Mentale gezondheid op de werkvloer

Leestijd 4 minuten
Werkend leven
werkgeluk in balans op werk werkstress verminderen

Het is de Week van de Mentale Gezondheid (3 t/m 8 juni). Een week waarin er extra aandacht is voor de mentale gezondheid van medewerkers. Medewerkers voelen zich pas écht fit als niet enkel het lichaam, maar ook het brein in balans is. Daarom is aandacht van de mentale gezondheid op de werkvloer zo ontzettend belangrijk. Onze tip aan jou? Implementeer de zeven Brain Balance pijlers bij jou op de werkvloer! Bij Brain Balance werken we met de zeven Brain Balance pijlers om een gebalanceerd en gelukkig leven te leven. Óók gedurende de werkdag.Per pijler delen we vandaag een tip hoe jij kunt zorgen voor meer balans tijdens jouw werkdag én we sluiten af met een toffe challenge voor jou en je collega’s!

7 Brain Balance tips voor meer balans op jouw werk

  1. Breinkennis: Wanneer jij beter begrijpt hoe je hersenen werken én waarom je doet wat je doet, wordt het makkelijker om blijvend te veranderen. Het is daarom ontzettend waardevol om je te blijven ontwikkelen.
  2. Omgeving: Jouw omgeving heeft invloed op wat je doet, dus kijk eens goed om je heen op kantoor bijvoorbeeld. Wat voor lunch heeft iedereen mee? En wat neem jij mee? Durf jij te kiezen voor een gezonde salade of smoothie? Hoe praten mensen tegen elkaar én over elkaar? Neem jij bepaalde gewoonten of overtuigingen van jouw collega’s over?
  3. Ontspanning: Kunnen ontspannen is essentieel om goed te kunnen presteren. Af en toe een momentje lummelen (niet op je telefoon) of 2 minuten meditatie tussen je werk door is écht al een goede start.
  4. Stress: Op welke momenten ervaar jij stress? Wat je kunt doen op momenten dat je stress ervaart: kort inademen en zo lang mogelijk uitademen tot je, je weer rustig voelt worden en je weer helder kan denken.
  5. Slaap: Slaap is essentieel voor een gebalanceerd leven. Zorg ervoor dat je voor het slapen geen blauw licht meer in je ogen krijgt, hierdoor kan jouw bioritme verbeteren en kan je beter in slaap komen.
  6. Beweging: Hoe veel beweeg jij op een dag? Je lichaam is gemaakt om te bewegen (niet om te zitten), dus maak daar gebruik van. Doorbeek ieder uur je zitten door 1 minuut te bewegen met squads,  jumping jacks of een wallsit. Vind je dat te opvallend op kantoor? Loop dan de trap een keer op en af.
  7. Brain Food & supplementen: Voeding is super belangrijk. Waarmee voed jij jezelf en jouw lichaam? In elke maaltijd een mooie verdeling tussen vetten, vezels en eiwitten is al een super mooie stap.

Interessant, he?

Hoe veel verschillende factoren invloed hebben op jouw welzijn. Misschien duizelt het je wel: ‘Dit ga ik toch niet allemaal doen!? – hoeft ook niet, begin maar eens met 1 kleine stap! Of misschien merk je bij jezelf dat je dit graag wilt inzetten en dat je er vooral álles van wilt weten om jezelf veerkrachtiger, gelukkiger en rustiger te maken. Dan is onze opleiding Level 1 – Update je brein de perfecte stap.

Wat is Level 1 – Update je brein?

In deze opleiding ga je met je eigen brein programmeringen aan de slag, zodat je daarna precies weet hoe jouw brein en dat van anderen werkt. Je leert onder andere over hoe jouw denkpatronen werken en hoe je deze kunt herprogrammeren op alle 7 gebieden van de Brain Balance pijlers. In iedere les maak je een diepe sprong in de materie, maar leer je vooral over jezelf. Je zult versteld staan van de transformatie die jij door kan maken als je durft te springen!

Mentale Gezondheid Challenge op werk

Hieronder delen we een toffe challenge voor jou en je collega’s om vanaf a.s. maandag samen aan te gaan!

Micro Meditatie Maandag: Oke, we komen er even rustig in. Na het weekend kunnen jullie samen starten met deze challenge. Kies een korte meditatie en zet ‘m op, ogen dicht en ademmmmm.

‘Dat zou ik ook wel willen’- Dinsdag: Tijd voor een kwaliteiten ronde in het team. Ga bij elkaar zitten of staan en benoem van degene links van je welke kwaliteiten hij/zij heeft die jij bewondert. Houd het kort en krachtig.

Wilde Woensdag: We gaan 1 minuut jumping-jacks doen. Zet de timer aan en springen maar.

‘Dat vind ik gewoon’- Donderdag: Wat kan jij waarderen aan vandaag? Kies allemaal 1 ding waar jij vandaag blij/dankbaar/gelukkig mee bent en deel dit in het team. Dit mag zowel werk gerelateerd zijn als privé.

Vraag Vrijdag: Pak allemaal een blaadje en beantwoord op dat blaadje de vraag ‘Wat is het beeld wat mensen soms van jou hebben, wat niet klopt/waar je last van hebt? Leg alle briefjes op een hoopje en pak om de beurt eentje om voor te lezen.

3 praktische tips om deze uitdaging succesvol te maken.

  1. Maak er een gezamenlijke challenge van, want we weten dat het ongemakkelijk kan zijn om nieuwe dingen te doen. Een uitdaging samen aangaan maakt het voor iedereen gemakkelijker.
  2. Zet een wekker en geef 5 minuten je energie aan de opdracht van de dag. Dat kan iedereen.
  3. Sla onderstaande afbeelding op en hang deze op je werk. Een handige reminder!

En maak vooral plezier, geniet en verbind!

balans op werk mentale gezondheid medewerkers