Wat doen geuren met ons brein?

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Terwijl je het bos in loopt adem je eens diep in, wat ruikt het toch weer heerlijk. Je komt gelijk tot rust. Het herkennen van geuren is een ingewikkeld neurologisch proces. Er gebeurt in razendsnel tempo namelijk van alles in je brein voordat jij de geur van bomen herkent én koppelt aan een gevoel van rust. Hoe dit werkt én hoe je het voor je kunt laten werken leggen we in dit artikel uit!

 

Hoe ruiken we?

Als mens zijn we in staat ontzettend veel verschillende geuren te detecteren. Dit doen we aan de hand van 450 verschillende reukreceptoren. Elke individuele receptor kan worden geactiveerd door tal van geurmoleculen. Daarnaast kan elke geurmolecuul meerdere receptoren activeren. Elke geur die we detecteren is dus een combinatie van geurmoleculen die receptoren hebben geactiveerd. De geuren die wij kennen – denk aan vanille, rozen of bijvoorbeeld lavendel – zijn dus eigenlijk ingewikkelde neurale codes.

Aan de achterkant van de neus liggen enorm veel sensorische neuronen, we noemen dit het reukepitheel. Hier bevinden de receptoren zich en hier worden ze gebonden aan geurmoleculen.

 

Geuren in het brein

Zodra de binding tussen het geurmolecuul en de receptor heeft plaatsgevonden wordt er een signaal naar de hersenen verstuurt. Om precies te zijn gaat dit signaal naar de bulbus olfactorius, een structuur die zich in de voorhersenen bevindt. Vanuit hier wordt het signaal naar verschillende gebieden in het brein verstuurt.

Het signaal komt onder andere aan in de piriforme corte; dit hersengebied identificeert geur. Hier wordt bijvoorbeeld de link met een vanillegeur gelegd.

Ook wordt het signaal naar de Thalamus gestuurd, vanuit hier krijgt het signaal nog drie eindbestemmingen. In de orbitofrontale cortex vindt de integratie met smaakinformatie plaats. Daarnaast wordt de geurinformatie bij de hippocampus en amygdala gekoppeld aan emoties en/of specifieke herinneringen. Ruik je ergens op straat de parfum van je vriend? Dan weet je nu wat er op dat moment in je hersenen gebeurt.

 

Essentiële oliën

Dat geuren van grote invloed zijn op onze mentale staat weten we inmiddels, tegenwoordig maken we hier slim gebruik van. Misschien heb je er wel eens van gehoord; essentiële oliën. Het zijn geurstoffen die vanuit de levenskracht van een plant worden gevormd. Ze staan bekend om de positieve effecten die ze hebben op zowel lichaam als geest. Wij hebben onze persoonlijke favorieten voor je op een rijtje gezet!

 

Rozemarijn

Uit onderzoek bleek dat de inhalatie van essentiële rozemarijn olie zorgt voor een actieve staat en mensen geven aan zich ‘frisser’ te voelen. Ook draagt rozemarijn bij aan een vermindering van alfa1 en alfa2 en een verhoging van de het bètagolfvermogen. Klik hier voor jouw essentiële Rozemarijn olie.

Citroen

Ook de essentiële citroenolie is tegenwoordig erg populair. De inhalatie hiervan draagt bij aan concentratie en werkt ontstoppend op aders, lymfe én op de lever. Ook kan het bijdragen aan een verbeterd mentaal welzijn.

Kortom, de citroenolie heeft een sterk anti-stress effect. Shop ‘m hier!

Munt

De verfrissende muntolie is als het ware een energie boost van lichaam en geest, onze Balance Your Senses Mint spray zorgt voor de prikkeling van zintuigen en levert zo een energiek en alert gevoel op. Volgens onderzoek kan de muntolie bijdragen aan een gezonde bloedtoevoer naar de hersenen. Behoefte aan energie? Bestel de Muntolie in onze shop.

Lavendel

De essentiële lavendelolie is momenteel erg populair. Onderzoek liet zien dat de lavendelolie een ontspannend effect heeft. Zo daalde hartslag, bloeddruk en huidtemperatuur. Ook werden de positieve effecten ontdekt in een verandering in hersengolven, zowel de kracht van theta als alfa werd hoger. Klaar voor ontspanning? Bestel jouw essentiële lavendelolie!