1 op de 6 werkende mensen ervaart burn-out klachten, en dit gaat alleen maar meer worden als er niets verandert. Tegenwoordig is de balans tussen inspanning en herstel van het brein en lichaam zo verstoord, dat die disbalans kortsluiting veroorzaakt. Van een burn-out ben je niet van de ene op de andere dag hersteld, en we zien ook dat het risico op terugvallen heel groot is. Dit komt omdat mensen steeds weer in dezelfde valkuilen stappen.
Een burn-out voorkomen of ervan herstellen kun je alleen als je begrijpt hoe die burn-out ontstaat en hoe jouw lichaam erop reageert. Tijdens de tweedaagse burn-out training leer je wat voor processen er in je lichaam plaatsvinden bij een burn-out. Welke signalen moet je herkennen? Wat zijn de risicofactoren, en welke rol speelt voeding, omgeving en activiteit? Waarom is de ene persoon gevoeliger voor een burn-out dan de ander? Welke rol speelt ons stress-systeem? Alleen als je begrijpt hoe een burn-out werkt, kun je de juiste stappen nemen om te herstellen.
Want uiteindelijk is dat waar je naar toe wilt: volledig herstellen. Burn-outklachten zitten in je lichaam: je slaapt slechter, bent moe, hebt fysieke klachten als hoofdpijn en spierpijn, depressieve klachten, darmproblemen, menstruatieproblemen en meer. Hoe pak je deze klachten aan, en hoe kun je werken aan je mindset en individuele valkuilen? De training geeft veel informatie en praktische handvaten om meteen in het dagelijks leven in te zetten. De dagen zijn daarom zinvol voor iedereen die een burn-out wil begrijpen, voorkomen, of bezig is met het herstel.
De training wordt gegeven door Kirsten Elsdijk en Erik Schut. Erik zal vooral ingaan op het lichaam en de klachten die je ervaart van een burn-out, het stress-systeem en hoe je stappen naar herstel kunt zetten. Kirsten gaat zich richten op het onderbewuste systeem, onze breinprogrammering en de nervus vagus (de belangrijkste zenuw in ons lichaam).
Wil je meer over een burn-out leren voor je eigen gezondheid of om anderen te helpen? Houd voor de eerstvolgende data onze pagina goed in de gaten.
Zo kun je bijvoorbeeld teveel hooi op je vork hebben genomen op werk, stressvolle problemen in de privésfeer ervaren (zoals financiële of relationele moeilijkheden) of ontdaan zijn door heftige gebeurtenissen in het recente verleden (zoals een ontslag of overlijden in de familie).
Door verschillen in de hersenen gaan vrouwen en mannen beiden op een andere manier met dit soort problemen om. Mannen hebben een hoger testosteronniveau, waardoor hun rechterhersenhelft meer wordt gestimuleerd en ze conflicten in de relationele sfeer doorgaans makkelijker van zich afzetten. De meeste symptomen van burn-out of overspannenheid ontstaan bij mannen dan ook vooral door overbelasting op werk.
Vrouwen hebben een hoger oestrogeenniveau dan mannen, waardoor het langer duurt totdat een fysieke stressreactie in het lichaam wordt geremd. Ook de menstruatiecyclus heeft invloed op de snelheid waarmee vrouwen herstellen van spanning. De meeste burn-out symptomen bij vrouwen komen voort uit relationele problemen of sociale spanningen in de werksfeer. Ook diverse verantwoordelijkheden als werkneemster, echtgenote, moeder, dochter en vriendin eisen hun tol.
Lichamelijke symptomen burn-out:
Psychische symptomen burn-out:
Maar liefst twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen, gaat naar ons brein. Al die gezonde vetten, mineralen en vitamines zijn essentieel voor gezonde hersenen – en je merkt het meteen aan je mentale en fysieke gezondheid als je er niet genoeg van binnenkrijgt. Daarom is het van groot belang dat je het juiste voedsel eet: dit noem ik ook wel brainfood. Hoe beter jij je brein voorziet van deze voeding, hoe lekkerder, fitter en blijer jij je voelt. Leer tijdens deze Brain Balance Boost alles over de specifieke behoefte van ieder mens. Wat is jouw basis behoefte? Wat doen voedingsstoffen nu eigenlijk voor je? Hoe herken je goede kwaliteit?
Ontdek wat stress met jouw lichaam en brein doet en hoe je stress onder controle kunt krijgen. Leer de signalen van stress herkennen en ernstige gevolgen met klachten te voorkomen. Wanneer je te veel of te lang stress ervaart, kan stress je hele leven overnemen. Het beïnvloedt jouw fysieke, mentale én emotionele gezondheid. Denk aan: geheugenproblemen, hartkloppingen, slaapstoornissen, stemmingswisselingen en angst. Het kan je meesleuren in een neerwaartse spiraal die oneindig lijkt, waardoor relaties, werk en levensvreugde worden aangetast.
Mediteren kun je op vele duizenden manieren doen. Het is iets wat je je brein aanleert, maar ook je lichaam. Beide zijn namelijk betrokken bij het meditatieproces. Is het makkelijk om het jezelf te leren mediteren? Nee, dit kan soms heel ongemakkelijk voelen. Het is per persoon verschillend hoe je erop reageert. Op 5 en 6 november 2023 geeft Patricia Lie-van Dijk een tweedaagse training over Ontspanning en Meditatie. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Schrijf je dan snel in!
Onze darmen zijn ook wel ons tweede brein, des te belangrijker wanneer je darmen naar behoren functioneren. Wanneer dit niet het geval is kan het leiden tot fysieke klachten als obstipatie, buikkramp en winderigheid. Om de communicatie tussen je darmen en het brein zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk te weten wat je lijf hiervoor nodig heeft én wat je juist beter kunt laten.Leer meer over wat jouw darmen je vertellen.
Voor een leven vol energie, geluk, balans en rust zijn veel facetten van belang. Van voeding tot beweging en van een goede nachtrust tot het reduceren van stress. De kracht van ademhaling is echter een tool die vaak wordt vergeten wanneer we het optimale uit ons leven willen halen. En dat is zonde, want met de juiste manier van ademhalen is het mogelijk jouw (brein)gezondheid een boost te geven. Deze tweedaagse training vindt plaats op 20 en 21 november 2023 in ons Brain Balance opleidingsinstituut in Rotterdam. Wil je meer leren over het belang van ademhaling, breathwork en trauma’s? Schrijf je dan snel in.
Wil jij meer rust en balans voor je brein? Dit start bij je hormonen. Je brein is namelijk een hormonale machine. Jouw hormonen en neurotransmitters bepalen hoe jij je voelt, functioneert, of je geheugen goed voor je werkt, hoe je energie is, hoe je slaapt, of je focus en flow hebt en hoe je in je vel zit.