5 yoga oefeningen voor een gebroken hart 

Leestijd 3 minuten
beweging – relax – stress

Onze verhalen zijn persoonlijk, maar wij kennen allemaal het verpletterende gevoel van een gebroken hart: de emotionele pijn die lichamelijk gevoeld wordt. Onze levensenergie is geblokkeerd en onze vitaliteit wordt bedreigd. Ons lichaam verkrampt, we krijgen geen lucht en kunnen niet eten en slapen. De gezondheid van ons lichaam bepaalt de kwaliteit waarmee wij onze emoties kunnen verwerken. 

 

Liefde en hechten is menselijk. Wij kunnen geen liefde kennen zonder verlies. Problemen ontstaan als wij liefde en relaties willen gebruiken om van te krijgen: krijgen, omdat we denken dat wij daar recht op hebben of krijgen, omdat wij denken dat wij dat zelf niet kunnen. Dat is krijgen ten koste van de ander en het grotere geheel. Liefde is dat wat vermeerdert door het te geven. Transformatie vindt plaats als relaties een middel worden om liefde te geven en dan zullen wij alles krijgen wat wij nodig hebben. 

Hoe yoga helpt bij liefdesverdriet 

Yoga leert ons niet alleen kalmeren in lichamelijk discomfort, maar ook in emotioneel discomfort. Het probleem is niet de pijn, maar de angst voor en het vermijden van de pijn of denken dat de pijn fout is en vechten tegen de pijn. Dan overleven we. Als we willen leven zullen we de pijn moeten voelen. Een gebroken hart is niet het moment om ons hart te openen voor de wereld, noch om over de wereld te denken als goed versus fout, maar om te voelen wat gevoeld wil worden. Onze emoties zijn energie in beweging en gaan ook weer voorbij. Aanwezig blijven bij de pijn, onze hopeloosheid en onze behoefte om pijn te doen, is het pad naar bewustzijn. Dat is yoga: ha (zon) niet zonder tha (maan), licht niet zonder schaduw, yin niet zonder yang, inademing niet zonder uitademing.  

 De vijf yoga oefeningen die helpen bij een gebroken hart:

  1. Geblokkeerde levensenergie gaat weer stromen door je lichaam te bewegen en je gevoelens te voelen, totdat ze loslaten. Voor deze oefening heeft het lichaam warmte en rust nodig.  
  2. Merk het op als je ademhaling sneller en oppervlakkiger wordt: vertraag en verdiep je ademhaling door neusademhaling en het verlengen van je uitademing. Open je mond om energie die omhoog komt te laten gaan. 
  3. Als ons hart breekt, denken we dat we de pijn niet aankunnen. Dat moeten we leren kunnen. We hebben onze innerlijke warrior getraind als we kalm aanwezig kunnen blijven bij onze pijn zonder ons hart te verharden en zonder ons lichaam te belasten met vecht- en vluchthormonen. Een combinatie van aardende en vuuroefeningen helpen ons daarbij. Met deze kracht kunnen we doen wat er gedaan moet worden.
  4. Herstel de verbinding met jezelf, dat deel van jezelf dat onafhankelijk is van relaties.
  5. Oefen met de eerste yama van Patanjali’s yoga sutra’s ahimsa = geweldloosheid en compassie. Om te kunnen helen van pijn hebben we compassie nodig voor onze emoties en negatieve gedachten door onze pijn. Hoe meer we ons hart kunnen openen voor onze eigen pijn, hoe meer we ons hart kunnen openen voor de pijn van een ander. Hoe groter de pijn die we kunnen dragen, hoe milder we worden voor anderen.