Wat vind jij echt van geld? En welke invloed heeft geld op jouw brein?

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Geld wordt door mensen regelmatig als ‘vies’ bestempeld. Wellicht dat dit te maken heeft met de calvinistische inslag in Nederland waar men hard werkt, rationeel is en vooral niet mag genieten van het verdiende kapitaal. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” is ook zoiets wat in Nederland erg leeft. Het helpt allemaal niet bij het in alle openheid praten over geld.

Het interessante en intrigerende is dat geld hartstikke neutraal is. Het is de mens die er een negatieve of positieve gedachte aan koppelt.

Wat ik zie in de praktijk is dat veel mensen systemisch geconditioneerd zijn als het om geld gaat. Hun ouders, of andere belangrijke mensen welke aanwezig waren gedurende de opvoeding, hebben een stempel gedrukt op wat geld betekent of zou moeten betekenen. En dit neem je als mens je hele leven mee tot het moment dat je je bewust wordt dat deze visie op geld (vaak) niet van jou is. Dat je hier last van hebt en dit jou belemmerd in ‘heel zijn’.

Pas als je bewust bent van je eigen geldgedrag, iets wat zich grotendeels in je brein afspeelt, kom je in de positie om je eigen visie te ontwikkelen. Dit is onder andere wat ik met mijn bedrijf Holistic Finance nastreef, dat mensen hun eigen gevoel en visie rondom geld gaan creëren. Ook dan pas is een ervaring van overvloed mogelijk. Van tekort en schaarste hebben we in onze economie al ruim voldoende. Het wordt tijd voor overvloed. Wat dit dan ook mag inhouden voor ieder individu.

Geld is het praktische ruilmiddel wat op enig moment is gekozen. Je kunt er van alles van vinden maar het is er nu eenmaal. Je kunt er niet omheen. Toch praten we er liever niet over. Er rust nog steeds een taboe op, iets wat onnodig en zeker niet helpend is.

Stel jezelf nu eens onderstaande vraag (wat het beste werkt is om het antwoord even op te schrijven.)

De vraag: Wat vind ik nou eigenlijk echt van geld?


Wat kan het antwoord op deze vraag mij vertellen?

Achter antwoorden zoals ‘geld stinkt’, ‘geld is niet belangrijk’ of ‘geld maakt niet gelukkig’ zit vaak een blokkade op geld. En geld is dezelfde energie als liefde en (levens)kracht. Als er een blokkade op geld zit dan zie je vaak dat het ervaren van overvloed erg lastig wordt. Sterker nog, vaak zie je ook dat liefde en (levens)kracht dan niet stroomt in het leven, iets wat allerlei beperkingen als mens met zich meebrengt. Het wordt dan ook erg lastig om zelfliefde te ervaren en ik geloof er heel erg in dat als ieder mens wat meer zelfliefde zou ervaren deze wereld een veel fijnere plek zou zijn. Ik werk er dan ook graag aan mee om de mens meer zelfliefde te laten ervaren om vanuit hier zijn of haar hoogste potentieel te kunnen leven. De gewenste, persoonlijke ervaring van overvloed is dan meestal nog enkel een gevolg.

Bovendien is het zo dat de mens veel zorgen en stress kan ondervinden van negatieve geldassociaties. Of het nou geldzorgen zijn of negatieve gedachtes rondom geld, het werkt ontzettend stress verhogend. En stress, zoals bekend, zorgt weer voor een hele chain aan events die meestal niet helpend of dienend is.

Weten wat jij van geld vindt is dan ook een hele mooie en nuttige bewustwording in jouw persoonlijke ontwikkeling. Vanuit deze bewustwording kun je namelijk verder werken aan een gezonder leven. Een gezond leven met financiële vrijheid en de door jou gewenste ervaring van overvloed.