Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Wat zijn gifstoffen voor onze hersenen? 

Leestijd 2 minuten
brain food – Jongeren – Leerkrachten

Meer dan ooit staan we in onze wereld op dagelijkse basis bloot aan gifstoffen. Deze stoffen zijn schadelijk voor de hersenen en kunnen een breed scala aan klachten en ziekten veroorzaken. Maar wat zijn nu de meest voorkomende gifstoffen en in welke producten zitten ze? 

Huishoudmiddelen 

Huishoudelijke schoonmaakmiddelen bevatten vaak agressieve stoffen voor goede schoonmaakresultaten. Enkele voorbeelden hiervan zijn nonylfenolen en octylfenolen. Deze giftige fenolverbindingen belasten het brein, hebben een ontregelende invloed op hormoonspiegels en zijn extra gevaarlijk voor zwangere vrouwen en kinderen. 

Cosmetica 

Cosmetica zoals haarproducten, deodorant, nagellak en huid- en zonnebrandcrèmes bevat veel schadelijke gifstoffen. Denk hierbij alleen al aan siliconen, parabenen, ammonia, resorcinol, paraffine, aluminium en sodium lauryl sulfate. Deze gifstoffen smeer je vaak direct op je huid of haar, waardoor ze terechtkomen in de bloedbaan en uiteindelijk bij de hersenen. 

Vervoer 

Nederland staat niet bekend om de geweldige luchtkwaliteit, zeker niet in de grote steden. In de uitlaatgassen van auto’s zit schadelijke fijnstof, waardoor de gemiddelde Nederlander 9 maanden korter leeft. Ook de vliegtuigstrepen die je vaak ziet in de lucht bevatten roetdeeltjes en gifstoffen. Denk hierbij onder meer aan deeltjes aluminium, polyamidefibers, barium en andere stoffen.   

Bestrijdingsmiddelen 

Bestrijdingsmiddelen zijn tegenwoordig overal. Ze zitten niet alleen op groente en fruit, maar vaak ook op je kamerplanten en nieuwe bankstel. Gifstoffen zoals imidacloprid, arbentazim en pirimifos-methyl kunnen de ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap negatief beïnvloeden. Ook voor een volwassen brein is het beter om zo min mogelijk in aanraking te komen met deze stoffen.