6 tips om je mobiel minder vaak te gebruiken

Leestijd 7 minuten
breinkennisJongerenrelax
Waarom pak ik telkens weer mijn mobiel?

Laten we eerlijk zijn. Je telefoon is zo belangrijk voor je dat je hem altijd met je meeneemt. Je hoeft er niet eens echt bij na te denken. Hij lijkt spontaan je tas, jas- of broekzak in te glijden. En wanneer je hem dan tòch een keertje vergeten bent, raak je lichtelijk in paniek, je voelt je kaal zonder je mobiel en je bent bang iets te missen. Helemaal niet gek hoor! Je gebruikt je telefoon natuurlijk graag om met je vrienden te snappen, tiktok’s te kijken, foto’s te maken, dingen op te zoeken en nog veel meer.  Maar heb je, je ooit afgevraagd wat al dat constante gebruik eigenlijk met jouw brein doet?

In dit artikel leggen we je uit wat het gebruik van je mobiel met jouw brein doet en delen wij 6 praktische tips om je mobiel minder vaak te gebruiken.

 

Oke, eerst even snel checken hoor. Herken jij jezelf hier ook in?

  • Ik gebruik mijn telefoon in bed
  • Ik gebruik mijn telefoon op de wc
  • Ik gebruik mijn telefoon als ik wacht op iemand
  • Ik heb oordopjes in op de fiets
  • Ik gebruik mijn telefoon als ik met vriend(inn)en ben
  • Ik gebruik mijn telefoon op school of tijdens werk
  • Ik leg mijn telefoon op tafel bij een etentje
  • Ik neem mijn telefoon mee naar een verjaardag

Ja? Dan zijn onze 6 tips écht voor jou bedoeld.

 

Waarom pak ik telkens weer mijn mobiel?

Je telefoon is zo ontworpen dat het telkens weer jouw aandacht trekt en vasthoudt. Elk berichtje, elke like en elke melding activeert een stroom van prikkels in jouw brein. Dit heeft te maken met het vrijkomen van dopamine, een neurotransmitter die verbonden is met plezier en beloning. Kortgezegd: telkens als jouw telefoon oplicht of trilt, wordt jouw brein beloond met een kleine “shot” dopamine, wat je een goed gevoel geeft. Maar je brein went snel aan die shotjes dopamine en voor een voldaan gevoel is steeds meer en meer nodig. Zo blijf je telkens, vaak onbewust, naar je telefoon grijpen. Pak anders nu je telefoon er eens bij, als je dit artikel niet al op je telefoon leest, en ga naar instellingen > schermtijd > bekijk alle activiteit. Hoe vaak heb jij je telefoon vandaag al opgepakt?

 

Waarom is het zo lastig om je mobiel weg te leggen?

Naast dat jouw brein telkens meer en meer ‘shotjes’ dopamine wil krijgen, zijn er natuurlijk nog een tal van andere redenen om steeds je telefoon bij je te houden. We begrijpen het helemaal. Onze hersenen zijn namelijk geëvolueerd om aandacht te besteden aan nieuwe informatie en sociale interactie, en je mobiel speelt hier perfect op in. Je wilt natuurlijk niets missen op Snap, TikTok en Insta. Sterker nog, appontwikkelaars bedenken allerlei trucjes om jou continu verbonden te houden aan hun app. Denk bijvoorbeeld aan je streaks op Snapchat. Als je een vriend drie dagen achter elkaar snapt, en hij of zij reageert binnen 24 uur, dan heb je een streak.

 

Waarom moet ik mijn mobiel vaker wegleggen? 

Wanneer je jouw telefoon heel veel gebruikt, kan dit negatieve gevolgen hebben, zoals slaapproblemen, concentratieproblemen of het zorgt zelfs voor een overprikkeld brein. Bovendien werkt jouw telefoon ook als een soort digitale muur tussen jou en de echte wereld. Elke keer als jij je mobiel pakt, schakel je uit in je echte leven.

Heb jij ook wel eens dat je lekker op je telefoon zit en je moeder of vriend(in) vraagt wat je wilt eten? Je hoort het niet en je hebt ook helemaal geen zin om erover na te denken. “Hallo, hallo!? Wat wil je nou eten vanavond?” hoor je vaag in je rechteroor, waarop je snauwerig reageert: “Weet ik veel!”. Je brein moest even schakelen, maar door alle prikkels van je telefoon werd dat jou te veel. En dit is een klein voorbeeld waarop je mobiel ook jouw relatie met je ouders, broers, zussen, vrienden etc. beïnvloedt.

Het is daarom heel belangrijk om je bewust te zijn van de impact van je telefoongebruik en er af en toe afstand van te nemen. Maar hoe doe je dat dan? Wij helpen je graag met deze 6 tips:

 

6 tips om je schermtijd te verminderen

Tip 1: Gooi je telefoon helemaal om en kom van die automatische piloot af

Je wilde nog even 10 minuutjes TikTok’s kijken voordat je ging slapen, maar nu lig je al 2 uur lang te scrollen en switch je van TikTok naar Instagram zonder dat je het doorhebt. Maak je telefoon daarom wat onaantrekkelijker voor je brein en gooi je telefoon eens in de zoveel tijd helemaal om. Hierdoor moet je weer bewust gaan nadenken om een app te openen i.p.v. dat je dit automatisch doet.

  • Zet je apps iedere 2 weken op een andere plek in je mobiel.
  • Zet apps die jij vaker gebruikt, helemaal achterin, zodat je er moeite voor moet doen om deze te openen.
  • Zet je beeldscherm op zwart wit – dit doe je bij je instellingen.
  • Zet je notificaties uit van je apps of gebruik de ‘niet storen modus’.
  • Stel een schermtijd in.
  • Verwijder de apps die je niet veel meer gebruikt en bedenk welke apps je sowieso beter van je telefoon kunt halen. Zo kun je Youtube, Netflix en Videoland beter van je telefoon afhalen en dit enkel af en toe via je televisie, iPad of laptop kijken.

 

Tip 2: Plan momenten zonder mobiel

Spreek met jezelf af dat je, je mobiel niet gebruikt op bepaalde dagen of tijden. Voorbeeld: Geen telefoon op zondag, geen telefoon in de ochtend tot 10:00 uur of geen telefoon tussen 21:00 uur s’ avonds en 09:00 uur ’s ochtends. Die momenten kun je steeds groter maken en uiteindelijk kun je eens in de zoveel tijd een heel weekend zonder telefoon plannen.

“Maar ik moet toch bereikbaar zijn?” We got you! 

We kunnen ons voorstellen dat je graag bereikbaar bent voor je ouders en vrienden in het geval van nood. Of dat je ouders juist tegen jou zeggen dat je wel bereikbaar moet blijven. Wat je dan kunt doen is je Wifi uitzetten en je mobiele netwerk uitschakelen per app. Je schakelt daarmee alle apps zoals Snapchat, Instagram, TikTok, Netflix, Videoland en je games uit, maar je kunt dan nog wel bellen en gebeld worden.

In het begin zul je vast veel gedachten krijgen die je vertellen om je mobieltje gewoon te pakken. “Wat maakt het nou uit, kijk gewoon even heel snel of je niks hebt gemist.” Hier moet je even doorheen, ook al voelt dat ongemakkelijk. Zet door! Je hersenen hebben een aantal weken de tijd nodig om nieuwe patronen aan te leren. Maar dit kan iedereen. Dat noemen we ook wel neuroplasticiteit.

 

Tip 3: Schrijf voor jezelf op wat je in de tijd zonder telefoon gaat doen

Als je je verveelt en niet weet wat je moet doen, pak je natuurlijk veel eerder je telefoon. Schrijf daarom eens voor jezelf op wat jij allemaal leuk vindt om te doen, zodat je op de momenten zonder telefoon zoiets kunt gaan doen. Denk aan: fitness, lezen, tekenen, met vrienden afspreken (zonder telefoon), de stad in, skaten, scrapbooking of voetballen.

 

Tip 4: Maak telefoonvrije zones

Spreek met jezelf af dat je, je mobiel op bepaalde plekken nooit gebruikt, denk aan:

  • Je slaapkamer
  • Achter je bureau
  • Aan de eettafel
  • Op de bank
  • Op school of werk
  • Bij vrienden
  • In het OV

 

Tip 5: Met je volle aandacht bij een andere taak zijn

Pak jij ook altijd je mobiel als je ergens op iets of iemand staat te wachten? Bijvoorbeeld als je wacht op de trein, wacht op je vriend(in) bij de afgesproken plek of als je vriend(in) naar de wc gaat en jij daardoor alleen zit. Leer jezelf aan om op die momenten eens heel bewust om je heen te kijken. Wat zie je, wat voel je, wat hoor je? Zo train je jouw brein om met je aandacht in het hier en nu te zijn. Het is gelijk een mooi moment om even bij jezelf in te checken. Hoe is mijn ademhaling op dit moment? Hoe voel ik mij vandaag? Waar ben ik dankbaar voor? 

 

Tip 6: Betrek je familie en vrienden. Samen is alles makkelijker!

Spreek met je vrienden en familie af om samen minder tijd aan je telefoon te besteden. Zo kunnen jullie elkaar helpen bij bovenstaande tips. Bekijk na een tijdje samen ook eens jullie schermtijd. Neemt jullie gebruik inderdaad af? O, en kijk niet gek op als jouw relatie met je vrienden en familie nog sterker wordt zonder telefoon. 😉

 

Get Connected Jongerenavonden

Vanuit Brain Balance organiseren we te gekke avonden voor jongeren en jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar zodat je kunt connecten met gelijkgestemden.

Aandacht voor je breingezondheid is ontzettend belangrijk om rust en geluk te kunnen ervaren, maar wanneer je bijvoorbeeld in jouw klas of vriendengroep niemand hebt met wie je hierover kunt brainstormen, verdwijnt de urgentie ervan al snel naar de achtergrond. Helemaal niet erg en volkomen logisch, maar we willen jou als bewuste jongvolwassene graag helpen en ondersteunen om van Brain Balance een lifestyle te maken. Zodat je met volle focus, rust en vooral heel veel geluk en magische momenten de toekomst in gaat!

Benieuwd of deze events iets voor jou zijn? Lees meer informatie op onze website en bekijk de aftermovie.