Ga jij met plezier naar je werk?

Leestijd 4 minuten
breinkennisLeerkrachten

Wat betekent werkplezier eigenlijk voor jou? Maandagochtend zeven uur, de wekker gaat, maar je wilt nog blijven liggen. Geen zin, je week gaat weer beginnen. Je hebt wat onrustig geslapen, voelt spanning in je lijf.
Met frisse tegenzin neem je een douche, je kleedt je aan en stort je op je ontbijt.
Is dit scenario voor jou herkenbaar? Of spring je vrolijk en energiek je bed uit?

In dit artikel doe ik een aantal suggesties om je werkplezier te vergroten

 

Versterk wat werkt

Stel je voor, je hebt twee kinderen die op de basisschool zitten en werkt zelf nog drie dagen als HR-adviseur. Voor jouw werk houd je je zowel bezig met het personeel als met de organisatie, maar je merkt dat je te veel vast zit in protocollen. Je doet dit werk al een aantal jaren, maar bent het plezier een beetje kwijtgeraakt. Onderzoek eens wat voor jou werkt, van welke onderdelen van jouw werk krijg jij nou plezier? En kun je dit plezier nog verder versterken, zowel op de onderdelen die ‘moeten’ als op de onderdelen die meer beïnvloedbaar zijn?

 

Hoe zit het met jouw werk mindset?

Kijk eens kritisch naar je gedachten op een werkdag. Schrijf eens een week lang op voor jezelf wanneer je naar je hoofd gaat en negatief gaat denken. Kun je hierin een patroon herkennen? Bespreek dit desnoods met je leidinggevende.

Zijn het helpende gedachten? Wat doet het met je als je hiernaar gaat leven? Of zijn ze belemmerend? Laat ze in dat laatste geval los (visualiseer bijvoorbeeld een waterval waar je onder stapt en die alle belemmerende gedachtes en emoties van je afspoelt). Vervang deze negatieve gedachten door helpende gedachtes is ook een mooie oefening.
‘Altijd als ik uit mijn werk kom ben ik moe’ wordt bijvoorbeeld ‘als ik uit mijn werk kom creëer ik een ontspanningsmoment voor mezelf’.

 

Voel jij voldoening van je werk?

De meeste mensen zijn zuinig met het geven van complimenten, terwijl het juist zoveel voldoening kan geven. Hoe is dat voor jou? Krijg jij regelmatig een complimentje voor je werk en voel je waardering? Merk je dat er voldoende ruimte is om nieuwe dingen te leren?

Wellicht is het mogelijk om een taak naar je toe te trekken die nu iemand anders op zich neemt maar waar jij ook heel blij van wordt. Kun je jouw talenten en kwaliteiten voldoende inzetten in je werk? Onderzoek bovenstaande vragen eens voor jezelf.

Misschien ontdek je ook wel dat er dingen zijn die je nu doet, maar waar je beter mee kunt stoppen en aan iemand anders over kunt laten. Een ander is er misschien wel beter in en het kost jou geen energie meer.
  

Trek de stoute schoenen aan

Een aantal jaren geleden heb ik een les ontwikkeld om de kinderen het verschil te laten zien tussen het werken in loondienst en het werken voor jezelf. Na afloop mochten ze a.d.h.v. een aantal vragen nadenken over een eigen bedrijfje.

De achtste groepers (vier jongens en vier meiden) waren hier zo enthousiast over, dat de vier jongens het merk ‘ZETSS’ hadden opgericht. Hiervoor hadden ze verschillende petjes ontworpen die ze gingen verkopen in de school. Uiteindelijk waren ze zelfs bezig met een nieuw schooltenue te ontwikkelen! De meiden wilden iets doen om andere kinderen gelukkig te maken. Na het lezen van een artikel in de ‘happy kidz’ ontstond het idee om zelf knuffels te maken en die te gaan verkopen. ‘The happy makers’ was geboren! Uiteindelijk was de directeur van de school zo enthousiast geworden, dat hij ze opdracht gaf om veel extra knuffels te maken. Ieder kind dat nieuw op school kwam kreeg een gratis knuffel.
De trots en het plezier straalden van de gezichten van ‘the happy makers’ af, zo mooi om te zien! Mooi om te zien hoe deze kinderen met een beetje hulp uiteindelijk hun eigen werkplezier hebben vergroot. Hoe ga jij je werkplezier vergroten?

 

Droomvacature schrijven

Een andere mogelijkheid om je werkplezier te versterken is om je eigen droomvacature te schrijven. Begin eens met het analyseren van vijf vacatures op zaken die je aanspreken en zaken die je minder aantrekkelijk vindt. Zo ontstaat er langzaam een ‘kader’ waaraan jouw ideale baan moet voldoen. Mogelijke kopjes voor je droomvacature kunnen zijn: wat bieden wij, wat zijn je taken en wat vragen wij van je? Uiteraard toegespitst op waar jij plezier van krijgt. Misschien ontdek je zo wel dat er al zaken in je huidige baan heel prettig zijn.
Ook hoeft natuurlijk niet alles wat jouw plezier geeft terug te komen in je klas of op je werk.
Je kunt ook zaken aanvullen met een hobby of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.

Werkplezier is belangrijk, als je ergens plezier in hebt, houd je het langer vol en voorkom je dat je uitgeblust raakt. Welk cijfer geef jij je werkplezier momenteel? En wat ga je vanaf morgen anders doen? Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt om maandagochtend nog gemotiveerder op te staan. Veel plezier!

Geschreven door: Jeroen Bense – Integraal leefstijl en vitaliteitscoach – te volgen op instagram via @levenskunstvoorkinderen2023