Denk jij dat je een goede multitasker bent? Houd je moeiteloos meerdere ballen in de lucht en app en mail je het liefst door elkaar? Of Slack je je een ongeluk tijdens je zoveelste Zoom– of Teamsmeeting?
Ongeveer vijf jaar geleden heb ik een training ontwikkeld, The Science of Stress, waarin ik in vier uur tijd inga op alle aspecten rondom stressmanagement. Een van de zaken die hierin aan bod komt, is het feit dat ons brein helemaal niet in staat is tot multitasken.
Multitasken bestaat niet.
Het enige wat ons brein kan doen wanneer jij het dwingt om meerdere dingen tegelijk te doen, is heel snel switchen van de ene taak naar de andere. En dat is, op zijn zachtst gezegd, niet zo’n efficiënte manier van omgaan met je (beperkte) mentale energie. Als ik dit vertel tijdens trainingen, dan zijn er altijd mensen die aangeven dat zij het gevoel hebben dat ze echt meer gedaan krijgen als ze multitasken. Met hen doe ik dan de volgende oefening. Om te ervaren wat multitasken écht inhoudt en wat het doet met je efficiëntie. Ik kan je van harte aanraden deze oefening zelf ook een keer te proberen. Je hebt er drie ‘medespelers’ voor nodig:
- ‘de multitasker’; ‘de spreker’; de rekenaar’; ‘de beweger’.
Ga met zijn vieren in een diamant staan, met de focus gericht op de multitasker. De spreker begint tegen de multitasker te praten over hoe de spreker omgaat met stress tijdens zijn of haar werk. Tegelijkertijd geeft de rekenaar ongeveer elke vijf seconden een simpele rekensom die de multitasker moet uitrekenen (sommen als 7+5, 16+3, 20-2). De multitasker moet het antwoord op de sommen hardop uitspreken. Daarnaast doet de beweger simpele bewegingen voor, die de multitasker direct moet kopiëren. Houd dit ongeveer 60 tot 90 seconden vol.
Reflecteer daarna op de volgende vragen:
- Had de multitasker het gevoel dat dit een efficiënte manier was om alle taken goed uit te voeren?
- Kan de multitasker de belangrijkste punten uit het verhaal van de spreker benoemen?
- Had de spreker het gevoel dat de multitasker oprecht aan het luisteren was?
Deze reflectievragen zijn natuurlijk bijna retorisch, maar het is toch goed om hier even bij stil te staan. De laatste vraag is extra interessant, omdat daarmee duidelijk wordt dat multitasken niet alleen een inefficiënte manier van werken is. Het kan ook als onprettig worden ervaren door je omgeving, wanneer jij continu maar met een half oor luistert naar wat zij vertellen.
Zeker in deze tijd van videocalls, waarbij de verleiding om even op je tweede scherm een mailtje te beantwoorden groot is, is het belangrijk om hierbij stil te staan. Doe jezelf én je omgeving een plezier, en wordt een seriële monotasker. Doe één ding tegelijk, met volle aandacht. Dat geeft rust aan je brein en efficiëntie in je werk.