Last van langdurige pijn? Zo tackel je de 7 grootste obstakels

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Als je langdurige pijn ervaart, is de kans groot dat je al jaren onbewust emoties onderdrukt. Je laat emoties niet toe en reageert vanuit angst. Je zit in een vicieuze cirkel: angst creëert angst en ook pijn. Door je bewustzijn te trainen en ontwikkelen, word je steeds bewuster van deze vicieuze cirkel (lees: oude patronen) en kun je ‘m doorbreken. Belangrijk om in te zien is dat oude patronen van bijvoorbeeld angst en twijfel de daarbij behorende chemische processen (o.a. adrenaline en cortisol) in gang zetten. Zo wordt wat je denkt een fysieke realiteit: een gedachte of emotie creëert pijn. Leer deze patronen doorbreken en overschrijven met je bewustzijn en je maakt een persoonlijke transformatie door. Dit proces vraagt om doorzettingsvermogen, maar gelukkig zit die kracht in iedereen. Om je hierbij te helpen, heeft Bewustzijnscoach & Pijn expert Jan van Rosmalen de 7 grootste obstakels uiteengezet en legt in dit artikel uit hoe je die tackelt.

1. Leven in het verleden

Je brein en lichaam zijn zo geconditioneerd dat ze constant terugkijken op het verleden. Triggers noemen we dat. Voel ik nog pijn? Gisteren had ik veel last, vandaag opnieuw? Mijn lichaam is zwak, want ik heb oude sportblessures, enzovoort. Blijf niet hangen in het verleden, leg de focus op de toekomst. Alle cellen in je lichaam vernieuwen continu. Met de juiste intentie kun je een nieuwe versie van jezelf creëren. Je lichaam is de meest krachtige machine die er bestaat. Voed hem met visie; wie wil je zijn? Probeer het en ondervind hoe dat je lichamelijke toestand positief beïnvloedt. Dit kan door affirmaties, doelen stellen in een dagboek of door simpelweg wat te dagdromen.

2. Te veel focus op het moeten

Grote kans dat je een persoonlijkheid hebt die vrij competitief is. Wellicht ben je er zelf niet eens van bewust. Door constant druk te zetten en te pushen, zorg je voor interne druk. Leer los te laten, laat het touwtje af en toe vieren en vind zo balans tussen spanning en ontspanning.

3. Hechten aan de pijn

Ondanks dat dit misschien gek klinkt, ben je gehecht aan de identiteit die je hebt ontwikkeld. Jij bent nu eenmaal diegene met pijn. Toch? Nee! Zorg dat je dit loslaat; praat er niet meer over, lees er niet meer over. Nu, op dit moment, ben jij de nieuwe versie van jezelf. De pijnvrije jij die je wilt zijn.

4. Jezelf niet op de eerste plek zetten

Voordat je anderen gelukkig kunt maken, moet jij gelukkig zijn. Jezelf op de eerste plek zetten is niet egoïstisch. Het is het grootste cadeau dat je jezelf en anderen kunt geven.

5. Opgezogen worden door de pijn

Blijven hangen in een pijnlijk gebied, altijd overdenken, twijfelen of het toch niet iets lichamelijks is. Een oude blessure, een verdraaiing tijdens het fitnessen. Het kan natuurlijk altijd tijdelijk een lichamelijke klacht zijn. Maar zodra je focus erop blijft en het dagen aanhoudt, heeft je brein gewonnen. Tijd om de pijn te negeren, je focus te verleggen en de CPC®-oefeningen te doen. Geloof me: hierdoor verliest je pijn aan focus.

6. Angst laten regeren

Op het moment dat je in angstmodus schiet, bang bent voor de pijn, angstig bent of de pijn wel of niet komt, is het tijd om de angst te voelen in plaats van ervan weg te lopen. Dan neemt de pijn namelijk alleen maar toe en dan is het de motor achter de angst. Angst voor de angst noemen we dat. Ga de confrontatie aan. Confronteer jezelf met je angsten en zie dat er op dit moment niks (met je) aan de hand is. Je haalt adem, bent veilig. Leer je parasympatische zenuwstelsel te kalmeren. Bijvoorbeeld door middel van meditatie.

7. Twijfels, twijfels, twijfels

Leer je innerlijke kritische stem de baas te worden. Maak een feitenlijst en controleer deze elke keer als je in de twijfel modus schiet. Voorbeelden: heb ik langer dan zes weken pijn? Wordt de pijn erger als ik stress ervaar? Verschuift de pijn? Deze feitenlijst is het bewijs aan je innerlijke criticus dat er lichamelijk niks mis is met je en dat je pijn een andere oorzaak moet hebben.

Zoals je kunt lezen is bewust in het moment kiezen hoe jij reageert op de oude patronen die opkomen de sleutel. Zo herprogrammeer je jouw brein.