Eerder deelden we een artikel van Intermittent Living expert Siebe Hannosset met een checklist om een goede nachtrust te bevorderen. Goed in- en doorslapen is namelijk van groot belang voor je (brein)gezondheid. Toch kan een bewuste onderbreking van je nachtrust ook een positief effect hebben op je breingezondheid en zelfs depressieve gevoelens verminderen. Betekent dit dat je gerust af en toe een nachtje kunt doorhalen? Siebe vertelt je in dit artikel meer over intermittent sleep of het periodiek onderbreken van je nachtrust.
Wat is het verschil tussen insomnia en intermittent sleep
Een slaaptekort noemen we ook wel slaapdeprivatie en dit kan zowel bewust als onbewust zijn. Wanneer je niet kunt in- en/of doorslapen spreken we van een onbewust slaaptekort. Wanneer je meer dan 3 dagen per week last hebt van een slechte nachtrust en dit langer dan 3 maanden aanhoudt, spreek je van insomnia. Dit geeft vaak klachten als vermoeidheid, irritatie en een gebrek aan concentratie en is op termijn schadelijk voor jouw gezondheid. Een bewust slaaptekort daarentegen,oftewel intermittent sleep, kan een positief effect op je breingezondheid hebben!
Intermittent sleep
Intermittent sleep is een tool uit het Intermittent Living concept welke kan worden ingezet als acuut middel bij chronische slaapproblemen. Intermittent sleep is meer dan het simpelweg overslaan van je nachtrust. Bij intermittent sleep gaat het om een slaaponderbreking in het tweede deel van de nacht. Het doel ervan is om het chronische slaapprobleem op te lossen door het slaappatroon te resetten.
Niet alleen bij slaapproblemen kan intermittent sleep worden ingezet, ook in preventie en behandeling van depressies wordt dit met succes toegepast. De reden hiervoor is dat de cellen in onze hersenen adenosine receptoren bevatten welke verantwoordelijk zijn voor de energiehuishouding. Intermittent sleep maakt deze receptoren acuut gevoeliger, waardoor de opname en afgifte van energie in de hersencellen wordt verbeterd.
Intermittent sleep kan er dus voor zorgen dat onze hersencellen weer opnieuw energie afgeven en hiermee herstellen we dus chronisch slaaptekort of kan het een behandeling zijn voor depressies.
Hoe vaak pas je intermittent sleep toe?
Intermittent sleep is een bewezen methode om zowel slaapproblemen als depressies te verhelpen, maar je doet het niet dagelijks. Ons advies: één keer per week je nachtrust onderbreken, tot het moment dat de klacht is verholpen. Daarna kun je deze methode een aantal keer per jaar preventief inzetten als heuse energieboost voor je brein.
Het is belangrijk om te weten dat het gunstige effect van intermittent sleep niet tijdens de onderbreking van de nacht zelf wordt verkregen, maar pas na de daaropvolgende nacht, de herstelnacht.
Starten met intermittent sleep
Wil jij starten met intermittent sleep? Doorloop dan de volgende stappen.
Ga allereerst na hoe je dagen zijn en welke leefstijlkeuzes je maakt. Deze keuzes beïnvloeden namelijk jouw nachtrust en zo ook het effect van intermittent sleep. Een handige checklist vind je hier.
Als de bovenstaande checklist niet helpt, durf dan verder kijken of vraag hulp bij een specialist. Mogelijks ligt een overactief immuunsysteem, dat bouwstoffen van het slaaphormoon melatonine steelt, aan de basis? Of misschien is er wel een probleem met de aanmaak van serotonine of GABA, twee belangrijke stofjes voor een goede nachtrust.
Sukkel je al een tijdje met je slaap en wil je gaan voor een reset van je slaap? Dan is het belangrijk om deze slaapdeprivatie interventie juist aan te pakken. Een nacht overslaan omdat je gezellig bent wezen stappen, is namelijk geen effectieve slaapreset. Wat wel werkt is om op je vaste tijdstip naar bed te gaan, en bij het begin van het tweede deel van de nacht je nacht te onderbreken. Wanneer je opstaat, maak dan ook gebruik van een sterke lichtbron zoals een bright light lamp. Een belangrijke voorwaarde om de reset op breinniveau te bekomen en de intermittent sleep interventie tot een succes te maken.
Wil jij deze energie boost ervaren en leren hoe je intermittent sleep als onderdeel van intermittent living kunt toepassen? Intermittent Living expert Siebe Hannosset geeft op 30 en 31 augustus 2023 de tweedaagse training Intermittent Living waarbij je meer info krijgt over intermittent sleep. Inschrijven voor deze training kan hier!