Deze 5 oefeningen helpen je om angstgevoelens te verminderen

Leestijd 3 minuten
breinkennis – stress

Angst is een van de emoties waar we allemaal mee te maken krijgen. Toch kan het zo nu en dan erg vervelend zijn gevoelens van angst te ervaren. Ik leg je uit hoe hier in de Chinese geneeskunde naar wordt gekeken en geef je een aantal oefeningen die je in het dagelijks leven kunt toepassen.

Huidige situatie

Angst is een van de emoties waarmee we regelmatig te maken krijgen. Zeker in de huidige tijd waarbij we nog altijd leven volgens de coronamaatregelen is angst een veelvoorkomende emotie. Zo ervaren we bijvoorbeeld angst dat onze dierbaren in gevaar zijn, angst voor financiën, angst voor het onbekende, angst je baan te verliezen en zelfs angst voor angst. Te veel angst kan ons dan ook behoorlijk in de weg gaan zitten

De Chinese geneeskunde en angst

Volgens de Chinese geneeskunde zijn alle emoties verbonden aan bepaalde organen. Klik hier om meer te lezen over de emoties, organen en oefeningen die hieraan bij kunnen dragen. De emotie angst is volgens de Chinese geneeskunde en de accupunctuur gekoppeld aan de nieren. De activatie van meridianen en drukpunten die aan de nieren verbonden zijn kunnen dan ook bijdragen aan de vermindering ervan.

Doe deze oefeningen om je angstgevoelens te verminderen:

Nier27

Het eindpunt van de niermeridiaan bevindt zich onder je sleutelbeenderen. Door hier voorzichtig te kloppen worden je niermeridianen als het ware opgeschoond waardoor gevoelens van angst makkelijker worden afgevoerd. Zodra je gevoelens van angst ervaart is dit een goede en simpele oefening die weinig tijd in beslag neemt. Probeer deze oefening gedurende 1 minuut uit te voeren.

Ontspanning

Het verminderen van angstgevoelens, maar ook het leren accepteren hiervan is iets waar velen tegenaan lopen. Mede hierom is het zo belangrijk om af en toe even te ontspannen.

Ik leg je graag een oefening uit die bijdraagt aan ontspanning. Sluit je linkerhand maar eens om de pols van je rechterhand. Maak nu draaiende bewegingen met je rechterpols, heen en weer terug. Door deze oefening herhaaldelijk uit te voeren help je je lijf een beetje om tot rust te komen.

Koud afdouchen

Om gevoelens van angst te verminderen of voorkomen is het belangrijk dat onze weerstand in orde is. Zolang we ons gezond voelen zijn we beter in staat emoties te relativeren en te verwerken. Dit is de reden dat ik mensen altijd aanraad om koud af te douchen. Het is niet alleen goed voor je weerstand, maar je krijgt ook nog eens veel meer energie!

Planken in de ochtend

Een laatste goede oefening is om elke ochtend even te planken. Het is belangrijk hier je dag mee te starten, dus doe dit gelijk als je uit bed stapt. Als je dit niet gewend bent is het prima om met zo’n 10 seconden te beginnen, maar bouw het gerust op. Deze oefening zorgt ervoor dat je nieren energie krijgen, en laat dit orgaan nou net verbonden zijn met angst!

Patronen doorbreken

Tot slot wil ik je uitdagen een aantal patronen te doorbreken. Zo schud je je hersenen als het ware wakker. Hoe ziet jouw ochtend eruit? De kans is groot dat het allereerste wat je doet te maken heeft met je mobiele telefoon. Net wakker en een overvloed aan externe prikkels komt op je af.

Ik daag je uit minimaal 4 dingen in je ochtendroutine net even anders te doen. Het hoeven geen grote tijdrovende veranderingen te zijn hoor!

Poets je bijvoorbeeld je tanden altijd met links? Doe dat nu eens met rechts.

Douche je altijd voordat je je bed opmaakt? Doe dat nu eens andersom.

Maak je altijd hetzelfde ontbijtje klaar? Probeer eens iets nieuws.

4 kleine veranderingen kunnen er al voor zorgen dat het makkelijker voor je wordt oude patronen te doorbreken. Zo kunnen het ook patronen van angst zijn waar je beter mee om leert gaan of anders naar leert kijken.

Ik wens je succes!