Even voorstellen; Yentl Murk Jansen; gezondheidswetenschapper

Leestijd 6 minuten
breinkennis

Graag stellen we Yentl Murk Jansen, gezondheidswetenschapper, aan je voor;

Welkom bij Your Brain Balance Yentl, kun je jezelf voorstellen? 

Mijn naam is Yentl Murk Jansen en ik ben 26 jaar oud. Ik woon in Den Haag, ben opgegroeid in een gezellig en groot gezin en ben al 10 jaar samen met mijn vriend. Mijn vrije tijd besteed ik ook graag aan mijn familie en vrienden – alleen zijn kan ik niet zo goed. Verder vind ik het erg leuk om bezig te zijn met interieur styling. Ik werk sinds 2020 voor de natuurlijke cosmeticamerken NATULIQUE en LYKKEGAARD gericht op transparantie, kwaliteit, bewustzijn en gezondheid. We zijn hier vooral bezig met het doel om iedereen te inspireren die gezonder en gelukkiger wil leven door natuurlijke huidverzorging aan te bieden. Met een ultieme motivatie om consumenten te informeren over het belang van schone cosmetica. En dan zonder te veel poespas, ik bedoel, het is al moeilijk genoeg.

Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring? 

Ik heb gezondheidswetenschappen gestudeerd en daarna een master richting management in de gezondheidszorg gestudeerd aan de VU. Ik heb ervaring mogen opdoen over depressie en schizofrenie bij een GGZ instelling, over nieuwe opleidingsmethoden voor gespecialiseerde kinderoncologie verpleegkundigen in het Prinses Máxima Centrum en over het gebruik van een spraak naar tekst technologie voor doven en slechthorenden tijdens mijn onderzoeksstages. In 2020 ben ik afgestudeerd, midden in Corona tijd en zonder een idee waar ik terecht zou moeten komen in deze wereld. Tot ik mijn buurvrouw Astrid Blokhuijsen tegen kwam in onze straat, eigenaresse van NATULIQUE Nederland. Nadat ik haar mijn (tijdelijke) hulp aanbood ben ik niet meer weg gegaan. Ik was mij er totaal niet van bewust dat er juist hier, in het dagelijks leven van mensen, zo veel winst te behalen valt in gezondheid, buiten de gezondheidssector om. Ik ben vooral bezig met ingrediënten in cosmetica en de werking op het lichaam met als doel mensen hier bewust van de maken zodat iedereen de juiste keuzes kan maken. Dat is zó leuk.

Wat zijn verder je grootste passies en hobby’s? Sinds welke leeftijd al? Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Ik ben een echt familie mens. Ik ben op mijn aller gelukkigst met heel veel lieve mensen om mij heen. Vooral de kindjes van mijn zus maken mij keer op keer weer de gelukkigste persoon op aarde. Een etentje of vakantie met heel het gezin; mijn favoriet. Verder hou ik heel erg van reizen, skiën, interieur styling, wielrennen, een leuke serie kijken, koffie drinken, kletsen en shoppen. Classic… Waar je mij ’s nachts voor kan wakker maken? Eigenlijk niks, ik hou heel erg van slapen en heb echt een lekker ontbijtje en een koffietje nodig om te kunnen functioneren.

Wat is een leuke anekdote of feitje over jezelf?


Volgens mij heb je er hiervoor al een paar gelezen; mijn huis heeft al 15 verschillende kleuren gehad, ik ben een echt familiemens en ik hou van reizen (terwijl ik stiekem een beetje vliegangst heb). Daarnaast ben ik echt een open boek, ben ik vrolijk aanwezig (behalve voor mijn ontbijtje) en ga ik overal in volgens de uitspraak ‘niet lullen maar poetsen’.

Wat betekent een brein in balans voor jou? Waarom is dit thema zo actueel en wanneer ontdekte je zelf het belang van een goede Brain Balance?

Ik ben er van overtuigd dat je dit nodig hebt om met de obstakels in het leven om te kunnen gaan. Wat je ook meemaakt, een brein in balans kan je hier echt bij helpen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik denk dat je nooit helemaal in balans kan zijn, ik bedoel, we zijn ook maar mensen. Maar je kan wel dingen doen om te streven naar die balans en proberen dingen in een ander perspectief te zien, door bijvoorbeeld negatieve gedachten om te zetten in positieve. Ik vind balans überhaupt een leuk woord, want hier draait het leven naar mijn idee uiteindelijk om. Als je bijvoorbeeld over het algemeen gezond eet maar jezelf ook af en toe lekker laat gaan ben je toch in balans. En als je over het algemeen gelukkig bent, maar een dag, een paar dagen, een week en of maand het echt even niet meer trekt, je toch weer in balans kan komen of blijven. Dat vind ik zo mooi van ons lichaam en ons brein, dat we in balans kunnen blijven, ondanks die obstakels in het leven. Ik heb zelf best wat dingen meegemaakt, waaronder het overlijden van mijn vader op jonge leeftijd. Dat is een volle rugzak die je altijd bij je draagt, maar je bepaalt uiteindelijk zelf wat je uit die rugzak haalt; dat kan je stimuleren, remmen, gelukkig maken of juist heel verdrietig. Dat kan je even uit balans krijgen of je juist in balans brengen. Daarnaast denk ik dat Brain Balance met eigenlijk alles te maken heeft wat je doet, het lijkt een beetje op het begrip ‘positieve gezondheid’. Bij dit begrip focus je niet alleen op of je ziek bent of niet, maar hangt je ‘gezondheid’ af van hoe je je voelt, hoe je eet, hoe je slaapt, hoe je mentaal welbevinden is, of je vertrouwen hebt, of je dankbaar bent, of je sociale contacten hebt, of je steun krijgt, hoe je zorgt voor jezelf, hoe je omgaat met tijd etc. Als je op een aspect dan wat minder scoort ben je nog steeds ‘gezond’. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat ‘Brain Balance’ veel verder gaat dan alleen je brein. Het is alles omvattend, waardoor je door je leven heen, denk ik, altijd op zoek bent naar een balans.

Wat heb je toen gedaan (en/of doe je nog steeds) om je persoonlijke breinbalans te bewaken? (bijv. op het gebied van voeding, sport, beweging, ontspanning, meditatie, mindset, sociale activiteiten, etc.)

Voor mij is het vooral belangrijk om te luisteren naar mijn lichaam. Je merkt wel waar je lichaam behoefte aan heeft, als je echt goed luistert (soms duurt dit overigens even hoor). En op die momenten ook echt voor jezelf kiezen. In mijn geval is er vaak een groot gemis wat mij uit balans haalt. Echt even goed huilen, me terugtrekken of juist de gezelligheid opzoeken helpt voor mij. Doe vooral wat jij wil en waar jij je goed bij voelt! Wel denk ik dat als je basis gezonde voeding is, je algehele balans makkelijker bewaard blijft.

Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen? Waarom (is dat zo belangrijk)?

Ik wil op dit platform vooral informatie delen over (natuurlijke) cosmetica. Ik was mij er nooit van bewust dat wat ik op mijn huid smeerde ook in mijn lichaam terecht kwam. Ik ben echt geschrokken van sommige ingrediënten en producten en het is relatief makkelijk om de overstap naar beter en gezonder te maken, als je de juiste focus hebt. Ik vind het belangrijk om dit te delen omdat ik denk dat er zo veel mensen zijn die zich hier niet bewust van zijn. Dit komt vooral omdat het niet een veelbesproken onderwerp is zoals bijvoorbeeld voeding. Daarnaast gebruiken chemische merken zulke goede marketing dat het ook echt heel moeilijk is om te kijken wat nou echt het juiste product is voor jou. Daar wil ik mensen over informeren, mee helpen en inspireren.

Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?

Mijn persoonlijke doel is om zelf nog beter te worden in het zoeken en houden van die balans en meer rust te creëren in de wereld waarin we leven. Die kleine geluksmomentjes creëren en echt leven in het nu. Mijn doel voor de platform en de wereld; meer kennis, transparantie en bewustwording creëren, zodat iedereen een keuze kan maken die bij hem of haar past en zo de wereld een beetje gezonder te maken. Daarnaast ben ik trots om voor merken te werken die door een duurzaam productieproces te gebruiken, naast de gezondheid van de mens, ook een bijdrage leveren aan de wereld en het milieu. Want ook onze planeet en het milieu zijn, naast de gezondheid van de mens, dingen waar we echt zuinig op moeten zijn.