De kenmerken & oorzaken van migraine uitgelegd! 6 tips voor natuurlijke genezing

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Migraine is een veelvoorkomende hersenaandoening waar naar schatting 2 miljoen Nederlanders mee te maken hebben. Migraine beperkt mensen in hun dagelijks leven en heeft ook economisch grote gevolgen. Waarom heeft de een er wel last van en de ander niet? In dit artikel leg ik het je uit waar je migraine aan herkent, wat de oorzaken zijn en tot slot geef ik je 6 tips om op een natuurlijke wijze migraine te voorkomen/genezen.

 

Het economische prijskaartje van migraine

Recent bracht SEO Economisch Onderzoek naar buiten dat de economische kosten van migraine in Nederland tot in de miljarden per jaar oplopen. Naar schatting gaan er per jaar bij elke migrainepatiënt 4 tot 10 werkdagen extra verloren. Naast de 3 tot 6 dagen die ze extra verzuimen zijn ze ook nog eens minder productief door hun klachten.

 

Migraine of hoofdpijn?

Belangrijk om te weten is dat migraine niet hetzelfde is als hoofdpijn. Bij een migraineaanval speelt met name de hersenstam een grote rol. Door de overgevoeligheid voor prikkels raken delen van de hersenen in de war. De prikkels waar je hersenvliezen mee te maken krijgen veroorzaken de migraine aanval. Twijfel je of je migraine hebt? Ik heb de kenmerken even voor je op een rijtje gezet:

  • Hevige kloppende hoofdpijn (vaak aan één kant van het hoofd)
  • Hoofdpijn in meerdere aanvallen
  • Minder goed zicht aan een kant van je gezichtsveld
  • Je ziet vlekken en lichtflitsen
  • Misselijkheid
  • Gevoeligheid voor geluid, licht en geur
  • Moeite met praten

 

Oorzaken

Elke dag ervaren alleen al in Nederland zo’n 70.000 (!) mensen een migraineaanval. Hoe het komt dat de een wel last heeft van migraine en de ander niet? Daar hebben artsen en onderzoekers helaas het antwoord nog niet op. Migraine heeft, zoals veel andere complexe ziektebeelden, niet één specifieke oorzaak.

Migraine is het gevolg van een abnormale cerebrale activiteit. Dat wil zeggen dat er verstoringen in bepaalde zenuwbanen en omliggende weefsels zijn.

Zo speelt onder andere erfelijkheid een rol bij de kans op migraine, maar ook geslacht speelt een rol: vrouwen hebben namelijk veel vaker last van migraine dan mannen. Ook leefstijlfactoren zoals stress, leverproblemen, hormonale veranderingen en slechte voeding spelen een ontzettend belangrijke rol bij migraine.

 

Tips om migraine te voorkomen/verminderen

Migraine doet zich voor in verschillende vormen en voor iedereen werkt iets anders. Overleg daarom altijd eerst met je huisarts om te ontdekken wat jou kan helpen. Liever geen medicatie slikken? Ik geef je zes tips die op een natuurlijke wijze bij kunnen dragen aan het voorkomen/verminderen van migraine aanvallen:

  1. Houd een regelmatig slaapritme aan
  2. Gember, kurkuma, munt of lavendel als natuurlijke pijnstilling
  3. Vitamine B2 en B6
  4. Magnesium
  5. Vermijd o.a. bewerkte voeding, zuivel en cafeïne
  6. Voldoende beweging & ontspanning om stress te verminderen

 

Tijd voor verandering

Maar liefst 2 miljoen Nederlanders hebben dus regelmatig te maken met migraine en worden hierdoor in hun dagelijkse doen en laten beperkt. Naast migraine zijn er nog een hoop andere hersenaandoeningen waar we mee te maken kunnen krijgen. Het RIVM bracht in 2019 een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat maar liefst 1 op de 4 Nederlanders een hersenaandoening heeft. Daarnaast bleek uit onderzoek dat 1 op de 5 sterfgevallen in Nederland het gevolg is van een hersenaandoening.

Zo kan het niet langer, het is tijd voor verandering. Een groot gedeelte van de ziekten is namelijk leefstijl gerelateerd. Dat wil zeggen dat de manier waarop we leven van grote invloed is op onze gezondheid. De chronische stress die we ervaren maakt ons ziek.

‘Stress redt ons leven, maar chronische stress wordt onze dood.’