Hebben we supplementen écht nodig?

Leestijd 3 minuten
breinkennis – Leerkrachten

Over de noodzaak van supplementen lopen de meningen uiteen. De één zweert erbij, de ander vindt het onzin. 

De afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over de waarde van verschillende voedingsstoffen, die naast voeding ook in supplementen zitten. Zo weten we inmiddels dat het combineren van supplementen niet altijd verstandig is en dat het belang van timing en dosering essentieel is. In de praktijk zien we dat steeds meer mensen baat hebben bij supplementen. Soms kan er namelijk ongemerkt een tekort aan voedingsstoffen ontstaan, waarvan je de gevolgen pas later merkt. In dit artikel benoemen we daarom 8 redenen waarom supplementen zo belangrijk zijn.

De bodem verarmt

De economische industrie is gedurende de jaren een steeds grotere rol gaan spelen binnen de landbouw. De keerzijde van de massaproductie en omzetoptimalisatie is de uitputting van de bodem. Hierdoor bevatten gewassen elke dag weer minder voedingsstoffen.

Bewerkte voeding

Tegenwoordig is het grootste deel van de producten in de supermarkt bewerkt. Tijdens het bewerkingsproces verdwijnen voedingsstoffen en worden chemische stoffen toegevoegd.

Minder lokale productie

De weg van het land naar jouw bord wordt steeds langer. Elke dag die na de oogst verstrijkt verliezen groenten en fruit een stukje van hun voedingswaarden. Het blijft het beste om bij de lokale boer je groenten en fruit te halen.

Hormonale disbalans in opkomst

Steeds meer mensen kampen met een hormonale disbalans; mannen, vrouwen, oud én jong. Een van de belangrijke oorzaken waar we dan naar kijken is een gebrek aan de juiste voedingsstoffen. Ons lichaam is namelijk in staat om bepaalde voedingsstoffen om te zetten in hormonen. Het is niet gek dat een gebrek hieraan voor een disbalans zorgt. Tevens zien we helaas steeds meer hormoonverstorende stoffen in o.a. plastic, medicijnen, zoetstoffen en kleurstoffen.

Weinig buitenlucht

Daar waar we tijdens onze miljoenenjarenlange evolutie vrijwel altijd buiten waren, zijn we tegenwoordig vooral nog binnen. We zien in onze consulten dan ook vaak mensen die een vitamine D-tekort op hebben gelopen. Zonlicht is immers een ontzettend belangrijke bron van vitamine D.

Vrije radicalen, toxinen en chemicaliën

Hoe gezond je eet, hoe veel je beweegt, hoe vaak je mediteert; we krijgen allemaal te maken met vrije radicalen. Op de eerste plaats vinden we deze giftige stoffen in cosmetica, (sigaretten)rook, luchtvervuiling en zware metalen. Gelukkig doet ons lichaam er alles aan om deze vrije radicalen af te voeren. Echter is hier veel energie voor nodig, laat het nou net zo zijn dat we voor energie voedingsstoffen nodig hebben.

Laaggradige ontsteking

Velen van ons kampen tegenwoordig – al dan niet bewust – met laaggradige ontstekingen, ons immuunsysteem is continu actief. Het lichaam roept continu om extra voedingsstoffen en verbruikt enorm veel energie.

Stress

Gezond eten biedt geen garantie voor de opname van deze voedingsstoffen. Hierbij speelt onze spijsvertering namelijk een belangrijke rol. Momenteel hebben veel mensen last van een slecht functionerende spijsvertering door hoge mate van stress.

Wil jij meer leren over vitamines, mineralen en supplementen? Kirsten Elsdijk geeft een tweedaagse training: Vitamines, Mineralen en Supplementen. In deze tweedaagse training leer je onder andere welke vitamines en mineralen belangrijk zijn, het verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ supplementen en welke supplementen je wanneer kunt inzetten. Meer informatie over deze training vind je op onze website!

 

Training voedingsstoffen en supplementen