweging zo verschrikkelijk belangrijk is voor ons. Laten we dat eens wat extra kracht bij zetten met een artikel over hardlopen. Zelf heb ik een haat-liefde verhouding met hardlopen maar daar kom ik later op terug.
De oorsprong van hardlopen
Hardlopen is een sport die al eeuwenlang wordt beoefend. Hoewel worstelen wordt gezien als de oudste sport ter wereld, zal menig mens wel eens een rondje hebben hardgelopen voor die tijd.
Vrij logisch aangezien je voor hardlopen niet veel nodig hebt, naast je eigen lichaam. Er zijn geen regels en eigenlijk heb je alleen maar een mooie route nodig. Tegenwoordig hebben we hypermodern schoeisel en allerlei hardloopscholen, maar nog steeds is de drempel om te gaan hardlopen erg laag en hoef je eigenlijk alleen maar de voordeur uit te stappen.
Het effect van hardlopen op je brein
Je wordt er gelukkig van
Het maakt niet uit of je je goed of slecht voelt, van bewegen ga je je altijd beter voelen. Er zijn talloze studies dat beweging een positieve bijdrage heeft aan de gemoedstoestand van een mens. Het is zelfs een effectieve alternatieve behandeling tegen depressie.
Je brein houdt zichzelf scherp
Door de beweging blijft je brein zichzelf prikkelen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld je geheugen beter, ben je beter in concentreren en kan je zelfs beter plannen en organiseren. Niks houd je dus tegen om het hardlopen in te plannen en een volgend hardloopfeestje te organiseren.
Je hoofd leegmaken
Zelf gebruik ik hem regelmatig, “ik loop even een rondje, even m’n hoofd leeg maken”. Wist je dat dit ook daadwerkelijk gebeurt? Na een paar minuten lopen schakelt je lichaam op automatische piloot, de eentonige loopbeweging zorgt ervoor dat je prefrontale cortex (het voorste gedeelte van de frontale kwabben in je hersenen) tot rust komt.
En daarnaast heeft het voor heel je lijf fijne voordelen:
Je wordt slanker
Iedereen is zich er wel van bewust dat je door de inspanning die je levert met hardlopen calorieën verbrand. Waar niet iedereen zich van bewust is, deze verbranding gaat nog door na het lopen. Kijk dat nou noemen we nou bonusregelingen!
Je botten worden sterker
Ja, door beweging worden je botten een stuk sterker. Voor kinderen is dit helemaal van toepassing op het moment dat deze nog in de groeifase zitten. Voor volwassen geldt dat je je botverlies afremt door in beweging te blijven.
Je wordt ouder
Er gonst weleens in de samenleving dat hardlopers sneller grijze haren krijgen, ik zou er persoonlijk niet bang voor zijn hoor, mooi grijs is niet lelijk. Maar uit verschillende studies blijkt dat je zo een paar jaar langer kan blijven met een actieve gezonde lifestyle, waar hardlopen een belangrijk onderdeel van is.
Andere leuke bijkomstigheden van hardlopen zijn:
- Je krijgt meer energie, je conditie wordt beter
- Je maakt je hartspier sterker, waardoor zijn capaciteit wordt vergroot
- Je bent lekker buiten in de natuur
- Je neemt de tijd voor jezelf
Wat zijn de nadelen dan?
Naast dat hardlopen dus eigenlijk supergezond is en goed voor je brein, kunnen er natuurlijk ook kwaaltjes optreden. Denk aan blessures aan je enkels, knieën, rug en schouders. Mijn haat-liefde verhouding zit in de laatste twee van deze kwaaltjes. De meeste van deze kwaaltjes zijn gelukkig op te lossen met goed schoeisel en een juiste houding.
Wat houd je tegen?
Iedereen zou toch zijn hardloopschoenen uit de kast moeten toveren als je dit zo leest? Vaak denkt ons brein hier anders over, die kan bijvoorbeeld denken: “Tja, maar het is ook wel lekker om even de laatste Netflix serie te gaan kijken. Dan hoef ik mezelf helemaal niet in te spannen, ja misschien om een zak chips uit de kast te trekken.’’
Om de stap naar buiten te zetten is een simpele kwestie van doen! Op deze manier raak je in een positieve flow en wordt het steeds meer routine in plaats van een moetje, op termijn ga je het zelfs leuk vinden. Dus strik die veters, trek die voordeur open en geniet een beetje van de omgeving zodra je weer een nieuw ‘personal record’ neerzet! Wat mij betreft geldt het over de deurdrempel heen stappen ook al als een PR.