Inmiddels is Intermittent Fasting wereldwijd uitgegroeid tot een populair eetpatroon. Het is misschien wel de meest bekende prikkel die we inzetten binnen het Intermittent Living concept. Maar wat is Intermittent Fasting eigenlijk? Wat is het doel? En hoe kun je het in het dagelijks leven toepassen?
Intermittent Fasting uitgelegd
In mijn vorige artikel vertelde ik hoe ik dankzij Intermittent Living binnen enkele maanden van de ziekte van Lyme en de bijbehorende chronische gewrichtsklachten afkwam. Intermittent Fasting was één van de prikkels waar ik intensief mee aan de slag ging.
Op vandaag hebben velen van ons een fysiek inactieve levensstijl met hoge maaltijdfrequenties, waarbij onze voeding vaak ook nog eens hoog in suikers en zoetstoffen is. Hierdoor raken onze bloedsuiker- en insulinespiegels uit balans. Dit leidt tot energiedipjes en vermoeidheid op korte termijn en op lange termijn zorgen verstoorde bloedsuiker- en insulinespiegels voor ontstekingen, opstapeling van buikvet, tot zelfs diabetes.
Wanneer je Intermittent Fasting of periodiek vasten toepast, eet je enkel tussen bepaalde tijdstippen. Gedurende de tijd waarin je vast, mag je dus niet eten, maar wel bijvoorbeeld water, koffie en thee (zonder suikers of zoetstoffen!) drinken. De verschillende IF methodes die je kan toepassen, vind je aan het eind van dit artikel terug. Eerst leg ik je uit waarom Intermittent Fasting essentieel is voor een gezonde levensstijl.
De schadelijke gevolgen van ons huidige eetpatroon
We eten dus te vaak en te suikerrijk zonder ons er goed bewust van te zijn wat dit voor negatieve gevolgen voor onze gezondheid heeft.
Waarom is ons huidige eetpatroon nou zo funest voor ons? Dat heeft te maken met het verlies van onze insulinegevoeligheid – de gevoeligheid van onze cellen voor het hormoon insuline. Hoe lager de insulinegevoeligheid, hoe minder goed we onze bloedsuikerspiegel kunnen controleren.
De cruciale rol van insuline
Tijdens de momenten waarop we niet eten, zorgt onze lever er onder andere via vetten en suikers voor dat we energie aanmaken. Het is dan ook een mythe dat we per se voeding nodig hebben om te bewegen, nuchter bewegen kan dus best en is zelfs ontzettend gezond!
Zodra we gaan eten, is het heel belangrijk dat onze lever het signaal krijgt dat die zelf geen energie meer aan hoeft te maken. Dit signaal wordt gegeven door insuline.
Als de lever dit signaal niet krijgt, komen we in de problemen. De lever blijft dan zelf energie maken via aanmaak van suikers en vetten, waardoor de extra energie die via de voeding binnenkomt, teveel van het goede is. Dit overschot aan energie leidt tot een verstoring in de energiebalans. De impact van de maaltijd wordt te groot, onze bloedsuikerspiegel piekt, gevolgd door een heuse energiedip na de maaltijd. Wellicht herkenbaar voor velen onder ons.
De oplossing: Intermittent Fasting
Kortom: voor een gezonde energiebalans, is het van essentieel belang om onze lever tijdig te signaleren dat er nieuwe energie via voeding aankomt. Dit gebeurt dus door preprandiale insuline productie – insuline aanmaak bij de start van de maaltijd. Wanneer er niet tijdig of helemaal geen insuline wordt aangemaakt, zal de lever dus gewoon doorgaan met zelf energie aan te maken. Met de hierboven beschreven negatieve gevolgen als resultaat.
Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat we deze insuline capaciteit herstellen? Je kon het al raden: door Intermittent Fasting of periodiek vasten! Intermittent Fasting zorgt er namelijk voor dat onze insulinegevoeligheid zal worden hersteld en dat er voldoende insuline op het juiste moment wordt aangemaakt. Intermittent fasting is dan ook dé manier om je bloedsuiker- en insulinespiegels opnieuw te normaliseren. Weg met die energiedipjes!
Het herstellen van de capaciteit om op het juiste moment (bij de start van de maaltijd!) insuline te produceren, is voor mij dan ook het belangrijkste doel van Intermittent Fasting. Wanneer we dit opnieuw hersteld hebben, zal het ook de volgende positieve effecten in de hand werken: gewichtsverlies, minder ontstekingen, een betere werking van het immuunsysteem, anti-aging en nog veel meer! Lees zeker ook mijn volgend artikel over de positieve effecten van Intermittent Fasting.
Metabole switch
Switch on. Switch off. Voor een optimale werking van ons brein en lichaam, hebben we per 24u een metabole switch nodig waarin we van vasten naar eten gaan en omgekeerd. Waarom is deze metabole switch waarbij we zowel vasten als eten zo belangrijk voor ons?
Tijdens het vasten dalen de bloedsuiker- en insulinespiegels en wordt het hongerhormoon ghreline geproduceerd. Tevens zetten we ketonen – energielichaampjes als gevolg van vetverbranding – vrij en we maken verschillende neuro protectieve stofjes, zoals BDNF aan. Geweldig toch?
Maar ook in de periodes waarin we eten, worden er bevorderende stofjes voor onze hersenen vrijgezet. Doordat we eten, stopt de ketonenproductie, stijgen de bloedsuiker- en insulinespiegels (liefst niet te veel, vandaar dat het zo belangrijk is om geraffineerde koolhydraten te beperken). Ons lichaam komt in een anabole – opbouw – fase en onze weefsels en cellen kunnen herstellen. Het is dus ontzettend belangrijk dat – wanneer we eten – we goede voeding tot ons te nemen. Denk hierbij vooral aan vezelrijke koolhydraten via groenten en fruit, eiwitten, gezonde vetten.
Intermittent Fasting methodes
Het is belangrijk om stap voor stap aan de slag te gaan met Intermittent Fasting. Is deze informatie allemaal nieuw voor je? Begin dan eerst met het optimaliseren van je voedingspatroon door bijvoorbeeld je hoeveelheid suikers en geraffineerde koolhydraten af te bouwen en te vervangen door groenten en fruit. Leer opnieuw voedzaam eten, zodat je de kans op het succesvol implementeren van intermittent fasting verhoogt. Wellicht dat de Brain Food Mealplanner je op weg kan helpen!
Hoewel IF een bewezen methode is om jouw gezondheid te verbeteren, zijn er altijd uitzonderingen en situaties waarbij enige voorzichtigheid nodig is. Zwangere vrouwen hoeven helemaal niet te vasten, alsook mensen die met een eetstoornis of schildklierproblemen laten zich best bijstaan door een expert.
Hongerig om van start te gaan? Ik heb de meest bekende Intermittent Fasting methodes hieronder voor jou op een rijtje gezet.
- 14/10: 14 uur vasten, eet tijdens 10 uur
- 16/8: 16 uur vasten, eet tijdens 8 uur (meest populaire methode)
- 18/6: 18 uur vasten, eet tijdens 6 uur
- 5/2 methode: 5 dagen ’gewoon’ eten, 2 dagen vasten waarbij je slechts 500 kcal per dag eet
- Stop-fast-stop: 2 dagen niet vasten, 1 dag wel (bijv. slechts 1 maaltijd)
- Alternate day: 1 dag vasten, 1 dag niet, 1 dag vasten etc
- One meal a day: eet slechts 1 maaltijd per dag
Neem de tijd om te ontdekken welke methode het beste bij jou past en laat je bijstaan wanneer je voelt dat je nog informatie mist. Ik wens je alvast veel succes en onthoud dat alle begin moeilijk is, maar dat in de verandering de oplossing ligt.