Help! Hoe begin ik met yoga? 9 tips voor jou!

Leestijd 4 minuten
beweging

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met yoga had ik mijn hart er zeker nog niet aan verloren. Het was ergens in de jaren 90 dat ik werd geïnspireerd door Madonna. Zoals een jonge meid betaamd dacht ik: ‘Gaaf, als Madonna dat doet dan moet het wel leuk zijn.’ Dus ging ik op zoek naar een yogadocent in de buurt. Tijdens deze allereerste yogales had ik géén idee wat ze allemaal aan het doen waren en ik vond het maar een flauwe bedoeling. Als ik er nu op terugkijk weet ik dat dit meer niet bekende ontspanning was, dus op dat moment nog ongeschikt voor mijn jonge actieve ledematen. Een aantal jaren later probeerde ik het nog eens op een sportschool. Deze les bestond het eerste half uur uit een zonnegroet, ik wilde bijna weglopen tijdens de les. Niet echt een goede start dus. Totdat ik in Thailand tijdens een detox retreat les kreeg van een Franse yogadocent. Dit was hét moment dat ik mijn hart verloor aan yoga. Zo kan het dus ook. 

Is yoga voor iedereen?

Is yoga goed voor iedereen? Ik durf te zeggen ja. Maar…. ik zeg altijd, er bestaat geen 1 methode die goed is voor iedereen. Dus zo is er geen 1 yogastijl en ook geen 1 yogadocent die goed is voor iedereen.  Het mooie van yoga is dat je het kunt aanpassen naar een ieders persoonlijke vermogen. Alleen kan dit in eerste instantie soms wel een zoektocht zijn.  

Daarom hierbij 9 tips om goed voorbereid te starten met yoga: 


 1. Welke yogavorm 

  Wil je meedoen aan groepslessen? Dan zou ik adviseren om te starten met Hatha of zoiets als slowflow of easyflow. Als je nog nooit yoga hebt beoefend dan kunnen de oefeningen misschien wel een uitdaging zijn. Een pittige stijl zoals Poweryoga, Vinyasa of Ashtanga kunnen je wellicht afschrikken.

 2. Docent en de manier van lesgeven 

  Zoveel docenten er zijn, zoveel stijlen zijn er ook zeg ik altijd. 
  De levensstijl en het karakter van een docent bepaald voor een groot deel hoe er les wordt gegeven. Zo zijn er docenten die veel filosofie in hun les implementeren of docenten die veel spiritualiteit of meditatie in hun les verwerken. Maar ook docenten die heel down to earth zijn (meer mijn stijl) of heel fysiek. Bepaal voor jezelf wat jij zoekt in yoga en waar jij je prettig bij voelt.

 3. Verwachting 

  Heb geen verwachting. Niet van jezelf en ook niet van de docent. Je kunt niet direct alles perfect meedoen als je begint. Als dat het geval zou zijn dan zouden we ook met gemak piano kunnen spelen of een schilderij kunnen schilderen. Yoga gaat niet over presteren! Als je tijdens de eerste lessen in staat bent om niet in je hoofd bezig te zijn met de alledaagse dingen ben je al een heel eind. Verwacht niet dat je yoga docent perfect is. Wij zijn ook mensen met onze eigen emoties en uitdagingen in het leven.  
  Yoga oordeelt niet!

 4. Vergelijk jezelf niet met anderen mensen in de les

  We hebben de neiging om onszelf te vergelijken met een ander. Maar het gras is altijd groener bij de buren. Blijf tijdens de les bij jezelf. Het gaat om jou en de verbinding met jezelf.
 5. Adem 

  Ademhaling is heel belangrijk tijdens de lessen. Maar, als je het niet gewend ben dan weet je niet waar te beginnen en te eindigen en raak je compleet in de war. Als het kan, adem dan zo gelijkmatig mogelijk in en uit. Hoe het echt “moet” komt later wel.

 6. Drink niet teveel tijdens de les 

  Een van de intenties van de oefeningen is dat je als het ware een vuurtje in het lichaam ontsteekt. Door teveel te drinken doof je dat vuurtje.

 7. Vooroordeel 

  Helaas wordt van yoga nog steeds gedacht dat het zweverig is, dat het onvoldoende lichaamsbeweging geeft, dat men flexibel moet zijn. Of je nu met yoga wilt starten omdat je op zoek bent naar ontspanning of een betere nachtrust. Yoga is een ontdekkingsreis, in eerst plaats met- en in jezelf. Dus laat jezelf ook door anderen niet ontmoedigen als ze een oordeel hebben over yoga. Ga het zelf ontdekken.

 8. Eten 
  Een hele praktische tip: Eet niet te veel maar ook niet te weinig voor een les. Een lichte maaltijd of snack kan tot een haf uur van te voren. Maar een volledige maaltijd heeft één tot twee uur nodig.

 9. Geef niet op! 
  Als ik het had opgegeven zou ik deze tekst nu niet voor jou creëren. Dan had ik al die mooie lessen niet mogen geven en ontvangen. Ga op zoek naar jouw soort yoga en geef niet op. Want doorzetten is namelijk ook yoga.