Behoor jij tot de 4 miljoen verborgen burn-outs in Nederland?  Wat te doen? 

Leestijd 5 minuten
relax

Volgens een recentelijk test onderzoek zijn er in Nederland vier miljoen ‘verborgen burn-outs’. Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) voerde dit onderzoek uit.  

Dit bericht plaatste het AD en laat zien wat ik al maanden van al mijn volgers en deelnemers horen; we zijn allemaal doodop. Dat waren we stiekem al, maar de Corona stress heeft daar nog een enorme schep bovenop gedaan. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 

Ook geeft het onderzoek aan dat lang niet iedereen doorheeft dat ze in de risicogroep vallen en dat is heel herkenbaar. Beetje de aard van ons beestje toch? Net zo lang doorgaan tot we er letterlijk bij neervallen. Dat zullen de meeste zich wel herinneren van de tijd net voor hun eigen burnout. Bij House of Deeprelax schreeuwen we niet voor niets al maanden vanaf onze daken dat we het nu echt anders moet. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 

En dat begint bij jou en mij. De eisen die we als mensen tegenwoordig aan onszelf stellen zijn onmenselijk geworden. En dat vindt ons lichaam ook. Vooral onze hersenen hebben het zwaar te verduren. Tijd dus voor nieuwe en helpende overtuigingen, makkelijke methoden om diep te kunnen ontspannen en andere manieren om te kunnen creëren.  

Stel dat we ons nu op een kruispunt bevinden waarop we inderdaad eindelijk een andere afslag kunnen gaan nemen? Waarin we het rustiger aan kunnen gaan doen; iets gaan teruggeven aan moeder aarde; niet meer zo keihard werken en meer compassie voelen voor elkaar. 

Hoe ervaar jij dit? Nu we een stapje in een nieuwere wereld zetten, wat worden dan jouw focuspunten? En hoe creëer je dat anno 2020 vanuit rust?  

Wanneer je begint met deze 5 stappen, ben je al een aardig eindje op weg: 

1.Begin met de volgende vragen aan jezelf te stellen: Als er geen grenzen aan jouw kunnen zouden zijn: 

  • Hoe voel je je? 
  • Hoe zie je eruit? 
  • Waar ben je?
  • Wat zou je dan het allerliefste doen? 

 Veel diepe meditaties, zoals Yoga Nidra, kunnen je helpen de antwoorden op deze vragen te vinden. Je vraagt het dan echt aan jezelf. Een antwoord op deze vragen vind je natuurlijk niet van de één op de andere dag. Het gaat namelijk steeds meer bepalen waar jij wel en geen energie in wilt steken en welke richting je opgaat met je leven. 

 

2. Een van de tools die jouw leven hierbij richtinggeven zijn intenties. Daarmee bepaal je zelf de bestemmingen van je leven en de daarbij te volgen koers.  

Wat is een intentie? 

Een intentie kun je zien als een besluit dat is genomen in een samenwerking tussen je hoofd en je hart. In een intentie ligt de uitkomst in de tegenwoordige tijd, alsof het nu al zo is. Hiermee stuur je je lichaam, mind en alles om je heen aan. Dat heet empowerment.  

 Dus de beelden die je doorkreeg bij punt 1 kun je nu gaan omzetten in een besluit. Kort en krachtig in de tegenwoordige tijd.  

 Voorbeelden:  

  • Ik ben de hele dag ontspannen 
  • Ik ervaar liefde en geluk 
  • Ik geniet van mijn gezin
  • Ik geniet van mijn vrijheid
  • Ik leef vanuit creativiteit en flow
  • Ik ben elke dag in de natuur 

 3. Jouw leven is als een spiegel 

Alles wat er op dit moment in je leven is heeft te maken met hoe jij je hebt gevoeld, wat je hebt gedacht of gedaan. Hierin bevindt zich dan ook de sleutel naar jouw ‘nieuwe leven’. 

 Door heel veel aandacht besteden aan jezelf kun je je gaan al voelen alsof je dat leven nu al leeft.  

 “Want stel nou dat je fit, gelukkig en gezond voelen belangrijker is dan wat je daadwerkelijk de hele dag in actie doet om je doelen en dromen te bereiken?”  

 Voor mij zitten er zoveel lagen in deze stelling. Hij hangt bij mij al jaren op meerdere plekken in mijn huis. Daarom is het zo essentieel om eerst aandacht te besteden aan hoe je je voelt op een dag. Omdat dat bepaalt hoe je volgende dagen eruitzien! Dat heet creëren of manifesteren.  

 Hoef je dan nooit meer in actie te komen en kun je letterlijk slapend rijk worden? Nee! 

En dat is ook niet waar mensen gelukkig van worden. Wij zijn gelukkig als we mogen creëren, delen, zorgen voor en genieten van. Maar het mag allemaal wel een tandje minder.  

 Dus we gaan leren creëren vanuit ontspanning en fijne energie, niet vanuit tekort maar vanuit overvloed. Alles is er al.   

 4. Als je die zaken eenmaal duidelijk hebt, is het cruciaal om veel ruimte voor al dat nieuws te gaan maken.  

 We hebben namelijk allemaal onze overtuigingen, patronen en uitdagingen in het leven, waardoor we vaak geen ruimte maken voor datgene wat ons ECHT gelukkig maakt. Of dit nu een groots leven is of juist het ervaren van het kleine simpele geluk, je moet het zien als nieuwe zaadjes die je in je eigen moestuin gaat planten. Maar voordat je daarmee begint moet eerst het onkruid verwijderd worden; het mentale onkruid in dit geval. Hoe je dat doet? Loslaten is een veel gebruikt woord, maar zo makkelijk lijkt dat niet. Of misschien toch wel?  

Bijvoorbeeld: je zou graag een tweede huisje kopen ergens op een prachtige plek in de natuur. Je merkt dat het moeilijk voor je is om echt te voelen dat dit haalbaar is, om hierin te geloven. Onderzoek het, maak jezelf vrij van die verkeerde overtuigingen. Hoe? De hypnose meditatie vorm: Yoga Nidra. 

 Yoga Nidra werkt als een detox van je hersenen, je lichaam en je hart. Daarom voel je je soms best verfomfaaid na een sessie. Er kan heel veel loskomen. Want je lichaam komt in zo’n diepe staat, wanneer het aan die grote opruiming begint. Iedere keer weer.  

5. Kom op de juiste momenten in actie  

 Wees alert en word je bewust van ‘toevalligheden’. Dit zijn de door jou gecreëerde situaties, connecties of kansen. Het lijkt vaak op een teken, een richtingaanwijzer. Schiet hier vooral niet in door, maar volg wel je gevoel.  

 Wanneer je agenda helemaal volgepland staat, zijn er weinig mogelijkheden om dit voor je te realiseren. Veel rust (daar is ‘ie weer) zorgt ervoor dat jij ruimte in je leven creëert om het te kunnen laten binnenkomen.  

Het is toch veel fijner om met een koffie en een krantje op een zonnig terras je leven vorm te geven, dan gefrustreerd 9 uur per dag in een somber kantoor de uren te zitten wegtikken? Ook je hersenen, lichaam en hart doe je hier een groot plezier mee.