In de afgelopen jaren is de kennis in de westerse geneeskunde erg veel toegenomen. Dit is ontzettend waardevol en ook zeker heel belangrijk. Maar is kennis alleen voldoende? Zouden we niet meer bezig moeten zijn met voorkomen in plaats van genezen? Om een goede afweging te maken leg ik de westerse met de Chinese geneeskunde onder de loep én geef ik je vier oefeningen!
Voorkomen of genezen?
De grote kennis binnen de westerse geneeskunde is erg waardevol, maar wordt pas ingezet zodra er klachten verschijnen. In westerse landen gaan mensen pas naar een dokter als ze ergens last van hebben. Als je bij een reguliere dokter een afspraak zou maken om preventief met je gezondheid aan de slag te gaan zou je hoogstwaarschijnlijk raar worden aangekeken.
In de Chinese geneeskunde werkt dit heel anders. Vanuit de Healing Tao is Mantak Chia een erg bekende leraar, hij wordt ook wel gezien als dé arts van het oosten. Mantak Chia is gespecialiseerd in onder andere meridiaanstrekkingen en drukpunten om preventief met gezondheid aan de slag te gaan. Preventief werken aan je gezondheid staat dan ook centraal binnen de Chinese geneeskunde. Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen.
Samenwerking van onze organen
Ons lichaam bevat een hoop verschillende organen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In de westerse geneeskunde hebben we voor elk orgaan een andere specialist. Het voordeel is dat de ene specialist je alles over het darm-lever kanaal weet te vertellen en de ander alles over je wervelkolom. Het grote nadeel van deze vorm van geneeskunde is dat we het grote plaatje zijn verloren. Veel klachten doen zich niet voor op de plek waar ze zijn ontstaan of komen niet vanuit slechts één orgaan.
Daarom is het zo belangrijk te kijken naar de samenwerking van onze organen. Hier besteden ze in de Chinese geneeskunde meer aandacht aan. Zo kunnen meridiaanstrekkingen in de juiste cyclus kunnen heel erg goed bijdragen aan de functionering van de organen. Deze strekkingen zorgen ervoor dat blokkades worden opgelost zodat onze energie weer kan stromen. Zodra één van de organen niet goed werkt wordt namelijk de hele cyclus beïnvloedt.
Emoties verwerken in onze organen
Tot slot ligt de focus in de Chinese geneeskunde op de emoties die we ervaren en moeten verwerken. Vandaag de dag worden we blootgesteld aan een hoop prikkels die weer kunnen leiden tot allerlei verschillende klachten.
Om in balans te komen of te blijven is het van groot belang de tijd te nemen onze emoties te verwerken. Zo verwerken onze nieren emoties van angst, onze longen emoties van verdriet en onze lever emoties van boosheid.
Daarnaast krijgt ons hart de meeste emoties te verwerken en wordt het ook wel de keizer van alle organen genoemd. Om het hart heen zit een fascia; een soort filter voor onze emoties. De fascia beschermt ons en helpt ons met het verwerken van emoties. Soms zijn emoties echter zo heftig dat ze kunnen leiden tot een gebroken hart syndroom. Ook in de westerse geneeskunde is het inmiddels bekend dat mensen hier na een hevig onverwerkt trauma aan kunnen overlijden.
Oefeningen
Kortom; als één orgaan niet goed functioneert wordt de hele cyclus beïnvloedt waardoor andere organen ook minder goed zullen gaan presteren. Het vinden van een balans tussen deze organen is dus heel belangrijk en daarbij speelt het verwerken van emoties een grote rol. Ik heb voor zowel je nieren (angst), longen (verdriet) en lever (boosheid) oefeningen. Deze kunnen helpen bij het loslaten van emoties, probeer ze enkele minuten uit te oefenen.
Hart (keizer der organen)
Ga stevig op twee voeten staan, strek je armen naar boven en leun iets naar achteren. Je stelt je als het ware open voor positiviteit. Sluit vervolgens je handen voor het hart bij elkaar en maak een buiging voorover. Adem tijdens de buiging uit en maak het geluid “Haah!”
Nieren (angst)
Net onder het sleutelbeen bevindt zich het eindpunt van de niermeridiaan (nier27), door deze te kloppen kun je angst loslaten.
Longen (verdriet)
Ga staan en breng je armen zijwaarts omhoog, maak een driehoek van duim en wijsvinger en beweeg rustig naar beneden terwijl je het geluid “Sss” maakt.
Lever (boosheid)
Ga op de grond zitten en spreid je benen, strek je armen en leun vervolgens naar een zijde, kantel je hoofd iets en kijk onder je armen door opzij. Maak hierbij het geluid “Shh”.
In onderstaande video laat ik je nog wat oefeningen zien! Succes!
Oefeningen om emoties los te laten from charlotte labee on Vimeo.