Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Yoga-tips voor leren en concentreren

Leestijd 4 minuten
relax

Het is officieel, de afgelopen tijd hebben we iedere dag veel regen gezien en de dagen worden kouder en donkerder. Het nieuwe seizoen is begonnen. We zijn allemaal druk aan het werk, thuis of op kantoor. En de studenten zijn weer druk in de weer met een nieuw schooljaar. Concentratie is dus van belang en daarom het ik een overzicht gemaakt met: 

tips voor beter leren en concentreren  

1. Eet gezond

De meeste studenten zullen dit wellicht niet willen horen maar echt, eet gezond! Goede voeding draagt bij aan een beter brein en meer energie. Te veel suiker en vet (dat weer wordt omgezet in suiker en nog meer vet). Het is een feit dat je veel beter kunt leren en concentreren als het lichaam voldoende gezonde vetten en vezels binnen krijgt. Wil je meer informatie hierover ga dan eens verder op deze website zoeken en probeer eens een keer één van de Brain Food recepten.

2. Slaap voldoende

Hier nog een tip waar je wellicht niet op zit te wachten, voldoende slaap is van belang. Door een goede nachtrust kan je de dagen veel beter aan en zeker gedurende de herfst en wintermaanden heb je je rust extra hard nodig om bij te tanken. Tijdens de nacht verwerkt geest en lichaam en laad weer op zodat je de nieuwe dag weer op volle kracht aankunt en beter kunt leren en concentreren. Heb je moeite met slapen? Kijk eens naar de tips van onze slaap experts

3. Zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt

Veel water, kruidenthee zonder suiker en wellicht 1 kop koffie op een dag. Het lichaam heeft vocht nodig en vaak als we tussendoor trek krijgen betekent het, dat het lichaam vraagt om water en niet om eten. Probeer het eens uit. Extra tip, probeer als je zoete trek hebt eens een kleine (veganeiwitshake met water of plantaardige melk.

4. Zorg voor routine

Probeer tijdens extra drukke dagen een routine aan te houden zodat je niet hoeft na te denken wat je volgende stap is. Ik hou zelf nogal van afwisseling maar tijdens drukke en stressvolle momenten is het prettiger om duidelijkheid te hebben en alles wat prioriteit heeft op een vast moment in te plannen.

5. Doe een pranayama, een pranawatte?

Een pranayama is een ademhalingsoefening. Later op de dag kan het gebeuren dat er een gebrek is aan concentratie en energie. Een ademhalingsoefening kan hierbij helpen en is daarnaast ook nog eens een extra hulpstuk voor de focus en het afsluiten van de drukke geest. Luister hier naar een ingesproken audio van de Nadi Shodhasana. 

6. De kracht van Dristhi

Dristhi betekend focus en is het punt waar men naar kijkt tijdens yogaoefeningen. De oefeningen die ik hierna ga benoemen zijn bij uitstek hiervoor geschikt maar je kunt het ook zonder een yogapositie proberen door bijvoorbeeld met een zachte blik naar de vlam van een kaars te kijken. Persoonlijk helpt het mij om tegelijkertijd te concentreren op geluid. Dus met een zachte blik een focuspunt pakken en luisteren naar geluid zoals auto’s die voorbijrijden of het gebrom van een ijskast.

7. Yoga

Het kan natuurlijk bijna niet anders dat ik de rij afsluit met yogaoefeningen. De oefeningen kunnen zorgen voor; 
– focus (gebruik punt 6)
– een betere bloedsomloop voor meer energie geeft 
– een positieve activatie van het brein  

Doe onderstaande oefeningen ongeveer drie keer per week en wissel het af met 1x per week krachttraining. 

 • Een goede start van je yoga practice kan de pranayama zijn (tip 5)
 • 3x een Surya Namaskar oftewel een zonnegroet 
  Niet voor iedereen geschikt maar als je fit genoeg ben is het heel prettig om het lichaam eens even goed in beweging te brengen. Ben je minder fit of heb je fysieke uitdagingen? Dan zijn er alsnog voldoende alternatieve mogelijkheden. Er bestaan zelfs zonnegroeten voor stoelyoga. 
 • Dangling. Een yin houding waarbij je jezelf langzaam voorover laat buigen en even laat hangen. Dit kun je eventueel tegen een muur aan doen en liefst met de knieën wat gebogen. Niet te lang, een paar ademhalingen is voldoende. Dit is een fijne houding om het bloed naar je hoofd te laten stromen en de rug uit te rekken (liever niet doen als je hartproblemen hebt of een hoge bloeddruk) 
 • Vrksasana – De Boom. Een balanspositie waarbij focus en het aanspannen van de core belangrijk is. Lukt het nog niet om je voet zo hoog te krijgen? Stap 1 is de bal van de voet nog op de grond. Stap 2 is de voet iets hoger onder de knie. Plaats nooit de hiel op de knie. Wees tevreden over waar je op dit moment bent. De balans en focus zijn belangrijker dan hoe goed je de houding uitvoert.  
 • Uttanasana – Standing forward bend. Liever niet als je hartproblemen hebt of een hoge bloeddruk zonder medicijnen. Je kunt dan eventueel deze houding ook zittend doen of een halve vooroverbuiging met de handen tegen een muur. 
 • Natarajasana – Dancer. Ook een balanspose goed voor focus en concentratie. 
 • Virasana – Hero pose. Wellicht zwaar voor de bovenbenen en/of de knieën. Plaats eventueel een kussen tussen de voeten onder de billen zodat je wat hoger zit en de bovenbenen wat meer ruimte krijgen 
 • Vasisthasana – Side plank. Te zwaar voor de armen of de polsen? Zet dan de onderste knie op de mat of doe de positie op de elleboog. 
 • Parivrtta Sukhasana – Easy pose twistEen zittende twist die erg prettig is voor tegen stress on onrust. 
 • Balasana – Childspose. Een hele fijne houding om mee af te sluiten en naar binnen te keren. Probeer om de adem naar de rug toe te richten en tijdens iedere uitademing de rug en de bekkenbodem te ontspannen. 

 Ik kan je verzekeren dat je absoluut resultaat zult behalen als je deze tips allemaal opvolgt en een paar weken volhoudt.  Succes!