Gezond en gelukkig zijn? Een holistische visie helpt je daarbij!

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Een gezond lichaam, een gezonde geest en een gelukkig leven leiden, dat willen we allemaal. Maar wat betekent dat nu eigenlijk echt, als je dit bekijkt vanuit een holistische visie? En hoe kun je dit in je leven toepassen? Ik vertel het je in dit artikel.

Een holistische visie houdt in dat je alles als één geheel benadert, waarbij wordt uitgegaan van verbinding: alles hangt met elkaar samen. Wanneer je jezelf als mens holistisch benadert, houdt dat dus in dat alles in en om je lichaam ook samenhangt. Je fysieke lichaam, je brein en gedachten, je emoties, je energie en je spiritualiteit vormen de vijf holistische niveaus. Een zuivere balans tussen deze niveaus is wat je gezond en gelukkig houdt.

 

Hoe zit dat dan?

Je kunt je misschien wel voorstellen dat een blokkade of belemmering in een verbinding zorgt voor een storing. Denk bijvoorbeeld aan een lamp op elektriciteit. Valt de elektriciteit uit, dan zal de lamp ook geen licht meer geven. De reden dat de elektriciteit uitvalt kan van alles zijn. Er kan een storing zijn bij de centrale, maar het kan ook zo zijn dat er een stop kapot is gegaan of misschien zit er een breuk in het snoer. Door de oorzaak aan te pakken, zal de verbinding weer worden hersteld en gaat de lamp weer licht geven.

In je lichaam werkt het precies zo. Wanneer je fysiek ergens belemmerd wordt, denk aan een stevige hoofdpijn, kan de oorzaak ervan op een ander niveau liggen. Door bijvoorbeeld aan je emoties op kroppen, langdurig te veel hooi op je vork te nemen of door te blijven ‘hangen’ in negatieve gedachten, geeft je lichaam met de hoofdpijn een belangrijk signaal af: om gezond en gelukkig te zijn, zal er ergens anders in je holistische systeem een blokkade moeten worden opgeheven.

 

De angel eruit halen

Vaak is het zo dat fysieke klachten zich pas uiten als de oorzaak, die vaak op andere niveaus ligt, niet eerder wordt aangepakt. Dat is als het ware de angel die het probleem werkelijk veroorzaakt. Weet je die angel eruit te halen, dan zal de verbinding hersteld worden en wordt de balans tussen de holistische niveaus weer zuiver.

Nu klinkt dat misschien wel heel eenvoudig en voor sommige klachten of problemen ís dat het ook. Maar voor veel andere problemen is het herstellen van de verbinding vaak een langdurig proces. Dat komt doordat heel veel oorzaken in een verder verleden liggen of diep weggestopt zijn. Tijdens je ontwikkeling als mens doe je heel veel ervaringen op; leuke en fijne ervaringen, maar ook traumatische. Alle ervaringen maken dat je op een bepaalde manier gaat denken en vanuit overtuigingen en patronen leeft. Dat je brein een enorme invloed heeft op de manier waarop jij leeft, staat als een paal boven water.

 

Verbonden met je kern

Door een holistische manier van leven, kun je jouw proces naar gezondheid en geluk zelf gaan vormgeven. Bij een holistisch leven is de verbinding met je kern essentieel. Dat noemen we je bron of je essentie. Het is je spirituele middelpunt, daar waar jij helemaal heel, compleet en zonder oordelen bent. Eigenlijk is dat precies zoals toen je net geboren was: vrij van ervaringen, als een puur en zuiver licht. Naarmate je je ontwikkelt, komen er steeds meer lampenkapjes om dat lichtje heen: je imago, je gedrag, gevoelens, gedachten, normen en waarden, rollen, maskers, overtuigingen en overlevingsmechanismen. In feite de lagen en rollen van jouw ego. Om weer helemaal voluit te gaan stralen vanuit je essentie, ga je in een holistisch leven al die lampenkapjes weer afleggen en laat je jouw ego weer ondergeschikt zijn aan wie je werkelijk bent. Daarmee kom je weer in verbinding met die pure kracht en dat zuivere licht dat jij in werkelijkheid bent.

 

Holistisch leven: de eerste stappen zetten

Ieder mens, zonder uitzonderingen, heeft die zuivere en pure essentie en dat betekent dus ook dat iedereen gezond en gelukkig kan zijn. Door holistisch te leven kun je dit bereiken. Omdat we allemaal authentiek zijn, is dit voor iedereen anders en dat mag ook. De één zal een diepgaander proces doorlopen dan de ander, maar voor iedereen geldt dat bewustwording het sleutelwoord is. Je bewust worden van je gevoelens, van je overtuigingen, je denkpatronen en je energiehuishouding is de allereerste stap die je in een holistisch leven mag zetten. Zelfonderzoek, acceptatie en het liefhebben van jezelf met al je positieve en negatieve kanten zijn de volgende. Daarmee ontdek je waaróm je die gevoelens en gedachten hebt en leer je de oorzaak ervan te vinden.

Maak eens een begin door je mentale niveau bewust aandacht te geven. Wat voor gedachten komen er steeds bij jou terug? Hoe voelt het om zo te denken en wat vertellen deze gedachten jou? Wat gebeurt er op emotioneel niveau als je deze gedachten hebt? En hoe voelt het fysiek; heb je lichamelijke klachten die opspelen wanneer je die gedachten hebt?

 

Begin met positief denken

Je mentale niveau, ofwel je brein, heeft zoals al eerder gezegd, enorm veel invloed op je gezondheid en geluksbeleving. Probeer daarom eens te onderscheiden welke gedachten jou een gelukkig gevoel geven. En haal je negatieve gedachten door de mangel. Draai ze eens om en maak ze positief. In plaats van te denken ‘Ik kan dit helemaal niet’ overtuig je jezelf met ‘Alles is voor mij mogelijk’. Het doorbreken van negatieve gedachtenpatronen is een prachtig onderdeel van holistisch leven, omdat je daar eigenlijk meteen al de gevolgen van ondervindt. Probeer het maar en ervaar het zelf. Misschien wil jij dan ook wel holistisch gaan leven!

In mijn boeken ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’ begeleid ik je op jouw persoonlijke bewustwordingsproces naar een gezond en moeiteloos gelukkig leven, waarbij holisme de leidende draad is. Je leert jezelf kennen zoals je werkelijk bent, in essentie: de allermooiste versie van jezelf!