Wat doet een sociale media break met mijn brein?

Leestijd 4 minuten
Jongeren – relax

Het is nu een maand geleden dat ik mijn Instagram-account op offline heb gezet. Een drang, omdat ik geen inspiratie voelde voor posts, maar ook omdat het een verslaving werd. Het brein raakte daardoor letterlijk overprikkeld. Misschien ook even goed om erbij te vermelden; ik zat afgelopen jaar niet echt lekker in m’n vel. Ik besloot er voor een aantal maanden vanaf te gaan. Hoe lang ik nog wegblijf weet ik niet, wel weet ik dat ik dit artikel niet op social media kan zien als het gepubliceerd wordt. Ik deel graag mijn persoonlijke ervaring met jou!

Sociale media is verslavend

Instagram is onderdeel van mijn werk, ik verdien er een deel van mijn inkomen mee door middel van betaalde samenwerkingen. Maar het continu checken en energie zenden gaat ten koste van je brein. Althans van mijn brein, zo voelde het de afgelopen maanden. Laat ik dat even specificeren. Social media is ontzettend verslavend. Je hersenen gaan goed op likes, want het geeft je het idee dat je gezien wordt. Daardoor worden er allemaal hormonen, denk aan dopamine, aangemaakt en denk je “YEAH!”. Het tegenovergestelde is ook waar; wordt een post niet goed bekeken, dan krijg je een gevoel van MEH. Laten we daarbij de interactie bij optellen die je hebt in bijvoorbeeld comments plus het doelloos scrollen, en je hebt zo een overprikkeld brein. ‘Ja maar Florine, dan beperk je het toch tot een uur per dag?’. Dit heb ik echt geprobeerd, maar blijkbaar was even helemaal afstand nemen voor mij de beste oplossing.

Mijn conclusie over mijn social media break

We zijn nu ruim een maand verder en ik ben tot de volgende conclusies gekomen. Het is lekker om even niet “out there” te zijn. Want ook al had ik gekozen om bijvoorbeeld maar 30 minuten per dag op social media te zijn, dan nog was ik in “mijn zelf gecreëerde digitale ruimte met de bijbehorende volgers en de accounts die ik zelf volg”. Het zou dan voelen alsof je op een feestje bent, maar in een hoek gaat zitten waar niemand je ziet. Ik wilde even helemaal niet op het feestje zijn.

De voordelen van geen sociale media

Extra tijd

Ik houd meer tijd over. Echt. Ik besef me nu pas eigenlijk dat scrollen je zo een half uur verder brengt, en waar heb je dan naar gekeken? Begrijp me niet verkeerd; er zijn hele inspirerende accounts en ik hoop dat ik op die manier ook een beetje mag bijdragen aan inspiratie, maar heel eerlijk; het leidt ook af.

Je krijgt niet alles mee

Ik krijg veel minder mee van wat er speelt. Laatst appte een goede kennis van me met de boodschap dat ze een nekhernia heeft. Wist ik niet, want ik heb het niet voorbij zien komen. Grappig hoe dat werkt, niet dat we elkaar zo veel spraken in het dagelijks leven, maar we volgenden elkaar met plezier op social media. Het niet zo veel meekrijgen, is eigenlijk best heel lekker. Hetgeen dat mij moet bereiken, bereikt me toch wel.

Inspiratie

Ja, daar is de inspiratie weer! Niet per se op social mediavlak, maar er is meer helderheid over waar ik me de komende tijd op wil focussen. Social media is een mooi iets, het hoort erbij en het zal er alleen maar meer bij gaan horen. Wat ik nu sterk merk is dat als het je meer energie kost dan oplevert, het tijd is voor een break. Of misschien wel helemaal verwijderen. Het is natuurlijk zo gecreëerd dat we afhankelijk van social media zijn geworden, logisch ook. In de digitale wereld kun je gemakkelijk zichtbaar worden en gaat het balletje sneller rollen (als we het over business hebben), dan ouderwetse mond-tot-mondreclame. Ik vind het interessant om te kijken hoe we minder afhankelijk kunnen zijn. Dus mocht je ideeën hebben, schroom niet om ze te delen! Ik denk graag mee. En volgens mij iedereen bij Your Brain Balance.

De waarde van energie

De waarde van energie is nog duidelijker geworden. Of je nu post en reageert of scrollt en kijkt; het is beiden energie. Ook al ben je niet “actief”, je bent aan het zenden. Dit doet wat met je energie. Nu ik er even af ben, merk ik dat ik meer energie heb, rustiger slaap en het leven meer kan “zien”. Of laat ik het zo zeggen; er is meer oprechte aandacht en ik heb steeds meer duidelijk waar het leven voor dient: aanwezigheid in het hier en nu. Daar word je brein heel kalm van. In die staat van zijn is er geen competitie, haast of stress. En dat voelt lekker. Ik kan nu met volle honderd procent zeggen: vanuit rust en ruimte ontstaan de mooiste dingen. Ook al is het maar meer aandacht voor je geliefden. Loslaten van het één zorgt voor iets heel moois anderzijds. Soms moet je die social-mediadeur gewoon even dichtdoen, zodat er op andere vlakken mooie dingen kunnen ontspruiten.

Kom ik terug op social media?

Tja en nu? Ik kom zeker terug, maar nu nog even niet. Nu is dit nog heel fijn. Ik kan het iedereen aanraden. En weet je, misschien was het wel geen verslaving, maar een gewoonte. Want ik hoefde niet af te kicken (echt niet, er is geen moment geweest dat ik dacht ‘Shit, ik voelde nu de drang om te checken’) en ik hunker er nu niet naar. Maar ook gewoontes verdienen soms een andere kijk. Zullen we anders een Social Free Sunday instellen? Of een Brain Boost Social Media Break? Ik ben voor, jij ook?