We ervaren het allemaal wel eens: stress. Gelukkig maar, want je hebt het nodig om te overleven. Toch moet het niet zo zijn dat stress de boventoon voert in je leven. En laat nu juist daar de uitdaging liggen voor vele van ons in deze moderne wereld.
Wanneer je te veel of te lang stress ervaart, kan stress je hele leven overnemen. Het beïnvloedt jouw fysieke, mentale én emotionele gezondheid. Denk aan: geheugenproblemen, hartkloppingen, slaapstoornissen, stemmingswisselingen en angst. Het kan je meesleuren in een neerwaartse spiraal die oneindig lijkt, waardoor relaties, werk en levensvreugde worden aangetast.
Wellicht merk je het ook op de werkvloer bij je werknemers, collega’s of bij jezelf. Verlies van concentratie, productiviteit en werkplezier, terwijl ziekteverzuim en verloop van personeel stijgt. Vaak koppelen we te veel stress op de werkvloer direct aan werk gerelateerde zaken zoals een hoge werkdruk. Maar ook als je deadlines en afspraken prima verdeeld zijn en zélfs als je agenda he-le-maal leeg is, kun je negatieve stress ervaren. De plek waar de stress tot uiting komt is immers niet per definitie de plek die de stress veroorzaakt. Lees die zin eens opnieuw en laat hem goed tot je doordringen.
Om de regie over het leven weer terug te pakken en stress onder controle te krijgen, moet je weten hoe stress precies werkt. Want wat doet stress nou eigenlijk precies met je lichaam en brein? Het is van belang om de diverse vormen, oorzaken en gevolgen van stress te begrijpen en te herkennen. En het is cruciaal om met de juiste methoden en technieken te werk te gaan en te zorgen voor duurzame oplossingen in plaats van enkel de symptomen te bestrijden. Alleen dan kun jij jezelf en anderen écht helpen. Helpen naar een gezonder, gelukkiger en gebalanceerd leven.
Krijg grip op stress en schrijf je in voor de tweedaagse training ‘Grip op Stress’ gegeven door Kirsten Elsdijk. Deze training vindt plaats op 29 en 30 oktober bij ons Brain Balance Instituut in Rotterdam. Benieuwd wat je leert tijdens deze specialisatie? Lees snel verder.
De tweedaagse training heeft een mooie balans tussen theoretisch inzicht en praktijkgerichte toepassing. Op die manier ben jij instaat om met de juiste kennis en vaardigheden stress gerelateerde symptomen en klachten te herkennen bij jezelf en anderen. Om vervolgens op de juiste manier een duurzame oplossing te vormen voor een gezondere en gelukkigere versie van jezelf of je cliënt.
Dag 1: De kern van Stress
Tijdens de eerste trainingsdag duiken we diep in de kern van Stress. Wat is stress nu eigenlijk precies en welke gevolgen brengt het met zich mee? We verkennen de diverse vormen van stress en leren jou hoe breinprogrammeringen en patronen een rol spelen. We vergelijken hierbij de traditionele visie op stress met onze ‘Brain Balance’ benadering. Iets wat jouw perspectief op stress zal doen veranderen.
Je verkrijgt inzicht over de invloeden van levensgebeurtenissen, early life stress en trauma’s. En je leert onder andere over de raakvlakken tussen stress en energie, hormonen, slaap, voeding en gedrag.
Dag 2: Van theorie naar praktijk
Op de tweede trainingsdag maken we de vertaalslag van theorie naar praktijk. De focus ligt op de toepassing van de theorie, zodat jij jezelf en anderen kunt leren om met stress om te gaan. Je maakt onder andere kennis met Stress Release en de bijbehorende technieken en methoden. Zo ben jij instaat om na deze training verschillende activiteiten, zoals ademhalingsoefeningen en meditaties, in te zetten bij jezelf of je cliënt.
Na twee intensieve trainingsdagen ga je naar huis met een uitgebreid naslagwerk met een variatie aan oefeningen en adviezen. Hiermee kun jij na de training écht verder met jouw eigen proces of het helpen bij die van een ander.
Als jijzelf kampt met stress gerelateerde klachten, is de tweedaagse training ‘Grip op Stress’ bestemd voor jou. Leer hoe je stress kunt omarmen, ermee kunt werken en uiteindelijk kunt ontspannen.
Daarnaast is deze tweedaagse training zeer geschikt voor iedereen die beroepsmatig te maken heeft met mensen die worstelen met (chronische) stress. Of je nu een (Brain Balance) coach, therapeut, werkgever, HR-professional of teamleider bent, deze Brain Balance Boost biedt waardevolle inzichten en praktische tools om stress en spanning aan te pakken. Na het volgen van deze geaccrediteerde specialisatie ontvang je dan ook een certificaat op aanvraag.
Maar liefst twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen, gaat naar ons brein. Al die gezonde vetten, mineralen en vitamines zijn essentieel voor gezonde hersenen – en je merkt het meteen aan je mentale en fysieke gezondheid als je er niet genoeg van binnenkrijgt. Daarom is het van groot belang dat je het juiste voedsel eet: dit noem ik ook wel brainfood. Hoe beter jij je brein voorziet van deze voeding, hoe lekkerder, fitter en blijer jij je voelt. Leer tijdens deze Brain Balance Boost alles over de specifieke behoefte van ieder mens. Wat is jouw basis behoefte? Wat doen voedingsstoffen nu eigenlijk voor je? Hoe herken je goede kwaliteit?
Ontdek wat stress met jouw lichaam en brein doet en hoe je stress onder controle kunt krijgen. Leer de signalen van stress herkennen en ernstige gevolgen met klachten te voorkomen. Wanneer je te veel of te lang stress ervaart, kan stress je hele leven overnemen. Het beïnvloedt jouw fysieke, mentale én emotionele gezondheid. Denk aan: geheugenproblemen, hartkloppingen, slaapstoornissen, stemmingswisselingen en angst. Het kan je meesleuren in een neerwaartse spiraal die oneindig lijkt, waardoor relaties, werk en levensvreugde worden aangetast.
Mediteren kun je op vele duizenden manieren doen. Het is iets wat je je brein aanleert, maar ook je lichaam. Beide zijn namelijk betrokken bij het meditatieproces. Is het makkelijk om het jezelf te leren mediteren? Nee, dit kan soms heel ongemakkelijk voelen. Het is per persoon verschillend hoe je erop reageert. Op 5 en 6 november 2023 geeft Patricia Lie-van Dijk een tweedaagse training over Ontspanning en Meditatie. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Schrijf je dan snel in!
Onze darmen zijn ook wel ons tweede brein, des te belangrijker wanneer je darmen naar behoren functioneren. Wanneer dit niet het geval is kan het leiden tot fysieke klachten als obstipatie, buikkramp en winderigheid. Om de communicatie tussen je darmen en het brein zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk te weten wat je lijf hiervoor nodig heeft én wat je juist beter kunt laten.Leer meer over wat jouw darmen je vertellen.
Voor een leven vol energie, geluk, balans en rust zijn veel facetten van belang. Van voeding tot beweging en van een goede nachtrust tot het reduceren van stress. De kracht van ademhaling is echter een tool die vaak wordt vergeten wanneer we het optimale uit ons leven willen halen. En dat is zonde, want met de juiste manier van ademhalen is het mogelijk jouw (brein)gezondheid een boost te geven. Deze tweedaagse training vindt plaats op 20 en 21 november 2023 in ons Brain Balance opleidingsinstituut in Rotterdam. Wil je meer leren over het belang van ademhaling, breathwork en trauma’s? Schrijf je dan snel in.
Wil jij meer rust en balans voor je brein? Dit start bij je hormonen. Je brein is namelijk een hormonale machine. Jouw hormonen en neurotransmitters bepalen hoe jij je voelt, functioneert, of je geheugen goed voor je werkt, hoe je energie is, hoe je slaapt, of je focus en flow hebt en hoe je in je vel zit.