Zoals uit het artikel ‘’Waarom magnesium zo belangrijk is voor je brein en lichaam’’ blijkt, hebben veel mensen baat bij het suppleren van magnesium. Nu zijn er verschillende vormen verkrijgbaar en kan ik mij voorstellen dat het lastig is welke je nu moet kiezen. Daarom leg ik je in dit artikel uit welke vormen er zijn en welke het beste bij jouw klachten past.
Allereerst is het belangrijk om voor een hoogwaardig magnesiumsupplement te kiezen. Goedkopere supplementen bevatten vaak anorganische vormen: deze worden niet goed opgenomen in je lichaam. Dit zijn bijvoorbeeld magnesiumoxide, magnesiumchloride, magnesiumhydroxide en magnesiumsulfaat. Een hoogwaardig supplement is meestal gebonden aan andere stoffen (bijvoorbeeld vitamines) die de opname verbeteren.
De hieronder omschreven supplementen zijn organische vormen die je lichaam goed kan opnemen.
Magnesium tauraat: Voor mentale kracht / voor mentale balans
Tauraat is een echt hersenmagnesium die helpt bij geestelijke inspanning. De opname in het hersenweefsel is van magnesium tauraat namelijk makkelijker dan van andere magnesiumvormen. Daardoor kan tauraat helpen bij een betere gemoedstoestand, betere leerprestaties, geheugen, meer concentratie en geestelijke energie.
Daarnaast speelt tauraat een rol bij de botaanmaak, het behoud van sterke botten en tanden. Ook voor de gemoedstoestand en het celdelingsproces is tauraat een goede magnesiumvorm.
Met magnesium tauraat zul je ook ervaren dat je rustiger slaapt en beter herstelt gedurende de nacht, het is dus fijn om tauraat in de avond voor het slapen te nemen.
Magnesium malaat: Voor meer energie en betere spierwerking
Magnesium malaat is vooral goed voor je spieren en energieniveau. Het is een verbinding van magnesium en appelzuur. Appelzuur speelt een enorm belangrijke rol in de energieomzetting in jouw energiefabrieken in jouw cellen. Malaat helpt de energiefabriekjes in je cellen goed te werken, en zorgt daardoor voor meer energie en een betere spier- en zenuwwerking.
Ook speelt malaat een rol bij de botaanmaak, het behoud van sterke botten en tanden. Door de energie bevorderende werking bevordert malaat ook de gemoedstoestand en het celdelingsproces.
Magnesium bisglycinaat: voor geestelijke balans en een goede nachtrust
Magnesium bisglycinaat is een verbinding van magnesium en glycine. Glycine staat bekend om de nachtrust bevorderende werking: je slaapt makkelijker in, hebt een betere slaapkwaliteit en je langer kan doorslapen. Magnesium en glycine zorgen samen voor meer geestelijke balans.
Hoeveel magnesium heb je nodig?
Een mens heeft gemiddeld 5 mg magnesium per kg lichaamsgewicht per dag nodig. Gemiddeld is dit zo’n 300-400 gram per dag. Máár let op: dit geldt voor mensen waarbij het magnesiumpeil niet verlaagd is. Als jij een tekort hebt, heb je dus meer magnesium nodig om aan je dagelijkse behoefte te komen.
De kans op een te kort is groot omdat de meeste Nederlanders niet aan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit komen. En als dit wel zo is, is het alsnog lastig om aan je magnesiumbehoefte te komen, omdat groente en fruit armer aan magnesium zijn dan bijvoorbeeld 30 jaar geleden. De behoefte daarmee kan wel oplopen tot zo’n 1000 mg a 2000 mg per dag bij een magnesiumtekort. Zodra je lichaam te veel binnen krijgt zal je diarree krijgen. Dit is niet erg, zo weet je wat jouw grens is en kan je dit aanpassen.
Wanneer je lichaam en brein in een stress stand staan, verbruik je vele malen meer magnesium dan wanneer je ontspannen bent. Check goed bij jezelf of je stress hebt, dan is de kans namelijk heel groot dat jouw magnesium voorraad uitgeput is. Met een expert of orthomoleculair therapeut kun je altijd een supplementenadvies inwinnen.
Er zijn in totaal 6 soorten magnesium die goed opneembaar zijn, de top 3 staat hierboven. Deze vormen zal ik dan ook adviseren. Maar ook magnesiumcitraat, -gluconaat en -lactaat zijn vormen die goed opneembaar zijn.
Overleg altijd met een medisch specialist als je medicijnen slikt en zeker bij een verminderde nierfunctie, hartaandoeningen en neuromusculaire aandoeningen. Ook is het belangrijk om wel alert te blijven op waar jouw klachten vandaan komen, suppletie is namelijk niet bedoelt als symptoombestrijding.