Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Neuroplasticiteit: train jouw brein

Leestijd 3 minuten
breinkennis
neuroplastisch brein

“Aghr! Waarom doet mijn collega altijd zo vervelend?!” Herken jij jezelf in de wens om iemand, je collega, je partner of bijvoorbeeld een vriend te willen veranderen? Dan hebben we goed en slecht nieuws. Ja, het brein is neuroplastisch en dus te veranderen! Maar die verandering ligt wel altijd bij jezelf. Dus de keuze is aan jou: steek jij je energie in frustratie of flexibiliteit?

Met een flexibel kun jij veerkrachtiger worden en beter met nieuwe situaties omgaan. Maar hoe doe je dit dan?

Wat is neuroplasticiteit?

Neuroplasticiteit (een flexibel brein) is het vermogen van je hersenen om te veranderen en om zich aan te passen op nieuwe ervaringen en inzichten. Wanneer je dat doet vormt je brein nieuwe verbindingen en is het in staat om ongebruikte verbindingen te elimineren.

Hoe train je hersenplasticiteit?

  1. Micro-leer sessies

Plan voor jezelf op een dag 5 tot 10 minuten waar je gaat leren over een nieuw topic wat jij interessant vindt. Je kan denken aan het kijken van youtube video’s over hoe je spreekt voor een publiek. Of misschien lijkt het jou leuk om een taal te leren (duolingo is dan een goede tip). Wellicht spreekt het je meer aan om een tijd uit de geschiedenis te onderzoeken. Kies iets wat je interesseert en besteed er een paar minuten per dag aan.

Wil je hier direct mee aan de slag? We hebben deze oefening voor jou en je collega’s uitgewerkt in een mooi template. Download de template hier gratis.

  1. Mediteren

Zet een intentie voor je meditatie gericht op een flexibele mindset, een open blik of nieuwsgierige houding. Op basis van die intentie doe je jouw meditatie en voel je in je lichaam wat dat voor jou betekent en wat het je kan brengen als je nieuwsgierigheid verkiest boven beoordelen bijvoorbeeld.

  1. Ga nieuwe uitdagingen aan voor jouw neuroplasticiteit 

Het kan misschien wat spannend zijn, maar je kunt je mentale flexibiliteit heel goed trainen door de uitdaging aan te gaan. Door je eigen grenzen te stretchen, kom je er vaak achter dat je veel meer kan dan je dacht én dat je in korte tijd veel kunt leren. Stel jezelf maar eens de vraag: wat zou ik eigenlijk graag willen doen, maar doe ik niet omdat ik het niet zo goed aandurf? En precies dat ga je met 100% inzet doen!

  1. Wees creatief

Tekenen, schrijven of muziek maken. Creatief bezig zijn is hartstikke prettig voor je brein. Je leert nieuwe verbindingen te maken, terwijl je met je handen bezig bent. Het stimuleert je om met verschillende hersengebieden tegelijkertijd aan de slag te zijn, wat de aanleg van neurale netwerken bevordert.

Neuroplasticiteit stimuleren

Er zijn ook nog andere voordelen van een neuroplastisch brein. Bijvoorbeeld het vergroten van je cognitieve functies zoals jouw probleemoplossend vermogen. Dit is natuurlijk hartstikke handig én leuk! Het helpt je ook om je leven lang te blijven leren. Wanneer jij de overtuiging hebt dat jij nieuwe dingen kan en mag leren, is de kans een stuk groter dat je dat ook daadwerkelijk gaat doen.

Dus, train je neuroplasticiteit met iets wat jouw aandacht vraagt, interesse wekt of enthousiast maakt.

5 minuten per dag, is 30 uur per jaar! In dertig uur kan je een heleboel nieuwe dingen leren en doen.

 

Neuroplastisch brein