De gevolgen van een chronisch slaaptekort

Leestijd 2 minuten
slaap
Gevolgen chronisch slaaptekort

Eerder deelden wij een artikel van Brain Balance Expert Charlotte Labee waarin zij dieper ingaat op de gevolgen van een slechte nachtrust. Maar wat als je keer op keer wakker ligt, slecht slaapt en kampt met een chronisch slaaptekort? Welke gevolgen heeft dit op de lange termijn voor je gezondheid?

Slaap je langere tijd niet goed? Bijvoorbeeld vanwege een slaapstoornis of chronische stress? Dit kan veel negatieve gevolgen voor je gezondheid hebben: een chronisch slaaptekort wordt namelijk in verband gebracht met klachten als een burn-out, depressie, overige hersenschade, overgewicht en hartklachten.

Meer kans op hersenschade

Slaap is één van de belangrijkste factoren voor het brein om goed te kunnen functioneren. Bij een chronisch slaaptekort krijgen de hersenen echter niet of nauwelijks genoeg tijd om te kunnen herstellen, wat op de lange termijn kan zorgen voor hersenschade. Dit zorgt ervoor dat bepaalde hersengebieden minder goed functioneren, wat tot geheugenverlies of spraakproblemen kan leiden. Deze schade kan vervolgens tot allerlei aandoeningen zorgen, zoals burn-out, dementie of depressie.

Meer kans op hart- en vaatziekten

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die gemiddeld korter dan zes uur slapen circa 15% meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die zeven uur of langer slapen. Als deze korte slapers ook nog eens een kwalitatief slechte nacht hebben en dus niet uitgerust wakker worden, hebben ze zelfs 65% meer kans op hart- en vaatziekten. Wat hiermee te maken heeft, is dat een slaaptekort zorgt voor een hogere bloeddruk. De bloeddruk bouwt namelijk gedurende de dag op en verlaagt weer tijdens de slaap. In het geval van een slaaptekort gebeurt dit dus niet.

Meer kans op overgewicht

Uit onderzoek is gebleken dat een slaaptekort voor meer honger en meer trek in energierijk eten zorgt. Ook slaat het lichaam zoveel mogelijk energie op in vet om deze als reserves te behouden, in plaats van dat deze de energie verbrandt. Al deze factoren kunnen er samen op de lange termijn voor zorgen dat er overgewicht ontstaat.

Je huid veroudert sneller

Hoe minder je slaapt, hoe meer je lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt. Cortisol breekt het eiwit in je huid af, dat nodig is om het gezond en elastisch te houden. Als je gedurende langere tijd slecht slaapt zal je dus merken dat je huid sneller veroudert.

Wil jij je slaapkwaliteit verbeteren en bovenstaande gevolgen voorkomen? Start dan eens met deze handige checklist voor een goede nachtrust of verdiep je in de voordelen van Intermittent Sleep.