Help, mijn kind wilt niet eten! Wat nu? 

Leestijd 4 minuten
brain foodOnderwijs
Help, mijn kind wilt niet eten. Wat nu?

Als ouder wil je het beste voor je kind. Je probeert daarom de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren, helpt je kind om geregeld te journalen en slooft je uit in de keuken om lekkere en gezonde voeding te bereiden. Maar wat als je kind dit vervolgens niet wil eten? In dit artikel geven we op basis van eigen ervaringen én de neurowetenschap tips om je kind makkelijker Brain Foods te laten eten!

 

Welke voeding eten kinderen vooral niet? 

Over het algemeen delen kinderen een aversie tegen dezelfde soorten voedsel. Denk hierbij aan ingrediënten met een sterke smaak, zoals kappertjes of vette vis. Maar ook aan maaltijden met een iets afwijkende structuur, zoals yoghurt met stukjes fruit erin. Bij zowel baby’s, peuters als oudere kinderen, kan dit soort voedingsmiddelen soms leiden tot een ware strijd aan de eettafel. 

Er is één voedselgroep die bij kinderen meer weerstand oplevert dan alle andere. Je raadt het al; dat is groente. Producten als spruitjes, broccoli, spinazie, asperges, tomaten, ui, paprika, sla en bloemkool blijven vaak onaangeroerd op het bord liggen. Of ze nu gekookt, gegrild of gebakken zijn. En dat terwijl groenten ware Brain Foods zijn en daarmee essentieel voor de ontwikkeling van het brein! Maar wat is nu de reden dat kinderen het zo lastig vinden om deze groenten te eten? 

 

Waarom kinderen minder snel groente eten 

Er zijn meerdere evolutionaire oorzaken achter de voedselvoorkeuren van kinderen. Een veelvoorkomende oorzaak is voedselneofobie. Dit houdt in dat kinderen bang zijn of weigeren om nieuw voedsel te eten. Dit verschijnsel komt voor onder alle omnivore soorten en is een aangeboren beschermingsmechanisme in het brein om onbekend en mogelijk giftig voedsel te vermijden. 

Een tweede belangrijke oorzaak is de bittere smaak van veel groenten. Deze bitterheid komt voort uit de aanwezigheid van mineralen zoals calcium en fytonutriënten zoals polyfenolen, flavonoïden, isoflavonen, terpenen en glucosinolaten. Deze stoffen vormen een natuurlijk verdedigingssysteem dat moet voorkomen dat de plant opgegeten wordt. 

Hoewel de smaak van fytonutriënten afschrikt, zijn deze stofjes eigenlijk heel gezond en hebben ze een antioxidatieve werking. Toch waarschuwt de bittere smaak het kinderbrein voor een mogelijke giftige stof, die in vroegere tijden tot ziekte of zelfs de dood zou kunnen leiden. Het brein geeft simpelweg de voorkeur aan zoete producten, die tegenwoordig helaas oververtegenwoordigd zijn. 

 

Verander de programmering in het kinderbrein 

Naarmate kinderen opgroeien, beginnen ze vaak makkelijker groente te eten. Dat komt simpelweg door gewenning aan bittere smaken. Bij geregelde blootstelling aan bepaalde smaken raakt het brein hieraan gewend en leert het dat een voedingsmiddel niet giftig is, maar juist waardevolle voedingsstoffen bevat. Hierdoor kunnen de hersenen zelfs naar dit eten gaan verlangen. 

Een voorkeur voor bepaald voedsel hangt dan ook in belangrijke mate samen met de programmering in het brein. Is het kinderbrein eenmaal bekend met een bepaalde groente en weet het dat deze groente veilig en zelfs heel gezond is? Dan leidt het eten ervan zelden nog tot problemen. De truc om je kind beter te laten eten, schuilt dan ook in het aanpassen van de programmering van het brein. 

 

Maak het leuker voor je kind om gezond te eten 

Er zijn allerlei manieren om de breinprogrammering van je kind positief te beïnvloeden. Begin op jonge leeftijd al met blootstelling aan een variëteit van groenten om zo vroeg mogelijk de benodigde gewenning op te bouwen. Cruciaal hierbij is om het eten van groente geen vervelende verplichting, maar vooral leuk en interessant te maken. 

Laat je kind bijvoorbeeld zelf de groenten kiezen voor het avondeten en laat het je helpen bij het wassen en de bereiding. Geef zelf het goede voorbeeld met je groenteconsumptie, zorg voor een gezellige sfeer aan tafel en sta het oogluikend toe als je peuter speelt met zijn eten. Dit is de natuurlijke manier van het kinderbrein om voorzichtig te wennen aan nieuwe smaken of structuren.  

 

Maak het makkelijker voor je kind om gezond te eten 

Je kunt het eten van groente voor je kind niet alleen leuker, maar ook makkelijker maken! Kies bijvoorbeeld niet voor één grote portie, maar liever voor meerdere kleine porties van verschillende groenten op het bord. Ook kun je moeilijke groenten verstoppen in de maaltijd, door ze bijvoorbeeld te verwerken in sauzen, soepen, gehaktballen, een omelet of pizzabodem. 

De allerbeste tip die we je kunnen geven om je kindje makkelijker meer groente te laten consumeren, is het maken van smoothies. Hierin kun je naast groenten ook zoet fruit, bonen, noten en andere heerlijke ingrediënten verwerken. Op deze manier went het kinderbrein op een laagdrempelige manier aan de nieuwe smaken en wordt het eten van hele groenten steeds eenvoudiger. 

 

Wil je meer leren over Brain Food en welke invloed het heeft op de breingezondheid? Dan vind jij onze tweedaagse training: Brain Food vast interessant!