Yoga is toch niks voor mannen? 

Leestijd 3 minuten
beweging
Yoga is toch niks voor mannen? 

 Heel eerlijk toegegeven, zo dacht ik er zelf ook een jaartje of 8 geleden over: 

  • Yoga is zweverig 
  • Yoga is voor vrouwen 
  • Yoga is voor mensen die lijken op een elastiek 
  • Yoga is raar 

Inmiddels weet ik wel beter, sinds een yoga retreat in Bali 5 jaar geleden is het een routine geworden in m’n leven. Graag wil ik jullie meenemen waarom yoga niet alleen goed is voor vrouwen en waarom het überhaupt geweldig is om te doen. 

Er is overigens wel een trend te zien dat het gelukkig meer geaccepteerd gaat worden, zelf zie ik ook steeds vaker mannen in de les voorbijkomen, mooie ontwikkeling als je het mij vraagt. Daarnaast, als we bijvoorbeeld kijken naar profvoetballers zien we bij steeds meer clubs dat er wekelijks yoga op de planning staat, als je dan toch van stereotypering houdt, volg deze dan ook. 

Maar laten we eerst eens kijken waarom yoga dan zo goed voor je is. 

De voordelen van yoga 

Er is een grote waslijst aan voordelen van yoga, de in mijn ogen meest belangrijke zal ik er even uitlichten. 

Ontspanning 

Door regelmatig yogales te volgen kan je jezelf eenvoudiger in een staat van ontspannenheid brengen. Tijdens yoga komt er namelijk minder cortisol (stresshormoon) in het lichaam vrij, dus naast dat je je meer ontspannen voelt, verlaagt het ook direct je stressniveau. 

Flexibel 

Af en toe zie je weleens yoga poses voorbijkomen waarbij je jezelf afvraagt of er überhaupt botten in diegene z’n lichaam zitten. Je kunt je dus wel voorstellen dat je door yoga een stuk leniger en flexibeler wordt. Naast dat je je dus minder stijf en veel energieker zal voelen, profiteert jouw lichaamshouding ook vol van de voordelen van yoga. Nog een bijkomend voordeelje brein wordt ook flexibeler. 

Sterkere spieren 

Het is een achterhaalde gedachte dat yoga alleen maar languit liggen op een matje is. Er zijn verschillende vormen van yoga waarbij je actief je spieren traint. Vaak spieren die je in de sportschool niet zo snel zou trainen. 

Meer energie 

Door te focussen op hetgeen wat belangrijk is, houd je meer energie over voor andere dingen. Yoga helpt je om terug te gaan naar de basis en vanuit hier te kijken wat jijzelf nou echt belangrijk vindt. 

Ademhaling 

Iedereen kent het positieve effect van als je je ademhaling onder controle hebt, je kan jezelf kalm en rustig maken maar juist ook helemaal oppeppen mocht dat nodig zijn. Ademhaling is een van de belangrijkste aspecten van yoga, hiermee kan je gericht sturen in je lichaam. 

 Gezondheid 

Naast de fysieke en mentale voordelen van yoga, blijkt uit verschillende studies dat yoga hele positieve effecten heeft op je immuunsysteem. 

 Ja, dus ook voor mannen! 

 Er bestaan talloze vormen van yoga. Van het leegdruppelen op je matje tot het uitrekken van alle spieren en bindweefsel in je lichaam. Als bovenstaande voordelen nog niet genoeg zijn voor je, hieronder nog enkele voordelen waarom ook elke man in ieder geval yoga een kans zou mogen geven. 

Acrobaat 

De gemiddelde man kan vaak zijn voet niet in z’n nek leggen, ruiken aan je eigen tenen is voor de meeste al lastig. Maar door het beoefenen van yoga wordt jouw lichaam een stuk leniger en flexibeler en kan je dus ook je droom om acrobaat te worden nog laten uitkomen. 

Voorkomen van blessures 

Laten we in de voetbalsfeer blijven, als voetballer hoor je er tegenwoordig bijna niet meer bij als je geen hamstring- of liesblessure hebt gehad. Door je spieren goed te rekken en ruimte te geven tijdens yoga kan je dit soort blessures dus eenvoudig voorkomen. 

Beter slapen 

Kom je lastig in slaap door bijvoorbeeld te piekeren in bed? Yoga zorgt naast een sterker en flexibeler lichaam voor meer kalmte en rust in je brein. Wil je dus weer slapen als een baby? Je weet wat je te doen staat. 

Variatie 

Voor ieder wat wils, er zijn dus enorm veel verschillende soorten yoga. Vind je het fijn om sterker te worden en ook lekker te zweten tijdens je les, kijk dan eens naar power yoga. Of wil je juist wat kalmer en flexibeler worden dan is bijvoorbeeld yin yoga een mooie voor jou. Daarnaast is elke les ook altijd anders. Lekker toch, aangezien we als mannen altijd nieuwe dingen willen uitproberen. 

En als dit nog steeds niet voldoende is voor je, je wordt ook nog eens beter tussen de lakens door yoga. Wat houd je dus nog tegen? Een keertje uitproberen kan sowieso geen kwaad.