De ademhaling voor meer zelfvertrouwen: de Ujjayi ademhaling

Leestijd 3 minuten
beweging

In mijn vorige blog heb ik al gehad over ademhaling. Hierin verwijs ik naar een wetenschappelijk onderzoek over de invloed van ademhaling op de hersenen. Ook de Ujjayi techniek is en inmiddels bewezen ademhalingstechniek die een positieve bijdrage kan leveren aan het zenuwstelsel.

Van binnen moet ik wel een beetje lachen. De eerste keer dat ik deze ademhalingstechniek moest uitvoeren dacht ik, wat is dit nu weer voor iets raars. Maar eenmaal uitgevoerd ervaarde ik toch al snel de voordelen hiervan. Ik merkte de rust die het mij bracht tijdens de yoga-oefeningen. Dit lukt helaas niet altijd, mijn lieve moeder noemt het nog steeds die rare ademhaling.

De Ujjayi ademhaling (spreek uit oedjaai) is een ademhaling die veel gebruikt wordt tijdens het beoefenen van yoga. Vertaald is het ‘de zegenvierende ademhaling’.

De reden dat deze ademhalingstechniek de zegevierende ademhaling wordt genoemd, is omdat het uitzetten van de buik en borst tijdens deze ademhaling iemands zelfvertrouwen vergroot op een manier dat die doet denken aan een zegevierende krijger. Het kan ook betekenen “meesterschap verwerven”.

Op een dieper of spiritueler niveau gaat de Ujjayi pranayama over het bereiken van vrijheid van gebondenheid. In yoga wordt deze ademhaling ook wel de ruisademhaling genoemd vanwege het geluid van de zee.

Het is een techniek dat warmte genereerd in het lichaam en de geest kalmeert, en laat dat nu precies het gene zijn dat we willen bereiken. Bewezen is in ieder geval dat langzaam ademen de cardiaal-vagale baroreflexgevoeligheid verhoogt*. Dit betekent in normaal Nederlands dat het hartritme en de bloeddruk positief worden beïnvloed door langzame ademhaling.

10 voordelen van de Ujjayi

  1. Stelt ons in staat om volledig en diep te ademen tijdens de fysieke oefening.
  2. De stabiliteit, het geluid en de diepte van de Ujjayi-ademhaling helpen om de geest, het lichaam en het huidige moment te verbinden. Deze eenwording voegt meer diepte toe aan je oefening en helpt om aanwezigheid en bewustzijn te cultiveren.
  3. Het verheft je yoga practice naar een hoger niveau, terwijl je leert ademen met een gevoel van respect en eerbied voor je adem en het lichaam.
  4. Helpt je gefocust en gecentreerd te blijven terwijl je van de ene houding naar de andere gaat.
  5. Verbetert de stabiliteit tijdens de yoga posities. Doormiddel van focus tijdens het gebruik van de Ujjayi kun je langere tijd in houdingen blijven.
  6. Verhoogt je uithoudingsvermogen en geeft een meditatieve kwaliteit aan de practice door het implementeren en behouden van een ritme.
  7. Vermindert afleiding en stelt je in staat zelfbewust en gegrond te blijven tijdens de practice.
  8. Bereidt het lichaam voor op de oefeningen door interne warmte op te bouwen. Deze warmte maakt rekken veiliger en reinigt de inwendige organen van opgehoopte gifstoffen.
  9. Maakt verstijfde delen van het lichaam vrij.
  10. Helpt je los te laten en je over te geven aan een rusthouding vanwege het langzame en gelijkmatige ritme. Bevordert daardoor een diepe staat van kalmte en ontspanning in lichaam en geest.

 

 

* Chacko, J.N., et all: Slow breathing improves arterial baroreflex sensitivity and decreases blood pressure in essential hypertension. (2005)