Is Breathwork gevaarlijk?

Leestijd 3 minuten
breinkennis – relax
Is Breathwork gevaarlijk?

Ben jij bekend met ademwerk? Ademwerk, ook wel Breathwork, verwijst naar verschillende technieken die gericht zijn op bewust ademen om je fysieke en emotionele welzijn te verbeteren. Het is een krachtige en ontzettend mooie tool om in te zetten, máár het kent ook een schaduwzijde.

Breathwork is gevaarlijk. Althans, zonder de juist begeleiding.

Die schaduwzijde zit hem dus in de juiste begeleiding. Door de toenemende populariteit van Breathwork, gaan steeds meer mensen hiermee aan de slag. Het is natuurlijk geweldig dat op die manier nog meer mensen de kracht van de adem mogen ontdekken. Maar het betekent ook dat steeds meer mensen sessies aanbieden zonder de benodigde kennis en opleiding. Denk hierbij aan hele lange, intensieve ademsessies waarbij mensen over hun grenzen gaan.

Nu horen wij je denken moet ik dan geen Breathwork doen? 

Breathwork is onwijs krachtige methode die zich richt op het bewust beheersen van jouw ademhaling. Het is veel meer dan alleen in- en uitademen. Het is een verzamelwoord voor diverse ademhalingstechnieken die diep inwerken op jouw lichaam en geest. Ademen werkt immers twee kanten op. Zo kan een ingrijpende gebeurtenis effect hebben op jouw ademhaling, maar kun je ook door middel van ademhaling de regie weer terugpakken. Wij raden ademwerk dan ook zéker aan. Mits je de juiste begeleiding krijgt.

De juiste begeleiding bij ademwerk

Ga jij aan de slag met Breathwork? Zorg er dan voor dat je door iemand wordt begeleid die goed opgeleid is. Dus niet iemand die enkel een 2-daagse online training heeft gevolgd en zichzelf daarmee Breathwork Facilitator noemt ;). Bovendien is het erg belangrijk dat jouw ademcoach kennis heeft over zaken als:

  • Het fysiologische proces van de ademhaling: Om de veiligheid te kunnen waarborgen is het ontzettend belangrijk dat jouw ademcoach kennis heeft over de reacties van de adem op het lichaam en brein.
  • Trauma’s: Ademwerk kan ontzettend helpend zijn bij de verwerking van trauma, áls jouw facilitator de juiste kennis heeft over traumaverwerking.
  • Contra-indicaties: Ademwerk kent contra-indicaties, oftewel redenen om een bepaalde techniek niet toe te passen, omdat de toepassing ervan tot problemen kan leiden. Een goede ademcoach zal altijd een disclaimer gebruiken om met jou te overleggen bij bijvoorbeeld zwangerschap, specifiek medicijngebruik, een hoge bloeddruk, hartproblemen of psychoses.

Met de juiste begeleiding, kan de veiligheid worden gewaarborgd. En in veiligheid kan Breathwork onwijs mooie voordelen bieden.

Individuele ademcoaching, ademsessie, persoonlijke begeleiding, breathwork, ademwerk

De voordelen van Breathwork

Duizeligheid, een slechte concentratie, vermoeidheid, slecht slapen en koude handen/voeten zijn voorbeelden van klachten waarbij je ademhaling een mogelijke oorzaak is. En het opvallende is, jouw adem is tegelijkertijd ook vaak de oplossing!

Wat ademwerk voor jou kan betekenen:

  • Stressvermindering: Door bewust te ademen, kun je stress en spanning verminderen. Het activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat ontspanning en rust bevordert.
  • Emotioneel welzijn: Breathwork kan helpen bij het verwerken van emoties en trauma’s. Het opent een ruimte voor zelfreflectie en heling.
  • Mentale helderheid: Door de zuurstoftoevoer naar je brein te verbeteren, kun je jouw concentratie, focus en creativiteit vergroten.

Dus, als je op zoek bent naar een manier om je mentale en emotionele gezondheid te verbeteren, probeer dan zeker Breathwork eens. Het is een mooie manier om in contact te komen met jezelf, stress te verminderen en de kracht van je ademhaling te ontdekken.

Breathwork sessie ademwerkcoach Rotterdam

Benieuwd hoe het gesteld is met jouw ademhaling? Test jouw ademhaling hier.