Waarom magnesium zo belangrijk is voor je brein en lichaam

Leestijd 4 minuten
brain food

Als er één mineraal is dat veel belangstelling heeft, is het wel magnesium. Dat is niet zomaar. Magnesium staat op nummer 4 als het gaat om de belangrijkste aanwezige mineralen in het menselijk lichaam. Magnesium is namelijk betrokken bij de werking van meer dan 300 processen. Alles in je lichaam komt uiteindelijk neer op de verplaatsing van energie: moleculen die samenkomen en zo samen weer een nieuw eindproduct vormen. Biochemie zou je het ook wel kunnen noemen. Iedere cel in jouw lichaam heeft magnesium nodig.

Specifiek voor de hersenen gaat dit om 87 miljard cellen. Als de hersencellen niet voldoende magnesium bevatten, kan je problemen krijgen met de biochemie: de dataoverdracht tussen cellen. Jouw cellen communiceren namelijk met elkaar en daardoor vinden alle processen in jouw lichaam plaats. In de hersenen worden enorm veel processen in je lijf aangestuurd. Daarom noem ik de hersenen ook wel de centrale cockpit. Magnesium is daardoor niet alleen essentieel voor je brein, maar voor je hele lichaam.

Ik heb hier de 3 belangrijkste functies van magnesium voor je op een rijtje gezet.

1. Energie

Magnesium is allereerst essentieel voor jouw energieniveau. Jouw cellen hebben energiefabriekjes die voedingsstoffen omzetten tot energie (ATP). In deze omzetting is magnesium betrokken: magnesium activeert enzymen die verantwoordelijk zijn voor de omzetting van voeding in energie. Zonder energie ondervinden alle processen in het lichaam hinder, want alle processen in gang zetten kost ook energie. Je hersenen gebruiken zelfs wel zo’n 25% van alle beschikbare energie in jouw lichaam, terwijl ze slechts 2% van je lichaamsgewicht wegen. Dit geeft aan hoe essentieel magnesium is voor jouw hersenen.

2. Meer geestelijke rust en energie, beter slapen

In tijden van stress is je magnesiumverbruik hoger. En iedereen heeft deze dagen wel met meer stress te maken dan waarvoor ons lichaam is gebouwd. We krijgen alleen al zo’n 120.000 prikkels te verwerken op een dag, waar dit vroeger zonder internet, schermen, kantoortuinen en grote steden wel anders was. Ook intensief sporten, dus fysieke stress op celniveau, vraagt om meer magnesium. Het heeft een ontspannende werking op je spieren en zenuwen. En ook door de regulerende werking op neurotransmitters (signaalstoffen) vermindert het angstige en depressieve gevoelens. Daarmee is magnesium ook een enorme rustgever die zorgt voor een betere nachtrust. Een magnesiumtekort kan ook leiden tot een minder goed geheugen en concentratie, o.a. doordat bij een tekort je cellen minder goed met elkaar kunnen communiceren.

3. Vitamine D opname

In Nederland haal je van september t/m maart niet genoeg vitamine D uit de zon. Daarom is bij suppleren enorm belangrijk. Helaas doen nog te weinig mensen dit en hebben veel Nederlanders een chronisch gebrek aan vitamine D (zo’n 80%!). Zelfs het minimum wat de gezondheidsraad adviseert wordt niet gehaald.

Orthomoleculair gezien is de streefwaarde hoger omdat we uitgaan van een waarde die net zo hoog is als bij de oermens (die in Afrika leefde). Van veel mensen is de huidskleur aangepast om meer vitamine D op te kunnen nemen, maar de zonkracht is hier nog altijd onvoldoende. Vitamine D is o.a. belangrijk voor calciumopname in je botten, je celdelingsproces, je spieren, sterke botten en je immuunsysteem. Elke cel in je lichaam heeft een vitamine D-receptor, oftewel elke cel heeft het nodig.

Vitamine D en magnesium werken samen. Je lichaam heeft magnesium nodig om vitamine D te kunnen absorberen en om te zetten in de actieve vorm. Bij een tekort aan magnesium kan je vitamine D minder goed opnemen. Bij zowel vitamine D uit de zon als bij suppletie in de winter, valt magnesium aan te raden omdat je verbruik van magnesium hoger wordt door de toevoer van vitamine D. Dit is ook 1 van de redenen waarom je na een dagje strand zo moe kan zijn: je magnesiumvoorraad is er doorheen.

Hoe herken je een magnesium tekort?

Er zijn heel veel symptomen die passen bij een magnesiumtekort, maar enkele veelvoorkomende zijn:

  • Vermoeidheid.
  • Concentratieproblemen, geheugenproblemen, nervositeit, irritatie.
  • Slapeloosheid, vermoeid wakker worden.
  • Angstige/depressieve gevoelens, fobieën.
  • Spierpijn, spiertrillingen, spasmen, tintelingen, gevoelloosheid.
  • Restless legs.
  • Hoofdpijn, migraine.
  • Duizeligheid.
  • Brainfog, watten in je hoofd, geen heldere geest.
  • Verergering van PMS.
  • Snel geprikkeld/geïrriteerd zijn.

Hoe ontstaat een magnesium tekort?

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 60% van de Nederlanders een chronisch tekort heeft aan magnesium. Hoe kan dit? Hiervoor zijn verschillende redenen:

  • Ondervoeding. Gemiddeld genomen eten de meeste mensen niet genoeg groenten en fruit, en wat we eten is minder rijk aan magnesium.
  • De landbouwgrond is armer aan mineralen door intensieve productiemethoden. Een groeiende plant haalt mineralen uit de bodem waar hij op groeit. Normaal worden mineralen weer aangevuld door rotting van plantmateriaal. Nu gebeurt dat niet en worden de mineralen aangevuld met kunstmest, wat meestal een beperkt spectrum mineralen bevat.
  • De behoefte is groter: bij zowel fysieke als mentale stress wordt er enorm veel magnesium verbruikt.
  • Slechte opname bijvoorbeeld bij darm- en maagproblemen.
  • Verhoogde uitscheiding via de nieren, bijvoorbeeld bij diabetes.
  • Let speciaal op bij ouderen. Ouderen hebben meer moeite moet voeding bereiden, eenzaamheid (is stress) en ook de absorptie neemt af samen met een verhoogde afscheiding.

Al met al zorgt het moderne leven er nu dus voor dat, zelfs heel gezond etende mensen, baat hebben bij magnesiumsuppletie. Kies hierbij altijd voor een hoogwaardig supplement die de juiste vorm bevat, zodat je lichaam het ook daadwerkelijk kan opnemen. Ook is het belangrijk om wel alert te blijven op waar jouw klachten vandaan komen, suppletie is namelijk niet bedoelt als symptoombestrijding.

Benieuwd hoeveel en welke vorm van magnesium je nodig hebt?

Lees mijn artikel ‘’Help, welke magnesium moet ik nu gebruiken?’’.