Financiën: het verschil tussen traditioneel advies en holistische coaching

Leestijd 4 minuten
breinkennis

We leven tegenwoordig in een reactieve wereld. Of het nou gaat om medische zorg, je relatie, je auto of op financieel gebied. We handelen vaak naar aanleiding van symptomen en vaak te laat. Hoofdpijn, hup paracetamol erin en we gaan weer verder. Dit terwijl hoofdpijn een signaal van het lichaam is dat er iets niet goed gaat. In plaats van dit signaal te onderzoeken schakelen we het signaal gewoon uit. Vergelijk het met het afgaan van het brandalarm in een pand waarbij je het pand binnenloopt, enkel het alarm uitzet en weer weggaat. Of een relatie die bijna op de klippen loopt, hup paar sessies relatietherapie en we gaan weer verder. Terwijl duidelijk is dat het veel effectiever is om tijdens een gezonde relatie in relatietherapie te gaan.

Een ‘quick fix’ is niet de oplossing

Het mooiste voorbeeld vind ik hoe in het oude China huisartsen werden beloond. Daar werd een huisarts betaald voor de mate waarin hun patiënten gezond bleven. Het was de huisarts alles aangelegen om de patiënt gezond te houden en dus proactief te handelen door bijvoorbeeld voedingsadvies te geven, kruiden voor te schrijven en mensen voldoende te laten bewegen. Nu worden huisartsen betaald op basis van het aantal consulten, hoe meer consulten hoe meer omzet. Je zou bijna zeggen: de medische wereld is gebaat bij veel ongezonde mensen, maar dat durf ik niet te zeggen. 

 

Het is niet anders in de financiële wereld. Mijn achtergrond ligt in de traditionele financiële wereld waar ik ruim 15 jaar als hypotheek- pensioen- en vermogensadviseur actief ben geweest. Ik gaf financieel advies, onder andere lange tijd voor ING en voor een groot financieel intermediair waar ik partner was met mijn eigen tak van sport; pensioen. Wat mij blijft opvallen is dat mensen vaak een ‘quick fix’ willen als het om hun financiën gaat. Een paracetamolletje voor hun financiën. Over geld praten of ermee bezig zijn mag allemaal niet te lang duren want dit is niet leuk en heel saai. Herkenbaar?  

 

Ons brein is inmiddels geconditioneerd op reactief handelen, veelal gevoed door commercie (lees: geld) maar ook wel vanuit luiheid. Want bij pro activiteit hoort vaak meer actie en verantwoordelijkheid nemen.

Van een paracetamolletje naar zelfredzaamheid

Een quick fix, een paracetamolletje voor de financiën. Aan de andere kant willen mensen wel dat hun spreekwoordelijke geldboom gezond is en in overvloed vruchten produceert. Vruchten welke ook nog eens smaken zoals zij willen dat ze smaken.  

 

In mijn periode als financieel adviseur deelde ook ik paracetamolletjes uit. Ik bezocht mijn klanten en ging de takken van hun geldboom een beetje snoeien, haalde wat oude blaadjes weg en zorgde dat de stam van de boom gezond werd. En dan ging ik weer naar huis. Vervolgens bleek na een tijdje dat die geldboom toch weer ziek werd of dat er geen of heel weinig vruchten aan de boom groeiden.  

 

Ik werd gestuurd en gedreven om producten te verkopen. Of het nou een hypotheek, levensverzekering of pensioenproduct was. Het doel was simpel: verkoop een product. Het ging primair niet om het welzijn van de mens of om zelfredzaamheid. Jaren later kwam ik tot het besef dat in de traditionele financiële (advies)wereld helemaal niet wordt gekeken naar de wortels van de geldboom van mensen en hoe het daarmee gesteld is. Of mensen begeleiden naar zelfredzaamheid, mensen ownership laten voelen over hun eigen financiën en hen zelf in staat stellen om eigen financiële beslissingen te nemen.  

 

Als jij als mens een gezonde geldboom wilt welke in overvloed vruchten produceert en welke smaken zoals jij wilt dat ze smaken, dan moeten de wortels van de boom gezond zijn. In de traditionele financiële (advies)wereld wordt helaas geen aandacht besteedt aan de wortels van de geldboom, want dan hebben de mensen uiteindelijk geen financieel advies meer nodig. 

 

Wat betekent dit dan; de wortels van de geldboom?  

Wat mij betreft staan de wortels van de geldboom symbool voor het geldgedrag. Waarom je doet wat je doet als het om geld gaat? Hoe is jouw moneymindset? Waar komt dit gedrag vandaan en dient dit jou wel? Wat heb jij geleerd als het om geld gaat? Wat vertelt jouw brein jou als het over geld gaat? 

 

Ik constateer dagelijks veel rotte of slechte wortels in de geldbomen van mensen. Hun relatie met geld is niet gezond en dan kan ik als financieel adviseur wel gaan vertellen hoe de takken en de bladeren gesnoeid moeten worden of hoe de stam behandelt moet worden, maar dit verandert niets aan het gedrag van de mens. Het gaat een periode goed en dan valt de mens weer terug in het oude basisgedrag en dit leidt weer tot dezelfde problemen.  

 

Wat is dan het verschil…

(Holistische) Financiële coaching focust in beginsel op de wortels van de geldboom. Op gedragsverandering. Zo analyseer ik standaard samen met de klant hun geldgedrag door hen een spiegel voor te houden. Op basis van wat ze willen begeleid ik hen hoe ze de wortels gezond kunnen houden om vanuit hier vruchten in overvloed te kunnen produceren. Er wordt nieuw gedrag aangeleerd, het brein gaat andere verbanden leggen. En dan heeft het snoeien van een paar takken en bladeren ook toegevoegde waarde.  

 

Let wel, bij financiële coaching mag je, in tegenstelling tot financieel advies, als mens zelf meer aan de slag. Het gaat tenslotte om een meer proactieve houding. Wortels groeien niet voor niets onder de grond. Je ziet ze niet dus moet er worden gegraven. En als je gaat graven kom je nog wel eens verrassende dingen tegen. Dingen die niet altijd fijn zijn om te voelen, maar wel ontzettend helpend om bewust van te zijn. Het helpt je bij je eigen persoonlijke ontwikkeling en groei. Bij zelfredzaamheid. Werken aan je relatie met geld is dan ook absoluut onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling.

 

Wat kies jij als het om jouw financiën gaat; een paracetamolletje of zelfredzaamheid en persoonlijke ontwikkeling?