7 tips: Hoe moet ik het etiket op mijn supplementen lezen?

Leestijd 4 minuten
brain food – breinkennis
Supplementen training

Opvallend veel supplementen worden gepresenteerd met veelbelovende claims op de voorzijde van hun verpakkingen. Echter vertellen deze claims jou als consument niet het hele verhaal. Supplementen bevatten namelijk nog veel meer stoffen. Daarom is het lezen en begrijpen van de etiketten onwijs belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste supplementen kiest. In dit artikel delen we 7 waardevolle tips om jou te helpen de etiketten van supplementen op de juiste manier te lezen.

1. Let op de belangrijkste werkzame stoffen

Het eerste ingrediënt dat op het etiket vermeld staat, is doorgaans het hoofdbestanddeel van het supplement. Dit hoeft echter niet altijd overeen te komen met de gepromote voedingsstof op de verpakking. Bijvoorbeeld, een supplement dat geadverteerd wordt als visolie kan eigenlijk meer zonnebloemolie bevatten dan visolie. Ook kan de hoeveelheid van de aangeprezen stof simpelweg te laag zijn voor een optimale werkzaamheid. Het is dus van belang om kritisch te kijken naar het eerste ingrediënt op het etiket en te beoordelen of dit aan je verwachtingen voldoet.

2. Let op de weergave van de samenstelling

Er zijn geen strikte richtlijnen voor de manier waarop de samenstelling van supplementen wordt weergegeven. Producenten hebben daardoor de vrijheid om te kiezen of ze de samenstelling per tablet of per (dag)dosering aangeven. Het is belangrijk om te beseffen dat dit verschil een vertekend beeld kan geven. Een dagdosering kan bijvoorbeeld uit meerdere pillen bestaan, waardoor het lijkt alsof het ene supplement aanzienlijk meer werkzame stoffen bevat dan het andere. Let hier dus goed op wanneer je de samenstelling van twee supplementen met elkaar vergelijkt.

3. Let op de geadviseerde wijze van inname van je supplementen

Hoe je een supplement inneemt, kan aanzienlijke invloed hebben op de absorptie van de ingrediënten in je lichaam. Het kan al een groot verschil maken of je het op een lege maag inneemt of tijdens een maaltijd. Sommige stoffen worden beter opgenomen in combinatie met voedsel, vooral vetrijke maaltijden, zoals bepaalde vetoplosbare vitaminen. Aan de andere kant kunnen sommige ingrediënten juist het beste op een nuchtere maag worden ingenomen voor een snelle absorptie en om de effecten van antinutriënten te minimaliseren. Raadpleeg daarom altijd het innameadvies op het etiket en zoek bij twijfel advies bij een deskundige.

4. Let op mogelijke aanwezigheid van giftige stoffen in supplementen

Hoewel je zou verwachten dat supplementen vrij zijn van giftige stoffen, is dit helaas niet altijd het geval. Incidenteel worden producten uit de handel genomen vanwege gevaarlijke verontreinigingen. Vooral bij goedkopere supplementen kunnen nog steeds stoffen zoals nikkel, tin (titanium dioxide) of fluor aanwezig zijn, die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Het is dus belangrijk om niet alleen het etiket zorgvuldig te lezen, maar ook om voorafgaand aan je aankoop informatie te verzamelen over de werkwijze van de fabrikant en de herkomst van de ingrediënten. Als er weinig informatie beschikbaar is, is dit vaak een slecht teken.

5. Let op eventueel aanwezige allergenen in supplementen

Allergenen zijn substanties die allergische reacties kunnen opwekken. De Europese Unie vereist dat de meest voorkomende allergenen duidelijk worden vermeld op het etiket van supplementen, vaak in hoofdletters, vetgedrukt of schuingedrukt. Veelvoorkomende allergenen zijn onder andere ei, pinda, vis, schaaldieren, soja, noten, sesamzaad en granen die gluten bevatten. Zelfs als deze ingrediënten niet in het supplement zitten, kunnen ze er toch in terechtkomen door gedeeld gebruik van productiefaciliteiten.

6. Let op het batchnummer van het supplement

Een hoogwaardig supplement zou altijd een batchnummer moeten hebben. Dit nummer maakt het voor de producent mogelijk om de herkomst en het productieproces van het supplement te traceren. Een batch vertegenwoordigt een groep supplementen die tegelijkertijd is geproduceerd, waardoor consistentie wordt gegarandeerd. Controles door relevante instanties gebeuren vaak op batchniveau. Controleer daarom altijd het etiket op de aanwezigheid van een batchnummer.

7. Let op de prijs-kwaliteitsverhouding

Het etiket van een supplement biedt informatie over de vorm (organisch of anorganisch), de hoeveelheid werkzame stoffen en de dagelijkse dosering. Over het algemeen geldt dat goedkopere supplementen minder goed opneembare ingrediënten bevatten, waardoor je minder waar voor je geld krijgt. In veel gevallen blijkt goedkoop duurkoop te zijn. Vergelijk eens het etiket van een goedkoop supplement met dat van een gerenommeerd supplement. Je zult waarschijnlijk zien dat het duurdere supplement niet alleen meer, maar ook beter opneembare stoffen bevat. Hoewel duurdere supplementen misschien prijziger lijken, bieden ze vaak een betere prijs-kwaliteitsverhouding omdat ze gegarandeerd effectief zijn.

Tweedaagse training: Vitamines, Mineralen en Supplementen 

Supplementen zijn tegenwoordig eerder een must dan een luxe. Maar waar begin je? Hoe weet je wat je nodig hebt? En hoe weet je welke supplementen goed voor je zijn? Want ‘baadt het niet, dan schaadt het niet’ gaat helaas niet op – in de verkeerde supplementen kunnen ook veel schadelijke stoffen zitten. Weten wat je slikt is dus belangrijk. Leer alles over belangrijke voedingsstoffen en supplementen tijdens onze tweedaagse training Vitamines, Mineralen en Supplementen in Rotterdam. 

Wat leer je tijdens de training? 

  • De rol van voedingsstoffen voor onze gezondheid
  • Wat verschillende vitamines en mineralen in het lichaam doen
  • Hoe voedingsstoffen je dagelijks leven beïnvloeden en hoe je tekorten kunt aanvoelen
  • Ken en begrijp termen als aminozuren, antioxidanten, toxinen en macro- en micronutriënten
  • Het verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ supplementen
  • Wanneer je welk supplement kunt inzetten voor de gezondheid

 

Training voedingsstoffen en supplementen