Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Even voorstellen; Mark Schadenberg, Slaap expert

Leestijd 4 minuten
slaap

Graag stellen we Mark Schadenberg, onze Slaap Expert, aan je voor. Mark helpt je van OVERLEVEN naar LEVEN, met meer energie en nooit meer een onrustige nacht. 

Welkom bij Your Brain Balance, Mark! Kun je jezelf kort voorstellen? 

Mijn naam is Mark Schadenberg, 33 jaar oud en van oorsprong een gezellig brabantse jonge man. Nu woon ik samen met mijn vriendin Joyce Joan en onze hond Mila in Amsterdam.

Ik ben bijna 14 jaar beroeps militiare geweest en ik ben meerdere keren op uitzending geweest, als militaire verpleegkundige. Eerst bij de luchtmobiele brigade (Landmacht) en erna als flight nurse op de helikopter bij de Luchtmacht.

In 2017 was ik er helemaal klaar mee en koos ik ervoor om mijn persoonlijke missie te volgen inplaats die van de overheid. Namelijk mensen helpen naar een waardevol leven.

Daardoor heb ik verschillende paden bewandeld om nu mensen te kunnen helpen met onrustige nachten, weinig energie en diegene die in de overlevingssstand staan. Dit doe ik doormiddel van gedragstherapie en voedingspsychologie.

Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring? 

Ik ben dus 14 jaar beroepsmilitiare geweest waar ik geschoold ben als militiare verpleegkundige, met allemaal extra toevoegingen van medicatieleer tot trauma risk gesprekken voeren. In 2017 na mijn missie in Kuwait, dacht ik mijn geluk te vinden om als personal trainer verder te gaan. Zo heb ik in verschillende landen mensen getraind als personal trainer (bijvoorbeeld Ibiza, Sint-maarten, Thailand). Daarna ben ik door gaan studeren tot vitaliteitscoach en plant based nutrition.

Ik merkte dat personal training niks voor mij was en stopte al snel hier in Nederland. Ik wilde mensen helpen met de basis. Nu ben ik slaapcoach en spreker. Naast mijn coaching baan ben ik ook actief op mijn social media (instagram) en vorig jaar zichtbaar geweest op tv als presentator. Verder ben ik tijdens covid-19 crisis terug de zorg in gegaan om op een Corona afdeling te helpen.

Wat zijn je grootste passies en hobby’s? Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Ik probeer te leren om beter foto’s te maken. Verder vind ik het heerlijk om op vakantie te gaan (enige reden waarom je mij ’s nachts wakker mag maken is voor om naar het vliegveld te gaan). Daarnaast geniet ik enorm om met Joyce en Mila naar het strand/bos te gaan om te wandelen.

Wat is een leuke anekdote of feitje over jezelf?

Ik leek vroeger op “Harry Potter” en ik ben vanwege een weddenschap defensie ingegaan.

Wat betekent een brein in balans voor jou? Waarom is dit thema zo actueel en wanneer ontdekte je zelf het belang van een goede Brain Balance?

Ik leerde dit tijdens mijn eerste missie in Afghanistan. Ik was jong, had alleen oorlogspelletjes gespeeld op mijn Playstation. Ineens stond ik in een grote woestijn en werd er van alles van mij verwacht. Waar ik veilig in Nederland voor getraind had. Na mijn uitzending zag ik veel collega’s moeite hebben met een goede Brain Balance en naar verdoving zoeken of vluchten.

Ik was continue opzoek naar adrenaline en daarom koos ik voor coaching en begon steeds meer in te zien wat een goede Brain Balance met je doet. Hoe gezond je eet en hoe goed je slaapt dragen bij aan een waardevol leven. Ik merkte dat veel mensen dopamine junkies zijn geworden, op zoek naar kortstondige geluksmomenten. In plaats van te leren leven en goed met je brein om te gaan. Nu maak ik vaak de afweging: levert dit mij energie op? Of kost het mij veel energie? Vanuit hier krijg je meer rust en je brein zal je dankbaar zijn.

Wat heb je toen gedaan (en doe je nog steeds) om je persoonlijke breinbalans te bewaken?

Ik plan nu themadagen in. Maandag staat in het teken van e-mail, afspraken en coaching. Dinsdag mijn boek schrijven, etc. Daarnaast begin ik de ochtend met meditatie, vind ik het heerlijk om 4-5 x per week te sporten. Heb ik een zware dag gehad zal het lekker wandelen zijn met Mila. Daarnaast eet ik 100% plantaardig, ik heb het gevoel dat ik door dierlijke producten te eten de negatieve energie van de beesten in mij krijg.

Mijn ontspanning is na 16:00 uur, elke dag, dan komt Joyce thuis en ga ik lekker met haar koken en kiezen we vaak voor heerlijk op de bank series kijken.

Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen? 

Ik zal artikelen delen rondom slaap. I know, dat is dus bijna alles. Maar ik vind dat mensen te makkelijk denken over slaap. Niet de gevolgen merken en vooral niet bezig zijn met wat “een goede kwaliteit slaap” hun brengt in het dagelijks leven.

Waarom sluit dit onderwerp zo mooi aan op het veelomvattende thema  van Brain Balance?

Je kan nog zo goed eten, sporten, mediteren, etc maar als je slaapkwaliteit slecht is zullen deze dingen niet goed lopen, ben je sneller vatbaarder voor ziektes en ben je nog gevoeliger voor stress. Daarnaast gaat je brein functie drastisch omlaag. Je krijgt concentratie problemen, kan mensen niet non-verbaal meer goed beoordelen en misschien nog wel erger: je raakt sneller depressief en raakt op een ander pad dan die je aan het bewandelen.

Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?

Als ambassadeur van het WNF hoop ik dat we beter gaan letten op onze ecologische voetprint, als plantbased man hoop ik dat mensen minder dierlijke producten gaan eten. Verder via mijn bijdrage aan het platform wil ik mensen helpen maar vooral leren om te stoppen met overleven en weer te gaan leven met plezier, liefde en gezondheid.

“Stop met overleven en ga weer leven met plezier, liefde en gezondheid.”

Wil je nog iets meegeven aan de lezers?

Ik ben druk bezig om in november/december dit jaar mijn boek te lanceren. Ik vind het doodeng, het geeft mij soms slapenloze nachten.