Wat is de invloed van je eerste menstruatie op de rest van je leven?

Leestijd 2 minuten
breinkennisJongerenLeerkrachten

Een vrouw doorloopt verschillende cycli in haar leven, die elk diepgaande fysieke en psychologische veranderingen met zich meebrengen. De eerste grote transformatie is de start van haar menstruatie. In de Ayurvedische cultuur wordt dit moment groots gevierd. Er wordt gezorgd dat het een positieve en prettige ervaring is voor het kind. Waarom dat zo is, lees je in dit artikel.

 

De associatie met je menstruatie

De relatie en associaties die een vrouw heeft met haar maandelijkse cyclus heeft veel te maken met haar allereerste ervaring. Dit wordt ook wel menarche genoemd, het tijdstip waarop bij een meisje haar eerste menstruatie optreedt. Helaas geldt voor veel vrouwen dat dit gepaard ging met ongemak, onwetendheid, schaamte, of angst om zwanger te worden.

Hoe een meisje haar eerste menstruatie ervaart beïnvloedt al haar opvolgende menstruatie cyclussen. Dat zijn er gemiddeld 400 tot 450. Om dit te begrijpen duiken we in de functie van de hippocampus. Dit hersengebied speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie en herinneringen in het geheugen. Hier worden bijvoorbeeld emoties die op een specifiek moment hebben plaatsgevonden opgeslagen.

Om een voorbeeld te geven: stel je voor dat je een verkeersongeluk hebt gehad op een bepaald kruispunt. Zelfs jaren later, wanneer je datzelfde kruispunt passeert, zullen de hersenen zich dit moment herinneren, en geeft het onderbewuste brein een fysieke reactie van stress.

 

De eerste menstruatie

Hetzelfde geldt voor de eerste menstruatie. Als dit een negatieve, onaangename of angstige  herinnering was, dan zal een vrouw hoogstwaarschijnlijk haar opvolgende menstruaties als onaangenaam ervaren en vaak zelfs als een last. Omdat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, kan een negatieve associatie en stress rondom de menstruatie elke maand weer lichamelijke klachten met zich meebrengen zoals pijn, hevige bloedingen en PMS.

Wanneer een vrouw de relatie met haar cyclus heelt, kan dit de maandelijkse kwaaltjes verlichten, of zelfs volledig genezen.

Journal of contempleer daarom op deze volgende vragen:

  1. Wat was jouw ervaring met je eerste menstruatie, en hoe voelde jij je?
  2. Hoe is de relatie nu met je menstruatie cyclus?
  3. Hoe zou je willen dat je eerste menstruatie was geweest, na het verkrijgen van deze nieuwe inzichten?

Als jouw eerste ervaring een onprettige was, en als je het idee hebt dat dit jouw huidige cyclus beïnvloedt mag je jouw verhaal gaan herschrijven. Organiseer een feestje voor jezelf de eerst volgende keer dat je ongesteld bent. Gebruik eventueel geurstokjes, roomsprays, kristallen, intentie kaarten en muziek om er een mooi ritueel van te maken.

Als je een dochter hebt, spreek er tijdig over met haar. Informeer haar over de verschillende fases die je als vrouw doorloopt, en help haar een prettige eerste ervaring te hebben die ze mag vieren. Het kan ook helpen om je eigen eerste ervaring met haar te delen om haar op haar gemak te stellen, en het gevoel te geven dat het oké is om hierover te praten.