Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Welke invloed heeft een trauma op je brein?

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Een trauma, groot of klein, heeft veel invloed op je leven en dus ook op je brein. Wat gebeurt er met je als je te horen krijgt dat wat je al jarenlang aangenomen hebt als de waarheid niet zo blijkt te zijn?

Trigger warning: huiselijk geweld, adoptietrauma

Welke invloed heeft een trauma op ons brein?

Bij trauma en heftige stress zorgen onze hersenen, ons brein, voor een, al dan niet tijdelijke, oplossing om verder te kunnen met ons leven. Er wordt bijna automatisch een overlevingsstrategie ontwikkeld en geprogrammeerd die ervoor zorgt dat het trauma naar de achtergrond verdwijnt en op een plek terechtkomt waar we er niet meer dagelijks mee worden geconfronteerd. We kunnen op dat moment verder met ons leven. Vaak is het zo dat de overlevingsstrategie ervoor zorgt dat we niet optimaal in het leven staan en dat we niet echt kunnen zijn wie we werkelijk hadden kunnen of moeten worden!

Het trauma van Monique

Monique wordt zwetend en met een hoge hartslag wakker. Het is nog donker buiten en het lukt haar niet om rustig te worden. De gedachten vliegen door haar hoofd. Ze stapt uit bed en gaat onder een fleecedekentje op de bank zitten in de woonkamer. Twee maanden geleden heeft ze van haar moeder gehoord dat ze geadopteerd is. Monique is op 6-jarige leeftijd geadopteerd door haar adoptie vader en moeder die ze tot 2 maanden geleden als haar echte ouders had gezien.

Doordat haar moeder haar heeft verteld dat ze geadopteerd is, is ze erg in de war. Waarom hebben ze me dit niet eerder verteld? Het voelt alsof ze al die tijd een groot geheim heeft meegedragen. Allerlei vragen komen in haar hoofd op. Ze wordt er bijna gek van, want het loopt maar door. Ze vraagt zich af waar ze vandaan komt en wie haar echte ouders zijn. Haar adoptiemoeder wil er verder niet over praten. Ze begint zachtjes te huilen en de tranen druppen op het fleecedekentje. Ze voelt zich alleen en in steek gelaten.

De herinneringen komen langzaam weer boven

De mededeling van haar moeder over haar adoptie zorgt ervoor dat er flarden van herinneringen naar boven komen. Zeker nu Monique zich alleen en in de steek gelaten voelt, is ze gevoelig voor de indrukken die uit haar onderbewustzijn naar boven komen. De beelden flitsen door haar hoofd, beelden van mishandeling. Ze voelt zich ellendig en ze ziet haar tranen op het fleecesdekentje vallen. Monique heeft flashbacks. Het trauma uit haar jeugd is door dit nieuws weer helemaal actueel. De herinnering is aangeraakt en wakker gemaakt. Ze is nu weer het 6-jarige meisje wat door haar vader wordt geslagen. Ze hoort hem schreeuwen en voelt de pijn van de slagen weer. Het is alsof het nu weer gebeurt.

Een onbewust trauma

Het trauma waar ze eigenlijk geen weet meer van heeft is door het gesprek met haar adoptiemoeder aangeraakt. Door het aanraken van het trauma is de overlevingsstrategie die ze als 6-jarig meisje heeft gemaakt nu opeens niet meer beschermend. Monique leeft nu weer met het trauma wat haar vader haar heeft aangedaan. Ze zoekt bescherming en kruipt verder onder het fleecedekentje. Zo kan ik niet aan het werk denkt ze en ze pakt haar telefoon om een whatsapp naar haar werkgever te sturen dat ze ziek is.

Ik kan niemand vertrouwen

Monique heeft recent haar 29e verjaardag gevierd en is iemand geworden die het allemaal ‘zelf wel oplost’. Vanuit de gedachte ‘ik kan niemand vertrouwen’ heeft ze zich aangewend om alles zelf op te lossen. Ze realiseert zich dat ze haar vriend mist, die er niet meer tegen kon en is dus vertrokken…

 

Wil jij leren omgaan met stress, meer rust in je hoofd, je grenzen duidelijker kunnen aangeven, meer zelfvertrouwen, assertief zijn, een betere privé/ werkbalans, leren omgaan met je gedachten, je bewustzijn vergroten, trauma of rouwverwerking? Dan is begeleiding van onze Brain Balance coaches de oplossing voor jou.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Co-active coach & Psychodynamisch therapeut Jan Albracht.