Welke Ayurvedische type ben jij? Doe de Dosha Quiz!

Leestijd 7 minuten
breinkennis

Ayurveda is één van de oudste traditionele medische systemen ter wereld en heeft een geïndividualiseerde kijk op genezing. Doe hier de Dosha Quiz en ontdekt welk type jij bent! Wat gezond is voor de één kan namelijk vergif zijn voor de ander. We zijn allemaal uniek en hebben unieke behoeften en uitingen. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom de één moeilijk aankomt, terwijl de ander maar niet afvalt? Waarom de één op de vlucht slaat als er gevaar is, terwijl de ander ten strijde gaat? Waarom de één razendsnel een nieuwe taal leert, terwijl de ander niets lijkt te onthouden op korte termijn?

 

De Ayurveda heeft hier een verklaring voor. Over het algemeen worden er drie types gekenmerkt met verschillende fysieke, mentale en karakteristieke eigenschappen. Deze archetypes zijn:

  • Vata (ruimte + wind element)
  • Pitta (vuur + water element)
  • Kapha (aarde + water element)

Wanneer je weet welke elementen en dosha’s bij jou het meeste aanwezig zijn, leer je jezelf, en de wereld om je heen beter begrijpen, en kun je je voeding, leefstijl en activiteiten aanpassen naar jouw unieke behoeften. Zo leef je het meest in balans en in harmonie met jouw ware natuur.

 

Benieuwd welke ayurvedische type jij bent? Doe de test!

Schrijf op een blaadje de V, P, of K voor het antwoord dat het meeste resoneert. Het gaat om de levenslange situatie, niet om een momentopname. Aan het einde van de test tel je de aantal V’s, P’s en K’s bij elkaar op. De letter waar je het meeste van hebt is waarschijnlijk de dosha die het meest dominant is.

 

Mijn postuur is:

V: Slank, rank, lang of petite, ik kom moeilijk aan in gewicht

P: Medium postuur, stabiel in gewicht

K: Stevigere bouw, ronde wangetjes, ik kom makkelijk aan in gewicht

 

Mijn huid is:

V: Koud, droog, ruw en dun. Ik kan droge eczeem hebben

P: Gevoelig, vooral voor hitte en zon, kan vettig zijn. Ik kan snel rood worden, last hebben van eczeem, uitslag, sproeten, of heb veel moedervlekken.

K: Vaak koud, dik, zacht, vettig, egaal

 

Mijn slaap is:

V: Licht en onrustig, ik heb moeite met in slaap komen. Ik heb vaak last van nachtmerries en droom vaak over vliegen of vallen

P: Goed maar kan piekeren over taken die nog gedaan moeten worden, of slaap geen prioriteit willen geven i.v.m. werk. Ik droom vaak over ruzie en machtsstrijd

K: Ik houd van slapen en slaap diep. Ik ben niet wakker te krijgen van muziek of andere geluiden. Ik droom vaak over water

 

Eetgewoonten:

V: Ik heb een onregelmatige trek. Ik houd van snacken maar kan ook makkelijk vergeten te eten. Ik eet minder in hoeveelheden, maar wel vaker op een dag

P: Ik heb een hele goede trek, als ik niet op tijd eet word ik hangry!

K: Ik houd van eten, met name zoet, creamy en koolhydraten, en ik heb een regelmatige eetlust

 

Mijn spijsvertering is:

V: Onregelmatig, vaak last van opgeblazen buik, constipatie en droogte

P: Snel, vaak last van maagzuur of oprispingen

K: Langzaam, vaak last van misselijkheid of een zwaar gevoel

 

Mijn ontlasting is:

V: Onregelmatig. Vaak geobstipeerd. Ontlasting is meestal droog en keutelig, en soms zacht en waterig.

P: Regelmatig, soms meerdere keren op een dag. De ontlasting is zacht, tegen waterig aan.

K: Consistent, meestal op een vast tijdstip. De ontlasting heeft de vorm en structuur van een rijpe banaan

 

Praatgewoonten:

V: Ik ben een kletskous, babbel veel, durft het podium te pakken, spreek vaak irrelevant, kan een hese of hoge stem hebben

P: Ik heb een harde, scherpe stem. Ik spreek met een doel, overtuigend, argumenterend, stel veel vragen, wil altijd weten waarom, en wetenschappelijke onderbouwing

K: Ik heb een zachte, lage, kalme stem. Ik ben een goede luisteraar, kan terughoudend zijn

 

Lichaamstemperatuur:

V: Altijd koude handen en voeten

P: Warme, klamme handen. Je hebt het snel warm

K: Koele handen en voeten, vaak wat minder goede circulatie

 

Likes:

V: Ik houd van actie en snelheid, kan moeilijk stil zitten, sociale bijeenkomsten, feestjes, reizen, dans, muziek, toneel

P: Ik ben actief, sportief en houdt van actie. Ik ben leergierig, houd me bezig met politiek, internationale betrekkingen, avontuur, doelen stellen, plannen maken, organiseren en leiden van groepen.

K: Je bent het liefst wat minder actief, houdt van diepe gesprekken voeren met goede vrienden, koken, verzorgen, tuinieren en bankhangen.

 

Dit zijn mijn emotionele neigingen:

V: Angstig, nerveus, gespannen, gestresst

P: Ongeduldig, gefrustreerd, geïrriteerd, boos, dominant, burn-out

K: Naar binnen gekeerd, kropt emoties op, gierig, hebzucht, gehecht

 

Dit zijn mijn kwaliteiten:

V: Artistiek, expressief, creatief, speels, bewegelijk

P: Vurig, nieuwsgierig, rebels, zelfstandig, zakelijk, wetenschappelijk, goede leider

K: Chill, zoetekauw, zachtaardig, affectief, zorgzaam, productief

 

Zo ben ik in relaties:

V: Ik houd van avontuur en het begin van een nieuwe relatie. Ik heb vaak vluchtige of meerdere relaties, en kan me moeilijk binden.

P: Ik ben een gepassioneerde minaar, houd van commitment en wil graag weten waar ik aan toe ben in een relatie. Ik ben vurig, romantisch en wil intellectueel uitgedaagd worden door mijn partner.

K: Ik ben een pleaser. Een trouwe partner met lange relaties, houd van knuffelen en chillen op de bank, ik houdt van persoonlijke aandacht

 

Mijn geheugen is:

V: Zwak lange termijn geheugen, en sterk kortetermijngeheugen. Vergeet en vergeeft makkelijk

P: Scherp en goed geheugen, vooral voor werk gerelateerde zaken

K: Sterk lange termijn geheugen, zwak kortetermijngeheugen. Kan lang vasthouden aan een oude gebeurtenis en soms moeilijk vergeten en vergeven

 

Tel je scores op! Welke Dosha is het meest dominant?

 

 

Had je het meeste Vata Dosha?

Iemand met wat meer lucht en wind element, oftewel Vata dosha in haar systeem gaat waar de wind haar heen brengt, ze is heel erg Go with the flow, creatief, ruimdenkend, bewegelijk en creatief. Ze heeft tal van ideeën maar het praktisch of consistent uitvoeren gaat haar wat minder makkelijk af. Het ruimte en wind element zorgt ook voor wat meer droogte, intern zoals obstipatie, of extern zoals droog haar of een droge huid. Vata types zijn vaak lang en slank of petite. Ze komen vaak moeilijk aan in gewicht.

Vata types hebben baat bij structuur en stabiliteit. Een vaste dagelijkse routine kan je een houvast geven. Op vaste tijden opstaan, eten en naar bed gaan helpt je veilig te voelen omdat je dan weet waar je aan toe bent. Warme olie massages helpt je gronden, met extra aandacht voor de voetzolen, het kruin en de oorlellen.

Geef voorkeur aan warme, zachte en licht verteerbare papjes, stoofpotjes en maaltijdsoepen. Gebruik aardende groenten zoals pompoen, wortel, biet, pastinaak en zoete aardappel.

 

Had je het meeste Pitta Dosha?

Iemand met wat meer vuur en water element, oftewel Pitta dosha in haar systeem is een wat vuriger type. Ambitieus, gedreven en gedisciplineerd. Ze houdt van structuur, plannen, overzicht en is een echte goalgetter, als ze iets wilt, krijgt ze dat voor elkaar. Het vuur element kan ervoor zorgen dat ze het vaak warm heeft, ze heeft een goede vertering en eetlust, en soms een wat korter lontje. Medium postuur, gevoelige huid, en wordt eerder kalend of grijs

Humor & Humility zijn de beste medicijnen voor de vurige Pitta types.  Zoek verkoeling op, zowel in lichaam als geest.

Kokos is je beste vriend. Denk aan kokoswater, bak in kokosolie of een zelf massage met kokosolie. (Gebruik in de winter amandel of zonnebloemolie). Doe verkoelende activiteiten zoals zwemmen of wandelingen in de natuur. Onthoud: meedoen is belangrijker dan winnen!

Geef voorkeur aan volwaardige maaltijden met grondende, zoete groenten, en combineer dit met verkoelende groene groenten en met name donkergroene bladgroenten.

 

Had je het meeste Kapha Dosha?

Iemand met wat meer water en aarde element, ofwel Kapah dosha in haar systeem is wat meer gegrond, stabiel en nuchter. Ze is een betrouwbare en loyale vriendin, moeder en werknemer. Iemand op wie je kunt rekenen. Ze blijft graag in haar comfortzone, daar is het veilig en stabiel. Ze kan een binnenvetter zijn en letterlijk en figuurlijk vasthouden. Kapha types hebben vaak een wat steviger postuur, een goede weerstand en een regelmatige vertering.

Omdat Kapha types geaarde types zijn, hebben ze stimulatie en beweging nodig, zowel fysiek als mentaal. Je hebt wat aanmoediging nodig. Wees betrokken bij activiteiten en vind een Pitta vriendin die je van de bank aftrekt.

Spice it up! Gebruik specerijen om de vertering te ondersteunen en de congestie los te maken. Denk aan verwarmende specerijen zoals kaneel, kruidnagel en gember (poeder).

Geef voorkeur aan lichtere maaltijden. Je mag de maaltijden ook vaker bakken of in de oven/airfryer bereiden in plaats van stoven of koken. Eet 3 à 4 keer in de week groene groenten en met name donkergroene bladgroenten. Eet alleen wanneer je honger hebt.

 

 

Duaal of Tridoshic?

Het kan ook zijn dat er 2 of 3 dosha’s dominant aanwezig zijn. Het is ook niet de bedoeling dat we onszelf in hokjes gaan stoppen. Belangrijk om te weten is dat iedereen alle dosha’s aanwezig heeft. Er zit een Vata, een Pitta en een Kapha in ons allen. Alleen vaak komt er 1 bepaalde dosha consistent meer tot uiting. Deze quiz geeft je enkel wat nieuwe inzichten die je kunt gebruiken om de authenticiteit en trekjes te herkennen en te begrijpen.

Weet dat de dosha’s zich ook uiten in de seizoenen. Zo neigen we in de herfst meer Vata in ons systeem te hebben, in de winter en lente meer Kapha en in de zomer meer Pitta.

Ook zijn de dosha’s terug te vinden in onze levenscyclus, in de vrouwelijke cyclus en in de cyclus van de dag.