Pasgeboren baby’s & slaap: wat kun je verwachten?

Leestijd 4 minuten
kids – slaap

Ben je net moeder of vader geworden dan vraag jij je vast af wanneer je (pasgeboren) baby gaat doorslapen. Niemand kan jou voorbereiden op de gebroken nachten in de eerste weken met je baby. Onderzoek laat zien dat ouders gedurende de eerste 3 maanden aanzienlijk minder slaap krijgen en dit heeft zeker ook gevolgen voor je brein. De slaap van je baby lijkt misschien maakbaar, maar dat is niet zo. In de eerste maanden is het een enorme zoektocht naar een dag- en nachtritme en een slaapritme overdag. In dit artikel deelt socioloog en kinderslaapcoach Ewelina de Groot meer over de ontwikkeling van slaap in de eerste maanden met je (pasgeboren) baby.

1. Je baby heeft nachtvoedingen nodig en wordt daarvoor meerdere keren wakker in de nacht

Een pasgeboren baby heeft elke 2 tot 3 uur voeding nodig. En dat gedurende eerste 2 á 3 maanden. In de eerste weken mag je dus blij zijn als je pasgeboren baby 2-3 uur (in de nacht) slaapt tussen de voedingen door. Het is goed om te weten dat de voedingen ook lang kunnen duren. Vooral in de eerste weken ben je 30 tot 45 minuten bezig met een voeding, zowel overdag als ’s nachts. Reken maar uit… ja, je hebt dan theoretisch gezien zo’n anderhalf uur tussendoor voor jezelf, om naar de wc te gaan, te douchen en/of te slapen voordat de nieuwe ronde weer begint.

2. Je baby slaapt veel, maar in korte cyclussen

Je hebt vast gehoord dat baby’s veel slapen. Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld tussen de 16 en 20 uur per dag. Maar wat je misschien nog niet wist is dat je baby in korte cyclussen tussen 45 en 180 min slaapt. Je baby kan nog niet doorslapen en de slaap en waakritme wordt uitgesmeerd over 24 uur. De eerste maanden zal je baby tijdens (borst)voeding, in de kinderwagen of in je draagzak in slaap vallen, dat is helemaal prima en normaal. Dus wees niet bang dat je verkeerde slaapassociaties programmeert in het brein, je ‘verpest’ niets want je kunt je baby niet te veel verwennen (zie ook punt 3).

3. Wanneer gaat je baby doorslapen?

Na 6-8 weken ontstaat er een dag- en nachtritme. Je baby zal vanaf dat moment steeds meer wakkerder zijn overdag en wat meer uren achter elkaar doorslapen in de nacht. Je baby leert in de loop van het eerste half jaar steeds meer langere stukken achter elkaar door te slapen en overdag steeds meer langere stukken wakkerder te zijn. Elke baby is uniek, ik heb al heel veel baby’ s in mijn praktijk gezien en begeleid in de eerste maanden. Maar bij elke baby valt het moment van het gaan doorslapen anders.

4. Je pasgeboren baby kan zichzelf niet kalmeren & heeft jou daarbij nodig!

Je baby huilt waarschijnlijk regelmatig bij bedtijd. Baby’ s weten niet hoe ze zichzelf kunnen kalmeren en/of in slaap kunnen brengen. Dit zelfregulatie mechanisme ontwikkelt zich vanaf 6 maanden en vanaf dan kun je dit voorzichtig ondersteunen. Daarom kan je baby laten huilen in de hoop dat ze beter slapen schadelijk zijn en een negatief effect hebben op veilige hechting.

5. Jij gaat een slaaptekort opbouwen

Uit onderzoek blijkt dat opbouw van slaaptekort oploopt totdat je kindje 6 jaar is. Jij kunt in de eerste maanden ongeveer 2 uur aaneengesloten slapen waardoor je niet in je diepste slaapfase terecht komt. Dat is het herstellende slaapmoment waarmee we ons fysiek en mentaal kunnen opladen. Je lichaam en spieren herstellen in deze slaapfase en je brein laat afvalstoffen los. Zonder deze diepe slaap, zal je energieniveau en concentratievermogen lager zijn. Andere consequenties van dit slaaptekort zijn de verhoogde kans op postnatale depressie en heeft het negatieve invloed op je gemoedstoestand, weerstand en kracht.

Liefdevolle tips:

De eerste maanden moet iedereen wennen aan de nieuwe situatie. De gebroken nachten zijn zwaar, dat geldt voor alle ouders. Hierbij mijn liefdevolle tips:

  • Wees mild voor jezelf.
  • Geef jezelf de tijd en stel je verwachtingen bij. Accepteer dat je baby nog niet doorslaapt en heb vertrouwen dat het goed komt.
  • Vergelijk jouw baby niet met de slaap van andere baby’s. Want elke baby is uniek en heeft zijn eigen slaapritme. Maar alle baby’ s gaan uiteindelijk doorslapen, echt waar!
  • Durf anderen om hulp te vragen. We willen het vaak alleen doen, maar niet voor niets is er een gezegde in de eerste weken is dat echt heel pittig. Misschien kunnen je vrienden of familie een nachtje komen helpen met voedingen?
  • Vertrouw op je ouderlijke intuïtie. We zijn goed in googlen en boeken lezen maar de theorie is vaak anders dan de praktijk. De allerbelangrijkste gids voor je baby ben JIJ. Jij weet namelijk het beste wat jouw baby nodig heeft, die kennis zit in je. Vertrouw daarop.