Hoe kan ik omgaan met angst?

Leestijd 4 minuten
breinkennisJongerenstress

Heb jij wel eens last van angst? Dan ben je niet de enige. In Mischa Selis haar werk spreekt ze vaak mensen die met angsten kampen en vanuit de psychiatrie heeft ze er veel over geleerd. Mischa deelt daarom in dit artikel graag met je waar angst vandaan kan komen en hoe je ermee om kunt leren gaan.

Wat is angst nou eigenlijk?

Een van de meest voorkomende negatieve emoties; angst. Angst is een enorm breed begrip, waardoor het als coach, therapeut, psycholoog psychiater altijd belangrijk is om meer te weten te komen. Wat ik graag het eerste wil achterhalen is waar iemand dan bang voor is. In de psychiatrie maken we bijvoorbeeld onderscheid tussen fobiën zoals vliegangst of hoogtevrees en angststoornissen of persoonlijkheidsstoornissen.

Het ‘downchuncken’ van angst is ontzettend belangrijk. Wat ik hiermee bedoel is dat we kijken wát de angst is en waar deze vandaan komt. Als we dit niet doen vermijden we de angst waardoor het groter wordt én meer bewegingsruimte krijgt.

Hoe werkt angst in het brein?

Zoals ik al zei is angst een containerbegrip, daarom leg ik je graag zo simpel mogelijk uit wat er neurologische gebeurt als we angst ervaren. Hierbij is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen angst en stress. Vaak ligt stress ten grondslag aan gevoelens van angst en is dat dus waar we aan willen werken.

Stress en het reptielenbrein

In ons reptielenbrein wordt stress gereguleerd. In het oosten noemen ze stress de levensenergie, het is de energie die we nodig hebben om te overleven. In het westen zien we stress nog altijd als iets negatiefs, eigenlijk hebben we het dan over chronische stress.

De balans tussen hyper en hypo arousal is van groot belang om chronische stress te voorkomen. Dit gaat over het evenwicht tussen energie tijdens het sporten en rust als je ’s avonds naar bed gaat. Chronische stress en trauma’s ontregelen deze balans.

Door onze leefstijl zitten we chronisch in de hyper arousal. Misschien herken je het wel; je voelt je niet veilig, maar je kunt niets gevaarlijks waarnemen. Door ons fight, flight, freeze systeem staat je hele lichaam afgesteld op gevaar terwijl er geen gevaar is. Dit is één van de redenen dat angst vaak met stress wordt verward.

Angst en het limbisch systeem

Het limbisch systeem staat in contact met de vier basisemoties; blij, bang, boos en bedroefd. Verbondenheid is één van de belangrijke factoren die een grote invloed heeft op onze emoties. Ons zoogdierenbrein verbindt ons namelijk met andere zoogdierenbreinen. Angst is de andere kant van de medaille, het treedt op als we onvoldoende verbinding voelen. Als je op jonge leeftijd al wordt gescheiden van één van je ouders/verzorgers wordt deze verbinding abrupt verbroken. Tijdens het opgroeien heb je een ‘veilige thuishaven’ nodig. Je leert het beste als je weet dat er altijd een veilige thuishaven hebt. 

Zó ga je om met angst

Om je op weg te helpen heb ik een aantal tips voor je die je helpen om te gaan met angst. Deze tips zijn relevant voor zowel angst vanuit stress en angst vanuit het limbisch systeem.

  1. Leef volgens je bioritme

Onze biologische klok is afgesteld op het daglicht. Sta dus op als de zon opkomt en schakel af als de zon ondergaat. Zo verbeter je de connectie met de natuur.

  1. Voeding

Ondanks dat er nog weinig hard wetenschappelijk bewijs is voor voeding als geneesmiddel, weet ik wel zeker dat het er gaat komen. De verbinding tussen onze darmen en ons zenuwstelsel is namelijk ontzettend sterk. Je voeding beïnvloedt hoe dan ook je gezondheid, het is aan jou of dit een negatieve of positieve invloed is. Lees meer over Brain Food.

  1. Doe aan mindfulness

Ga op zoek naar een vorm van mindfulness die voor jou werkt, als de nervus vagus wordt geactiveerd is het resultaat het grootst. Denk hierbij aan yoga, meditatie, visualisatie of misschien wel lekker tuinieren.

  1. Creëer emotioneel veilige relaties

Omring jezelf met mensen waar je gelukkig van wordt en veiligheid bij ervaart. Vaak is het hierbij ook nodig bepaalde relaties los te laten.

  1. Geniet van de natuur

Ga lekker naar buiten om je zelfhelend vermogen te activeren zonder dat je er iets voor hoeft te doen!

  1. Je mag hulp vragen

Weet dat je ook hulp mag vragen aan een expert, dit kan bij een van de Brain Balance coaches of bijvoorbeeld bij een psycholoog. Als het voor jou maar goed voelt!

Brain Balance Boost Stress

Probeer jij al geruime tijd jouw stresslevel te verlagen? Ervaar je zowel lichamelijke- als psychische spanningsklachten? Dan is deze 2-daagse training iets voor jou! Steeds meer mensen ervaren stressklachten. Niet gek in een wereld waarin het aantal prikkels maar blijft toenemen, terwijl ons brein niet in dat tempo mee evolueert. Als je al langere tijd stress ervaart is het soms lastiger om weer rust te ervaren. In deze training leer je dat stress niet met jouw specifieke situatie te maken heeft, maar met de manier waarop je naar jouw situatie kijkt. Klik hier voor meer informatie over deze tweedaagse training