Hoe schaarste doorwerkt op je kinderen

Leestijd 3 minuten
kids

In dit artikel leg ik je uit hoe schaarste door kan werken op je kinderen en wat voor invloed je familielijn op je kan hebben.

Hoewel ik groot voorstander ben om situaties vanuit een positieve manier te benaderen, probeer ik vooral ook realistisch te zijn. Zeker in een tijd waarin het lijkt dat we alles zomaar kunnen waarmaken, zonder er al te veel voor te doen. Succes lijkt gemakkelijk en vaak wordt alleen ook het gemak gedeeld. Wat niet wordt gedeeld is de weg ernaartoe. Of laat ik het zo zeggen; het gras bij de buren lijkt ontzettend groen te zijn, waardoor vergelijking op de loer ligt. En laat ons brein die vergelijking nou net niet prettig vinden. Het geeft een gevoel van gebrek, van schaarste. First of all: Geloof me, als dat gras bij de buren altijd groen is, dan is het kunstgras. Ofwel: nep. Niet authentiek.

Daarnaast: ga bij jezelf na waarom je je vergelijkt. Buiten dat het een menselijke eigenschap is, is het in veel situaties niet effectief. We worden tegenwoordig zo geprikkeld door beelden, geluiden en meningen van anderen dat onze hersenen als het ware op slot gaan en we geen onderscheid meer kunnen maken tussen ‘wat ik wil’ en ‘wat er echt daadwerkelijk aan de hand is’.

 

Moeilijk om positief te denken

Nou goed, waarom ik dit graag wil delen is omdat het tegenwoordig ongelooflijk gemakkelijk lijkt om je brein te transformeren in een positieve fabriek. Positief denken, een gemaakte glimlach opzetten, het verleden vergeten, keihard doorgaan, niet lullen maar poetsen. Zitten echt wel goede dingen tussen en soms is het inderdaad beter om niet in het verleden te blijven hangen.

Maar wat nou, als je er echt alles aan hebt gedaan om te veranderen en het lukt niet? Of je betrapt jezelf erop dat je eigenlijk best vaak zuur bent. Dan is het interessant om eens naar je familielijn te kijken. Wat speelt daar? Hoe is de relatie met je ouders? En ja, situaties van generaties terug kunnen nu nog invloed hebben. Zo kan het zomaar zijn dat je vader vroeger gebrek en schaarste heeft ervaren. Of jouw oma, bijvoorbeeld door de oorlog. Misschien heeft er een schandaal rondom geld plaatsgevonden of was je moeder vaak negatief.

 

Invloed van je familielijn

Dit inzicht maakt dat je bij hen kan laten wat van hen is en aan kan kijken wat van jou is. Is dat gebrek wel van jou? Of draag je het alleen maar mee? Je zult dan opeens in een “gekke lege ruimte” komen. Een plaats die je niet kent. Want, hè? Je kan opeens iets loslaten wat je zo lang bij je droeg. En dat voelt vreemd. Licht, maar ook vreemd. Want dan heb je opeens de keuze om het anders te doen en geef je die energie niet meer aan je kinderen door. Blijft spannend, daar niet van, maar door inzicht te krijgen in jouw familielijn én het inzicht dat niet alles van jou is, creëer je autonomie in jezelf. Daardoor ontstaat er veel meer ruimte om verandering aan te brengen. Try it, en we vinden het altijd leuk om je ervaring te horen.