Hormonen en je brein

Wil jij meer rust en balans voor je brein? Dit start bij je hormonen. Je brein is namelijk een hormonale machine. Jouw hormonen en neurotransmitters bepalen hoe jij je voelt, functioneert, of je geheugen goed voor je werkt, hoe je energie is, hoe je slaapt, of je focus en flow hebt en hoe je in je vel zit.

Leer hier alles over tijdens de tweedaagse Brain Balance Boost ‘Hormonen en je brein’, op 24 & 25 januari. De training wordt gegeven door gynaecologe Ginny Chamorro, die al duizenden vrouwen geholpen heeft met veel hormonale klachten.

299
  • Ginny Chamorro
  • 10:00 - 17:00 uur
  • 24 & 25 januari
  • Theodoor Colenbranderhof 3, 3059 Rotterdam, Nederland
  • 299
  • Brain Food Lunch
  • Inclusief studiemap & materiaal

Wat leer je tijdens deze 2-daagse training

Je leert je brein beter kennen.

Je ontdekt welke hormonen van belang zijn.

Je leert hoe je hormonen je brein aansturen.

Je ontdekt hoe jouw disbalans veroorzaakt kan worden door je lifestyle.

Je zet stappen in het holistisch ontdekken en werken met je breingezondheid.

Je maakt een persoonlijk plan van aanpak met stappen die voor jou werken.

Je leert op een holistische manier kijken, waardoor je naar de oorzaak gaat en het probleem daarmee daadwerkelijk oplost.

Wat leer je tijdens deze 2-daagse training

Hormoonverstoring veroorzaakt disbalans

Tegenwoordig zien we steeds meer hormoonverstoringen, wat inhoudt dat ons menselijk systeem niet meer op de juiste manier de hormoonafgifte kan verwerken. Er worden te veel of te weinig van een bepaald hormoon afgegeven. Bijvoorbeeld bij een verminderde afgifte van het hormoon GABA, zie je als gevolg angstklachten ontstaan.

Er kunnen veel meer verstoringen hormonaal plaatsvinden, denk aan de hormonen als dopamine, serotonine, oestrogeen, testosteron en nog vele andere hormonen. Je hormonen betekenen alles voor jouw breingezondheid. Hormonen zijn verantwoordelijk voor heel veel processen in jouw lichaam en brein.

Zo bepalen ze je energieniveau, beïnvloeden ze je geheugen, je humeur, of je goed slaapt of niet, maar ook of je zin hebt in seks, je vruchtbaarheid, de mate waarin je stress ervaart en hoe je ermee omgaat en staan ze in contact met je immuunsysteem. Hormonen zijn letterlijk stofjes die signalen geven. Ook wel neurotransmitters genoemd, die alle lichaam en brein functies aansturen.

Ons lichaam is gebouwd om de hormoonhuishouding goed in balans te houden en daardoor gezond en gelukkig door het leven te gaan. Echter door een hormoonverstoring raak je in een disbalans, waardoor je niet lekker in je vel komt te zitten en allerlei gezondheidsklachten, zowel mentaal als fysiek, zult ervaren.

Wat zijn de klachten die je kunt ervaren?

Kort lontje, depressieve gevoelens, burn-out klachten, vermoeidheid, geheugenproblemen, brainfog, angstgevoelens, slaapproblemen, cyclus klachten, voortplantingsproblemen, verminderde libido, gewichtsproblemen, migraine of hoofdpijnen, verslechterde huid, voedselintoleranties, darmklachten, en cravings.

Hoe kan het dat we zoveel problemen met ons brein en onze hormonen ervaren?

Het is niet gek dat deze problemen steeds vaker voorkomen. Door invloeden van onze lifestyle beïnvloeden we ook onze hormoonhuishouding en dus de functies van ons brein. Denk hierbij aan voeding, beweging, toxische stoffen die we binnenkrijgen, door voeding, cosmetica, schoonmaakmiddel, maar ook zelfs tandpasta, ook stress heeft een enorme invloed op de regulatie van ons hormoonsysteem. Een korte tijd chronische stress kan al een verstoring zijn van je hormonen. Maar ook je leeftijd speelt mee. In de pubertijd is je hormoonhuishouding heel anders dan in de menopauze. Daarnaast zijn er medicijnen, maar ook ziektebeelden die je hormonen kunnen beïnvloeden. Denk aan schildklierproblemen, kankersoorten of darmaandoeningen.

Naast al het bovengenoemde is de grootste oorzaak van alle klachten en de mentale disbalans die fysieke klachten met zich meebrengt, dat we als mens niet meer gewend zijn om naar de oorzaak te kijken, maar de klacht snel willen oplossen. De klacht is er niet voor niets, die deelt juist waardevolle informatie met je. Op een andere manier met je brein gaan kijken naar de klachten, de oorzaak aanpakken, verandert voor de lange termijn de problemen. Dat is holistisch kijken en jezelf echt weer in balans brengen. Tijdens deze 2-daagse ‘Hormonen en je Brein’, gaan we kijken naar de oorzaak, de klachten, wat vertellen ze je, wat kun je er concreet mee doen? Je leert de basisstappen zetten van een hormoonsysteem wat in balans voor jou functioneert, i.p.v. tegen jou. Je krijgt inzicht in hoe je hormonen werken, waarom ze voor je brein zo belangrijk zijn, hoe je je hormonen anders kunt gaan aansturen, welke voeding, supplementen, lifestyle en kennis hier belangrijk voor is. Je maakt een stappenplan, waarmee jij concreet kunt gaan werken, om zowel mentaal als fysiek meer rust en gezondheid voor jezelf te gaan creëren.

Bekijk alle Boost trainingen

Vitamines, Mineralen & Supplementen

Er zijn plekken beschikbaar
Vitamines, Mineralen & Supplementen

Maar liefst twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen, gaat naar ons brein. Al die gezonde vetten, mineralen en vitamines zijn essentieel voor gezonde hersenen – en je merkt het meteen aan je mentale en fysieke gezondheid als je er niet genoeg van binnenkrijgt. Daarom is het van groot belang dat je het juiste voedsel eet: dit noem ik ook wel brainfood. Hoe beter jij je brein voorziet van deze voeding, hoe lekkerder, fitter en blijer jij je voelt. Leer tijdens deze Brain Balance Boost alles over de specifieke behoefte van ieder mens. Wat is jouw basis behoefte? Wat doen voedingsstoffen nu eigenlijk voor je? Hoe herken je goede kwaliteit?

Grip op stress

Er zijn plekken beschikbaar
Grip op stress

Ontdek wat stress met jouw lichaam en brein doet en hoe je stress onder controle kunt krijgen. Leer de signalen van stress herkennen en ernstige gevolgen met klachten te voorkomen. Wanneer je te veel of te lang stress ervaart, kan stress je hele leven overnemen. Het beïnvloedt jouw fysieke, mentale én emotionele gezondheid. Denk aan: geheugenproblemen, hartkloppingen, slaapstoornissen, stemmingswisselingen en angst. Het kan je meesleuren in een neerwaartse spiraal die oneindig lijkt, waardoor relaties, werk en levensvreugde worden aangetast.

Ontspanning & meditatie

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar!
Ontspanning & meditatie

Mediteren kun je op vele duizenden manieren doen. Het is iets wat je je brein aanleert, maar ook je lichaam. Beide zijn namelijk betrokken bij het meditatieproces. Is het makkelijk om het jezelf te leren mediteren? Nee, dit kan soms heel ongemakkelijk voelen. Het is per persoon verschillend hoe je erop reageert. Op 5 en 6 november 2023 geeft Patricia Lie-van Dijk een tweedaagse training over Ontspanning en Meditatie. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Schrijf je dan snel in!

Darmen en je brein

Er zijn plekken beschikbaar
Darmen en je brein

Onze darmen zijn ook wel ons tweede brein, des te belangrijker wanneer je darmen naar behoren functioneren. Wanneer dit niet het geval is kan het leiden tot fysieke klachten als obstipatie, buikkramp en winderigheid. Om de communicatie tussen je darmen en het brein zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk te weten wat je lijf hiervoor nodig heeft én wat je juist beter kunt laten.Leer meer over wat jouw darmen je vertellen.

Breathwork en je brein

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar!
Breathwork en je brein

Voor een leven vol energie, geluk, balans en rust zijn veel facetten van belang. Van voeding tot beweging en van een goede nachtrust tot het reduceren van stress. De kracht van ademhaling is echter een tool die vaak wordt vergeten wanneer we het optimale uit ons leven willen halen. En dat is zonde, want met de juiste manier van ademhalen is het mogelijk jouw (brein)gezondheid een boost te geven. Deze tweedaagse training vindt plaats op 20 en 21 november 2023 in ons Brain Balance opleidingsinstituut in Rotterdam. Wil je meer leren over het belang van ademhaling, breathwork en trauma’s? Schrijf je dan snel in.

Hormonen en je brein

Er zijn plekken beschikbaar
Hormonen en je brein

Wil jij meer rust en balans voor je brein? Dit start bij je hormonen. Je brein is namelijk een hormonale machine. Jouw hormonen en neurotransmitters bepalen hoe jij je voelt, functioneert, of je geheugen goed voor je werkt, hoe je energie is, hoe je slaapt, of je focus en flow hebt en hoe je in je vel zit.